jest jedna z najprostszych sałatek . Równocześnie należy do tych zdrowszych. Jestem ogromną zwolenniczką sałatek na bazie rożnych sałat zielonych i dodatków. Z czym dodatki to jest to co aktualnie jest w domu. Jeszcze tylko jakiś mały akcencik np. z pestek lub orzechów itp.. I mamy za każdym razem inny smak . Składniki garść liści sałat ( dębolistna i karbowana) 1 ogórek(...)ziaren lnu 1 łyżka oliwy ( ja wziełam rzepakową) sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1/2 łyżeczki cukru cytryna Wykonanie Krok 1 Warzywa umyć i osuszyć . Sałatę porwać na duże części . Ogórek pokroić w plastry, Pomidor w ósemki . Krok 2. Na suchej patelni uprażyć len . Krok 3 . Do miseczki włożyć : musztardę ,sól ,pieprz, cukier ,oliwę ,wycisnąć
Eli Gotowaniewoli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj fasoli. Składniki na 2 porcje 1 jajko 1 duży pomidor 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku(...)fasoli umyte listki szpinaku . Jeśli jest fasola z puszki wystarczy ją odsączyć. - Jajko ugotować tak aby żółtko nie było całkiem twarde. - Sałatę ,pomidor, ogórek umyć i sałatę porwać na kawałki , ogórek pokroić w plasterki ,pomidor w ósemki - Jajko obrać i pokroić
Eli Gotowaniegotowe i pyszne danie ! Sałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 usmażona pierś z kurczaka 1/2 dojrzałego melona 1 kulka mozzarelli liście sałaty lodowej liści sałaty radicchio 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz świeżo zmielony(...)Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą złociste. W szklance dokładnie mieszamy składniki sosu. Dosmaczamy według własnego gustu. Liście radicchio układamy na talerzu. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy na talerzu. Melona obieramy i kroimy w sporą kostkę, również układamy na sałatach. Pierś z kurczaka kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę, układamy na sałatce. Wszystko
Kulinarne przygody GatityDziś bób podany inaczej. Do sałaty i bobu można dodać trochę pleśniowego sera oraz pesto i już mamy świetną sałatkę. Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku(...)sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką
Smaki Przyprawy i Kolorysłodkości. Zapraszam Was na zieleń w połączeniu ze zdrową słodyczą. Spróbujcie, bo warto. A koleżanki z pracy na pewno Wam pozazdroszczą, tak kolorowej i zdrowej pyszności. Składniki: 3/4 opakowania sałaty Marwit "Sałata raz, dwa, trzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku(...)średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie: Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy
Słodkie okruszkiusmażone w gorącym oleju, podane z różnymi sosami, warzywami – które również możemy nadziać na szpikulec i upiec, albo też i zjeść na surowo, z kawałkami chrupiącej bagietki, może sałatą? Romantyczno – randkowa konwersacja się toczy, a my nadziewamy, smażymy, zjadamy, znowu nadziewamy… Nawet sierpniowy pierwszy chłód nam niestraszny, bo naczynie pełne gorącego oleju emituje całkiem sporo ciepła. Potrawa(...)być również wieprzowa, lub inne mięso jakie lubimy – choć już nieco poza konwencją olej do smażenia warzywa – takie jak lubimy sosy – o tym za chwilę bagietka? sałata? czerwone wino i przyprawy do marynowania mięsa nieduży głód i dobry nastrój ;) Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Marynujemy w czerwonym winie i ulubionych ziołach
PatchworkPyszna sałatka z łososiem wędzonym na gorąco, którego uwielbiam :) Do tego sałata, feta i oliwki - lekka, smaczna, zdrowa - wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ulubionego mixu sałat (150g) 180 g sera feta 125 g łososia wędzonego na gorąco (!) - u mnie wersja z koperkiem kilkanaście czarnych oliwek pieprz cytrynowy świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy(...)miski. Łososia oddzielamy od skóry, dzielimy na małe kawałki,skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym. Dorzucamy do sałat wraz z fetą pokrojoną w kostkę i całymi oliwkami. Całość oprószamy czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka kruchej sałaty (może być lodowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy(...)małe kawałki. Kukurydzę, fasolę odcedzamy z zalewy przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekany szczypiorek z natką pietruszki, polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, dokładnie wymieszać. Sałatka wyśmienita jako dodatek do obiadu jak również można zabrać se sobą do pracy na drugie śniadanie. Przepyszna sałatka przygotowana przez Czesławę Smacznego
kgwjanczewooleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać(...)Burgery smarowałam z każdej strony olejem i układałam na arkuszu papieru do pieczenia. Smażyłam po około 8 minut na średnim ogniu na patelni cermaicznej posmarowanej niewielką ilością oleju. Sałatę opłukać i dobrze osączyć. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory i cebulę w plastry. Bułki przecięłam poziomo na pół i opiekłam na suchej patelni. Dolną część
cucinareskładniki i podkreślą charakter całej kompozycji. Legenda głosi, że sałatkę Cezar wymyślił włoski kucharz po tym, gdy musiał przyrządzić danie z dostępnych resztek jedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej(...)chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy! Składniki -chrupiący mix sałat -wędzone
Z Kuchni Do Kuchniwyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę, skrapiamy mocno limoną bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą. Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu(...)zależności od tego jakie kupiliście, sprawdźcie na opakowaniu, czy przed zawijaniem nie trzeba ich delikatnie zagrzać żeby lepiej się zawijały- najpierw mieszanka serów, na to zielone awokado i sałata, i na to kurczak. Zawijamy metodą burrito i w zależności od narzędzi kuchennych którymi dysponujemy- ładujemy do opiekacza, do tostera albo na grillową lub zwykłą patelnię. Mają się mocno zagrzać
Karo in the Kitchenjest ciężka, a delikatna i wciąż ma się ochotę na więcej. Panierowany w ten sposób kurczak jest idealnym zastępstwem dla typowych nugetsów! ;) Do takiego mięsa idealną wydała mi się sałata z ziołowo-czosnkowym vinegretem. Lekko kwaskowa i intensywna w smaku. Pycha! KURCZAK PANIEROWANY W ORZECHACH WŁOSKICH I SAŁATA Z ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM VINEGRETEM Składniki na kurczaka: - 500 gram piersi z kurczaka(...)minuty z każdej strony i odkładamy na arkusz papieru, żeby odsączyć. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą. Składniki warzywne: - oliwki czarne - oliwki zielone - papryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie warzyw: Oliwki kroimy w plasterki, paprykę i pomidory w kostkę, a sałatę rwiemy. Wszystko umieszczamy w misce. Składniki na vinegret: - 100 mililitrów oliwy
Życie zamknięte w smakuDzisiaj proponuję bardzo prosty dodatek do obiadu a mianowicie sałatę z ogórkiem. Myślę, że w Waszych domach robi się ją podobnie. Powiem szczerze zapomniałam już o tym przepisie, teraz został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy(...)tarce jak do mizerii. Do naczynia ( kubka ) wlewamy / wkładamy śmietanę ewentualnie jogurt, doprawiamy według uznania ( smaku ) sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy. Przygotowany jogurt dodajemy do sałaty z ogórkiem. Ponownie mieszamy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewydłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu(...)dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem, gałką i octem. Gotujemy przez około 10 minut. Całość miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Podgrzewamy
Smaki Ewylubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce, z jedzeniem bywa różnie. I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami. Składniki: Sałata masłowa 2 pomidory 2 ogórki małosolne Cebula czosnkowa 1/3 opakowania sera fety 5 rzodkiewek Sos sałatkowy ogrodowy knorr Wykonanie: Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie(...)mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy w cienkie plasterki i rozdzielamy na pojedyncze krążki. Ogórki również kroimy w plasterki i na połowę. Rzodkiewki i pomidory w kostkę. Wszystko razem łączymy. Na górze umieszczamy pokruszoną/ pokrojoną fetę. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy