POKRZYWĄ I TULIPANAMI 3 tulipany (z naszego ogrodu, bez chemii- czytajcie wyżej) 5 gałązek pokrzywy (z naszego ogrodu, zerwałam najmłodsze szczyty roślin) 4-5 gruntowych ogórków 5 dużych rzodkiewek pół limonki mały kubek śmietany 12% sól, pieprz i odrobina cukru do smaku Tulipanom obrywamy płatki a pokrzywom listki (rękawiczki mogą się przydać:)) i zanurzamy w misce z zimną(...)wodą. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, rzodkiewkom okrawamy wszystkie korzonki, płuczemy je i również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu
les mirabellesOgródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI: pumpernikiel parmezan gałązka oregano mini marchewki mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy na drobnej tarce, a następnie blendujemy go z pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą(...)dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente. Resztę warzyw smażymy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnypomagało. Dostawałam więc szczękościsk na słowo "Wiosna" i... ślinotok, bo to co mi ukochaną zimę odebrało (dzięki której tapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik ) jest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka
Wypisz Wymalujzabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, pomidora w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy
VioletoweKucharzeniemieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać do sałaty. Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości . Posypać sałatkę resztę kolendry. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem rozprowadzić dressing na sałacie. I podawać
Weekendy w domu i ogrodzieminut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli. Smacznego ! Miłego
Życie na widelcuorzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy(...)dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego
Moniki Smakołykiogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy(...)salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, wszystko dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchnistartego sera mozzarella 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie do podania: 100 ml jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną(...)solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Symfonia smakowaSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO SERA GRAN PADANO - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą(...)czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki. Z oliwy z oliwek jak i dodatku soku z cytryny robimy dresing, dodajemy ulubione zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy na wierzch ser gran padano! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIczarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego żółtego sera, 6 szt. pomidorków koktajlowych, kiełki rzodkiewki, świeża pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :) Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ przygotowana jest w 100% z wieprzowiny
Moniki Smakołykizbierać je zanim zaczną kwitnąć. Z zebranych pokrzyw ugotowałam zupę krem według przepisu Gennaro Contaldo z "Dwóch łakomych Włochów" . Pokrzywy miałam trochę za mało, dlatego dodałam też liście rzodkiewki, którą przyniosłam rano z targu (były takie ładne :)). Wy z powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren(...)oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren
Chilli Czosnek i Oliwawarzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama(...)pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy
Chilli Czosnek i Oliwa