szybko, na kolację zrobiłam. Tym razem z salami, kukurydzą, moją ukochaną cukinią, oregano i świeżą bazylią. Wyszło mega smacznie. Fajna sprawa powiem Wam :)) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: salami tortille kawałek cukinii kukurydza oregano suszone świeża bazylia ser Na tortillę sypiemy starty wcześniej na dużych oczkach ser, na ser układamy salami i cukinię pokrojone w plasterki
kruche babeczkipatelnię wrzucamy paprykę i posiekane oliwki. Zmniejszamy gaz i smażymy razem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana(...)krojonej 10 listków świeżej bazylii oliwa z oliwek do posmarowania czubata łyżka startego parmezanu do posypania zioła do posypania (mieszanka włoska, dalmatyńska, toskańska) SKŁADNIKI - NADZIENIE MIĘSNE 60g dobrego salami z papryką lub pieprzem 1 średnia czerwona papryka 1 średnia czerwona cebula 10 czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia czerwone pesto z pomidorów
Karo in the Kitchenszybką kolację, przystawkę czy śniadanie. Dobre, bardzo dobre.. - 7 lub 8 kromek chleba - łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek(...)sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry pomidora i zapiekaj 15-20 minut w 200° termo obieg, kontrolując co jakiś czas, aby za mocno się
Pasje Jolkimąki pszennej szczypta soli 90 g miękkiego masła Dodatkowo: oliwa z oliwek do posmarowania ciasta ketchup do posmarowania ciasta 150 g mozzarelli do pizz, utartej kilka plastrów salami zioła prowansalskie CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z oliwek a następnie ketchupem. Posypujemy tartym serem, układamy plastry salami i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pizzerinki smakują idealnie na ciepło i na zimno. Smacznego
My Culinary ArtFarsz: pół szklanki kukurydzy konserwowej około 20 szt plastrów salami 1/2 szklanki sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano, bazylia 1 jajko do posmarowania Wszystkie składniki farszu oprócz salami łączymy razem i odstawiamy na później. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe ugnieść na gładkie, elastyczne ciasto jeżeli robimy to ręcznie to około 8 minut. U mnie zrobił to robot(...)odstawiamy na około 1 h do podrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na kwadraty. Nacinany po obu stronach . Na środek każdego kwadratu kładziemy 1 lub 2 plasterki salami na środek farsz i składamy. (dokładny proces przygotowywania łódeczek znajduje się tutaj ). Nadziane łódeczki posypujemy oregano i bazyli ą a następnie odstawimy znowu na 45 minut. Nagrzewany piekarnik
Moja Galeria Smakuszklanka mleka pół szklanki roztopionego mleka odrobina soli duży ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki startego żółtego sera 10 dag pokrojonego w kosteczkę parzonego salami 20 sztuk pokrojonych w kostkę oliwek zielonych lub czarnych Sposób przyrządzenia: Przygotować 2 naczynia. W jednym wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda(...)oczyszczona, zioła, sól. W drugim mokre, tj. jajko roztrzepane trzepaczką, mleko, masło. Następnie połączyć mokre z suchym, wymieszać, dodać salami, paprykę, oliwki, przeciśnięty czosnek, paprykę,ser. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych lub do formy wyłożonej papilotkami - do połowy. Piec 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. aż będą złotego koloru
pieprzny smaczekprzekąska, ale mogą też zagrać rolę przystawki. Są idealnym towarzystwem do piwa. Potrafią również uratować żołądki niespodziewanych gości. Składniki (10-15 ślimaków) 375g ciasta francuskiego 150g żóltego sera 130g salami w plasterkach 5 połówek suszonych pomidorów(...)roztrzepane jajo 2 łyżki sezamu Żółty ser zetrzeć na tarce. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ciasto rozwinąć. Rozsypać na nim równomiernie ser. Na serze ułożyć salami, a na salami rozrzucić pokrojone pomidory. Ciasto ciasno zwinąć w roladę,zawinąć w papier dopieczenia. Wsadzić do zamrażarki na 10 minut. Schłodzone ciasto pokroić w plastry ok. 2cm. Posmarować
Pełny talerzszklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki na plasterki. Wymieszać razem w misce. Do drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej na sitku zostaną otręby - dodać(...)mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki) i porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez ok 40-50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto może
Pełny talerzLubię makarony za to, że w zasadzie wszystko do nich pasuje i że zrobienie jakiejś potrawy z nimi trwa tyle, co ugotowanie makaronu, albo niewiele więcej. Składniki: 100 g salami pokrojonego w paski 1 średnia cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku 150 ml śmietany 36% 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie garść słonecznika(...)wodzie. Na suchej patelni prażymy słonecznik i uprażony zdjemujemy na talerzyk. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, a gdy ta się przyrumieni - dodajemy paski salami. Gdy salami zrobi się chrupiące - na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie mieszamy, pamiętając, że czosnek nie może się nam przypalić - to spowoduje, że danie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!20/40 Farsz: drobno pokrojone macki kalmarów 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szklanka kaszy kuskus ½ papryczki habanero ½ szklanki wrzącej wody 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 grube plastry salami Sól i pieprz do smaku natka pietruszki Sos do zalania wypełnionych kalmarów: 1/2 posiekanej papryczki habanero ¼ papryki czerwonej 10 pomidorów koktajlowych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sól i biały(...)wrzącą osoloną wodą, zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę, szklimy, dodajemy pokrojone macki, habanero i salami. Doprawiamy wg uznania i mieszamy z napęczniałym kuskus. Dodajemy natkę. Studzimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kalmary, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu: Cebulę, czosnek, pomidorki i papryczkę, siekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekąskę, ostatnio przedstawiałam Wam wersję słodką, a tym razem wersja wytrawna. Zapiekany pomidor jest bardzo prostym daniem, z prostych składników, pysznym niezapychającym. Składniki: - 4 pomidory; - kilka plasterków kiełbasy salami pokrojone w paseczki; - 2 pieczarki pokrojone w drobniutkie(...)paseczki; - 2 łyżki posiekanego szczypiorku; - kulka sera mozzarella pokrojona w plastry; - duża garść pistacji grubo posiekanych; - kolorowy pieprz grubo mielony; Wykonanie: Pomidory umyć, ściąć górę i wydrążyć miąższ. Pieczarki, salami i szczypiorek wymieszać. Każdego pomidora faszerować najpierw kawałkiem sera, pieczarkami z salami i na końcu znów serem. Zapiekać około 15minut w 180 stopniach, 5 minut przed końcem posypać
dom-agi.plkuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula – 1 szt * ser mozzarella + cheddar / gouda – ok. 200 g * sól , pieprz , papryka , oregano – do smaku * olej(...)smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone salami , odsączoną z zalewy kukurydzę i starty na grubych oczkach ser. Całość doprawiamy do smaku. Smażymy średniej wielkości kotleciki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki na wierzch: 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy(...)ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut - aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni. Gotowe
My Culinary Artskładniki* 100 g salami* 1/2 małego słoika papryki marynowanej* 1/2 opakowania makaronu świderki* 50 g startego sera parmezan* 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka natki pietruszki* grubo mielony pieprz* 2 łyżki oliwy z oliwekSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzając odlać(...)wody.Salami pokroić na cienkie plasterki, a następnie na połówki.Oliwki pokroić w dość grube plasterki, paprykę w średnią kostkę, pietruszkę posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać salami, smażyć ok. 2-3 min, dodać paprykę i oliwki, grubo zmielony pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu).Dolać zostawioną wodę z gotowania makaronu i chwilę
Mix smakuwrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były to małe kółka) kroimy na pół.Na ciasto kładziemy: salami, pieczarki z cebulą, wszystko posypujemy tartym serem.Brzegi smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 minut
Kitchens Alphabet