się spędzić na świeżym powietrzu. Dlatego też wybieramy szybkie i lekkie dania. W moim domu mizerię przygotowywało się zawsze na dwa sposoby. Były to ogórki zalane kwaśną śmietaną albo sałata. Jedno i drugie zestawienie smakowało rewelacyjnie. Ja jednak nie byłabym sobą, gdybym coś nie pozmieniała. I tak powstała nowa, bardziej ostrzejsza wersja mizerii z sałatą. Polecam. Wyszła super. Spróbujcie sami(...)maślanki naturalnej główka sałaty pęczek rzodkiewek sól, pieprz, cukier do smaku Sałatę należy bardzo dokładnie opłukać, a następnie porwać/pokroić na małe kawałki. Rzodkiewkę natomiast ścieramy na tarce o małych oczkach. Po czym jedno i drugie warzywo przekładamy do salaterki i zalewamy maślanką. Przyprawiamy solą, delikatnie pieprzem i cukrem do smaku, a następnie dokładnie mieszamy
Krokusowy Domaromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar, sałatę rzymską, paprykę czerwoną oraz awokado. Zrezygnowałam z jakichkolwiek sosów, ponieważ po kilku godzinach tortille by nimi mocno nasiąkły i nie były już tak chrupiące. Do przygotowania zdrowego lunchboxa zainspirowała mnie(...)łyżeczka suszonej bazylii Galeo łyżeczka suszonego oregano Galeo łyżeczka suszonego tymianku Galeo 2 łyżki słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 tortille pełnoziarniste 2 liście sałaty rzymskiej 1/3 czerwonej papryki 1/3 awokado Przepis 1 Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku. 2 Odstawiamy
Kuchnia Bazyliidomu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw wytapiam(...)wytopiony z bekonu tłuszcz wrzucam bułki, przecięciem do dołu, żeby wchłonęły smak z boczku i lekko się przyrumieniły. Na każdym spodzie bułki rozsmarowuje łyżeczkę sosu, kładę po dwa liście sałaty rzymskiej i odsączony z tłuszczu, wysmażony na chrupko bekon. Teraz pora na burgery. Odmierzam sobie po kolei wszystkie przyprawy i płyny. Mięsa nie oczyszczam – nie ma tu już czego oczyszczać
Karo in the Kitchenupiące chipsy z tortilli kukurydzianej z grillowanym kurczakiem, cebulką sauté oraz zieloną papryką, zapieczone z serem Monterey Jack i podawane z plasterkami papryczki jalapeño. Serwowane z sałatą lodową, pico de gallo, guacamole oraz śmietaną. Stadium twisters, to z i emniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo(...)Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas, to p s zenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną, serami Colby oraz Monterey Jack. Serwowana z sałatą lodową,śmietaną, pico de gallo, guacamole i świeżą salsą. Jest bardzo smacznie ! Porcje są duże i szczerze powiedziawszy po tych kilku przystawkach jesteśmy już pełni. Muszę przyznać, że troszkę się
Kulinarne przygody Gatityboczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej(...)łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę
mojewypiekiinietylkołyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia Wykonanie(...)wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy z zalewy a sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory również kroimy w plastry. 3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem
vaniliowoczekoladowaSałatka z pieczonym serem halloumi i szynką parmeńską jest bardzo smaczną oraz szybką sałatką. Kawałki sera zawijamy w szynkę, grillujemy i układamy na dowolnej kompozycji sałat. SKŁADNIKI(...)sera halloumi kilka plastrów szynki parmeńskiej 1 sałata dodatkowo - ciemne oliwki, maliny, mango pomidorki koktajlowe sos balsamiczny malinowy do smaku PRZYGOTOWANIE : Ser halloumi kroimy na podłużne prostokąty, owijamy
Kulinarne Fantazje Marioliwypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli i cieszcie się pysznym i lekkim daniem. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: sałata i rukola jako baza sałatki kostka tofu naturalnego 5 truskawek/2śliwki/arbuz(...)łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu do uzyskania złotobrązowego koloru. Wcześniej tofu radzę obtoczyć w mące
Jaglusiazielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść(...)momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min. Sałatka z świeżych warzyw: Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki. Do sałat dodajemy
Moniki Smakołykipory jakoś omijałam szerokim łukiem awokado a szkoda, bo w połączeniu z krewetkami i sosem jest po prostu przepyszne. Troszkę smak psuł mi w tej sałatce mix sałat, myślę, że tylko lodowa byłaby idealnym dopełnieniem smaku. Sałatka z awokado i krewetek Składniki 3 awokado 250 g mrożonych krewetek 100 g różnych sałat 1 łyżka soku z cytryny(...)powinnam podgotować, ja jednak je podsmażyłam, bo takie bardziej mi smakują. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałaty, jeżeli trzeba, rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, awokado i posypujemy krewetkami. Śmietanę łączymy z sosem pomidorowym lub ketchupem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i tak powstałym
Pieguskowa KuchniaPoprzedni tydzień był obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski, cebulę w piórka i podsmażamy razem(...)boczek się zrumieni a cebulka się zeszkli. W między czasie myjemy i dokładnie osuszamy sałatę, siekamy ją dość drobno i dodajemy do boczku z cebulką. Po chwili dodajemy groszek, nieco przesmażamy i przekładamy do gotującego się bulionu. Dusimy do miękkości około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gdy groszek będzie miękki miksujemy dokładnie
Pieguskowa Kuchniaosobno. Każdy nakłada sobie dodatki wedle uznania. Jest to uwielbiana przez nas forma. Nie muszę składać i zawijać placków oraz martwić się czy wystarczająco dużo dodałam sosu czy też sałaty. Spróbujcie, a przekonacie się, jak miłe będzie każde spotkanie z przyjaciółmi :). DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM PLACKI 750 g mąki 140 ml oleju (troszkę więcej niż pół szkl(...)kurczaka ulubione przyprawy, odrobina oleju MIODOWY SOS WINEGRET 2 łyżki soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki miodu szczypta soli i pieprzu opcjonalnie DODATKOWO mix sałat Do większej miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać olej i gorącą wodę ( 2-3 minuty o zagotowaniu). Wstępnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto
Pieguskowa KuchniaCiekawa sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem sadzonym, dopełniona pomidorkami koktajlowymi, sałatą, papryką, awokado oraz ziarnami słonecznika. Z dodatkowych składników warto zwrócić uwagę przede wszystkim na awokado, które zawiera m.in. kwas oleinowy obniżający poziom złego cholesterolu. Minusem jest jednak kaloryczność tego owocu, ponieważ 100 g awokado to aż 160 kcal. Muszę przyznać, że sałatka smakuje bardzo dobrze i całkiem nieźle(...)przepis. Jak widać dobry smak może iść w parze ze zdrowym odżywianiem. Składniki 100 g kaszy jaglanej (jeden woreczek) 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1 garść liści sałaty (dowolnej, może być także mix sałat) 1 awokado 2 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji
Programista w kuchniPołączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu(...)niczego potrzebne. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na lekki obiad, drugie śniadanie czy nawet kolację. Składniki 1 bułka grahamka lub inna 1 plaster mozzarelli 1 plaster pomidora 2 liście sałaty lodowej 10 g kiełków (np. z rzodkiewki) Pierś z kurczaka 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki Sól, pieprz Przygotowanie Pierś
Programista w kuchnisprawdzą się też jako burgery, wystarczy dobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna(...)sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Wbij do niej jedno jajko, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połącz ze sobą wyrabiając rękami. Gdy uzyskasz jednolitą masę mięso jest gotowe. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej kokosowy). Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj
Programista w kuchni