zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam(...)sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł
Kuchnia Bazyliiniezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób(...)taki sposób przygotowywałam "babskie ploteczki" i były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),opcjonalnie można dodać trochę majonezu, ale nie jest to konieczne.Wszystkie składniki połączyć ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennatylko niezdobytą warownią, ale także jednym z lepiej strzeżonych i różnorodnych spichlerzy w Europie. Magazynowanie, przygotowywanie i dbanie o produkty spożywcze poddane były tu największym restrykcjom i opiece. Buraki, sałaty, rozmaite mięsa, marchew, a także wspomniane ogony bobrów były najczęściej spożywanymi posiłkami. Dzisiaj specjalny przepis na potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich(...)liście laurowe 2 ząbki czosnku Około 2 litry wody Sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: · Włóż 2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut
Moja Mama Gotujerosołu (duże kawałki) 2 szklanki gorącego rosołu 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 łyżki śmietany 30% sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Mięso wyjmujemy z rosołu, zdejmujemy skórkę, oddzielamy od kości. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W rondlu(...)Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem
cool and mintyjest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo(...)był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy
Zgrabne Gotowaniejuż co nowego przygotować? Moja dzisiejsza propozycja jest prosta i do wykorzystania w wielu okolicznościach. Może być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra. Muffinki te, bo o nich tu mowa, najlepsze są na ciepło(...)gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 50 g mąki owsianej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oliwy z oliwek 100 ml śmietany 60 g parmezanu startego 1 kulka mozzarelli lub 9 małych sól, pieprz wykonanie: Pomidory kroimy na małe kawałki. W jednej misce łączymy mokre składniki: oliwę, śmietanę, jajka oraz
Przysmaki Karolkiżeby te przedszkolne surówki były moimi ulubionymi, ale marchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa. Kiedyś, rodzice dbali o to, aby do każdego obiadu pojawiała się surówka, a na kanapce lądowała sałata, ogórek czy pomidor. Pamiętam jak w przedszkolu serwowano nam nawet kanapki z surówką z kapusty kiszonej z wędliną. Całkiem je lubiłam Dzisiaj, kiedy ciągle się spieszymy, mało kto pamięta(...)dodatkiem chrzanu bardzo jest lubiana przez mojego męża. Jako sos posłużył mi jogurt, żeby było lekkostrawnie, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak tej surówki lub jogurtu nie lubicie, użyjcie śmietany. Jeśli macie mało słodkie marchewki, warto dodać do surówki łyżeczkę cukru lub innego słodzidła. Zamiast cukru można zetrzeć połówkę jabłka, która w naturalny sposób osłodzie nam surówkę. Taka przystawka pasuje
Mieszam w GarnkuPears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować(...)pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw
Kulinarny karnet Christopherapieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia(...)parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka
Codzienne GotowanieJarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię. Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie(...)drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Stare Garywielu krajach Europy powszechny jest majonez, sos curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto(...)już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34 = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając na ilość, dodatki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaposolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm. W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekany szczypiorek i paprykę w płatkach. Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut(...)drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Stare Garywrzenia ! dodać pokrojony kozi ser podgrzewać i mieszać trzepaczką aż się rozpuści , następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać ponownie do śmietany z mlekiem i serem kozim ,doprawić do smaku i podzielić na dwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia(...)pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę . DODATKOWO Kilka żółtych pomidorków koktajlowych kilka listków boćwiny kilka listków bazylii kilka kiełków sałaty oregano suszone oliwa Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią
na gaziepszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa(...)bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Zdrowie na języku :Pprzygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle mieszając ( ważne by mieszać na małym ogniu gdyż woda + serek może zacząć kipieć), następnie dolewam śmietanę i zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. Nastawiam(...)widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką). SMACZNEGO
NA MOIM TALERZU