sałata - 10652 przepisów (strona:508/711)

Przepis na sałatkę grecką, zwaną sałatką wiejską - Horiatiki 574

oliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu sałatka w polskim wykonaniu, bez cebuli, z sałatą i oliwkami bez pestek. Na drugim zdjęciu oliwki czarne bez pestek ręcznie zbierane [TUTAJ

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Waldorf w galaretce. 295

Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 134

polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 168

śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety ziemniaczane z niespodzianką. 215

umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej. Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką. Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 192

pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Indyk a’la książę Orloff. 253

lodówki i  wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom  ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił. Do tej potrawy  pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund. Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam,  że warto mieć takie popisowe danie

Kulinarny karnet Christophera
Smakowita Pajda na lunch. 204

pana –Walentego . Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce  i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Kwitnące jajeczka. 151

stron nałożyć recepturki. Zostawić na 1h lub więcej ,aby uformowały się płatki kwiatka-wgłębienia w białku. Jajko przekroić na połówki lub na plasterki. Ułożyć w kieliszkach lub dekoracyjnie na sałacie, sosach majonezowych

Kulinarny karnet Christophera
Rosti z szynką i jajkiem. 195

zależy od grubości placka. Następnie przesmażyć plastry szynki i usmażyć jajka na maśle klarowanym. Na każdym placku położyć szynkę i jajko. Posypać czerwonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawać z zieloną sałatą

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 210

przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 167

ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane

Kulinarny karnet Christophera
Rydze z patelni. 179

smażyć jeszcze parę minut. Na początku grzyby puszczą sok, ale po chwili masło nabierze ładnego złocistego koloru. Posolić dobrze z obu stron i smacznego. Można jeść z grzanką i sałatą, ryżem ,jak i np. polędwicą z grilla i na ten smak czekam cały

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki marynowane 194

octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 235

wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego

Salonik smaków