sałata ze śmietaną - 597 przepisów (strona:25/40)

Burrito z kurczakiem. 222

Obiad lub kolacja na szybko z kurczakiem, sałatą ,awokado i serem.Sos jest niezbędny , ja podałam z gorgonzolą i smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz

Ladylaura.
Babeczki hamburgery 242

Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych, odcinamy mały rożek z każdego i dekorujemy babeczki. Z zielonego kremu robimy liście sałaty, z czerwonego ketchup. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 195

masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja  ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka posiekanego koperku sól, pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera,  wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy(...)obciążeniem i piec przez kolejne 15  minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę oliwy, dodać wilgotną sałatę, chwilę smażyć na średnim ogniu, mieszając aż sałata zwiędnie. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn. Cukinię pokroić w plasterki grubości 2 - 3 mm, ułożyć na nagrzanej patelni grillowej

Stare Gary
Tarta ze szparagami i buraczkami 171

buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła, to opadnie. Podajemy solo lub z liśćmi sałaty. Smacznego! Post Tarta ze szparagami

ladykitchen
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 763

Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy

Słodka Strona
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 186

osób 1/3 główki sałaty 2 małe pomidory 100-150 g pieczonej piersi kurczaka 100g sera gorgonzola dressing: 200g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco słodkiej lub kwaśniej śmietany. Na talerzu układam warzywa, kurczaka i ser.  Dressing

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE LONGERY 355

duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata  pomidor ogórek kiszony czerwona cebula ketchup sos tysiąca wysp A jak to zrobić: Bułki Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić(...)odstawić do lodówki na 1 godzinę. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę i wlać mleko, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym ciastem zalać kurczaka. Do pojemnika z przykrywką wsypać mąkę, około 1/2 szklanki. Wkładać do niego po 3 - 4 kawałki kurczaka, zamknąć przykrywką i potrząsać tak aby mąka sama

Kuchnia w opałach
100 przepisów na Sylwestra 1318

surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem(...)pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 184

gęściejszej konsystencji.  Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować ok. 20 minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone

Fabryka pomysłów
Roladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola 275

Wykonanie: Ser połączyć ze śmietaną i rozpuścić na bardzo małym ogniu. Filet z łososia pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok 3 mm. Na plaster z szynki parmeńskiej nałożyć trochę rozpuszczonego sera i rozsmarować. Następnie położyć na to plaster łososia i znów posmarować serem. Zwinąć w roladkę. Tak zrobić z pozostałymi składnikami. Podawać z zieloną sałatą i różnymi nowalijkami (ogórek, pomidor

Anielskie Smaki
Kurczak duszony w papryce 451

sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;)Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielona surówka do obiadu w 5 minut gotowa i ulepszony sposób na kotleta 158

drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie. A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej), a samo ulepszenie polega na zastąpieniu mleka dwiema łyżkami śmietany 18%. Jest obłędnie chrupiąca

Kuchnia po mojemu
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 204

śmietanki 2 białka 2 płatki żelatyny 25 g prawdziwego masła 2 łyżki creme fraiche 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 sałata Przygotowanie produktów: Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami(...)puree doprawiając na koniec solą i pieprzem. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Quiche Lorraine 127

jajka ze śmietaną, mlekiem i siekaną pietruszką. Dodać przyprawy (uwaga na sól- bekon/boczek jest słony).  Farsz wyłożyć równo na podpieczony spód. Zalać sosem jajecznym, posypać serem i piec w temperaturze około 25 minut  ( sos powinien być ścięty szczególnie na środku).  Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle sie kroiła. Podawać z sałatą jako danie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
(Nie)banalne naleśniki 2187

ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje! Mieszamy rózgą lub w blenderze i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz. Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty ser – tarty lub w plastrach Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli Pokrojone

Patchwork
Smakowite kąski z selera :) 168

gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa

vegetanie
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 172

szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 264

gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem.Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska