Składniki: 500g. groszku zielonego ( tu użyłam mrożonego) kilka liści sałaty 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany pierś z kurczaka kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko Składniki na kluski śląskie: (skorzystałam ze swoich zamrożonych zapasów) 1 kg. ziemniaków mąka ziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja(...)zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka i przyciskamy na środku. Etapy Przygotowania puree z groszku: W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oleju...dodajemy poszatkowane liście sałaty ( u mnie lodowa) chwile podsmażamy następnie dodajemy groszek i gotujemy do miękkości... Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy kostkę rosołową lub przyprawę. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Następnie przelewamy
NaKońcuJęzykaPropozycja kanapeczek tostowych i ogórka z kurczakiem- myślę że będzie hitem na Waszym imprezowym stole. Największym plusem kanapeczek, jest to że możemy je przygotować dużo
Smaki Edytywczorajszego obiadu zostały kotlety z kurczaka, więc wpadłam na pomysł żeby je wykorzystać do sałatki. W lodówce miałam trochę warzyw które polałam jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu i odrobiny musztardy. Z chleba zrobiłam grzanki i posypałam po wierzchu. Pycha.... :) SKŁADNIKI : ok. połowa sałaty lodowej lub innej 1 pomidor 1 ogórek połowa czerwonej cebuli 2-3 kotlety drobiowe ok.3
Pani na deserpysznej sałaty lodowej w sałatce. SKŁADNIKI: 1 szt. sałaty lodowej 3 jajka 5-6 ogórków kiszonych 8-10 pomidorków koktajlowych granat szczypiorek SOS: mały jogurt naturalny łyżka ketchupu sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: sałatę porwać na małe kawałki ogórki kroimy w półkrążki, pomidorki w ćwiartki, wkładamy na sałatę, kurczaka kroimy w dużą kostkę lub paski, układamy na warzywach
Kuchnia Beatypokrojona w kostkę - 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę - majonez - sałata lodowa porwana na drobne kawałeczki - odrobinę majonezu - 4 jaja posiekane - na sam wierzch drobno posiekany szczypiorek i wiórki z 1/4 schłodzonego masła (robimy na tarce) Smacznego! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI POLECAM TEŻ: Sałatka z granatem Sałatka z kurczakiem i serem feta Sałatka z kurczakiem i makaronem
SMYKWKUCHNIpozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1 duży kurczak, marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli(...)zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść
Moniki Smakołykifeta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnirośnie - obrzydza mnie fakt, że większość z nich mamy sprowadzone z innych krajów jednak moje obżarstwo nie ma granic a więc i moja świadomość odsuwa ten fakt od siebie sałata, pomidor, ogórek - mniam. Plantacja rzeżuchy na oknie już urosła więc podstawową przekąską stały się kanapki z jajkiem posypane rzeżuchą. Ach ta wspaniała rzeżucha - zapycham się nią co roku na wiosnę(...)wiosenne i letnie kolacje. Rukola i rzeżucha Składniki: opakowanie rukoli / lodowej 2 pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli
sierotka maRysia w kuchniprzygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy(...)dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią
Moja smaczna kuchniaorzechy i delikatnie mieszamy. Kurczaka obtaczamy w piance i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na złoty kolor, po jakieś 3 minuty z każdej strony i odkładamy na arkusz papieru, żeby odsączyć. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą. Składniki warzywne: - oliwki czarne - oliwki zielone - papryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuząbek czosnku - 1 główka sałaty lodowej - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 1 mała cebula - 4 suszone pomidory - 1 mały słoik oliwek czarnych - 1/2 serka białego typu włoskiego sos: - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 4 łyżki octu winnego - 1 łyżka sosu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 filet z kurczaka Przygotowanie: Pęczak gotujemy w lekko osolonej
Zainspirowana w kuchni/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem
U Fiolki/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem
Fiolka w kuchniułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2cm. Następnie paski ciasta zaplatać na przemian jak warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej
Monia miesza i gotuje