swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka koperku 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 - 2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody
Kuchcik gotujeSkładniki: ogórki kawałek pora papryka (u mnie jasnozielona, dlatego jest mało widoczna) kilka rzodkiewek + dressing ( TEN ) Sposób wykonania: 1. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. 2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki. 3. Pora drobno kroimy. 4. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 5. Wszystko mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany dressing. Schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anisałatka z drobiowymi kabanosami i makaronem orkiszowym. Idealna do pracy jak i na podwieczorek. 2 kabanosy drobiowe 200 g makaronu orkiszowego wstążki FABIJAŃSCY (klik) 340 g kukurydzy Pęczek rzodkiewki 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut. Makaron orkiszowy jest bardzo delikatny i wymaga krótszego gotowania. Kabanosy kroimy(...)kółeczka, pomidorki i rzodkiewki w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na durszlaku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Fabijańscy. Znajdziecie tam wartościowe i zdrowe makarony! KLIK
VioletoweKucharzenieSzybka, sprawdzona, pyszna sałatka. Składniki: 1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml), 1 pęczek rzodkiewki, 5 młodych ziemniaków, 1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego), 25 dag szynki drobiowej, 1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek, 2 jajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę(...)razem z ogórkami i szynką. Ugotować także jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez, połączyć dokładnie składniki. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorem i obłożyć ćwiartkami jajek
Tradycyjna Kuchniawięcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce(...)koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego. Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki. 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru. Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz. Do każdego talerza można dodać
upichconaSkładniki : pęczek rzodkiewek 4 pomidory połowa sałaty lodowej szczypiorek ewentualnie jajka Przygotowanie : Umyte pomidory i rzodkiewki kroimy nie dość drobno :) Sałatę rwiemy, szczypiorek siekamy, jajka można pokroić w ósemki Składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz, mieszamy Jeśli lubimy majonez to dodamy go do sałatki ( można zmieszać z jogurtem
Proste Potrawyporcji) 1 litr zimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy 1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo(...)została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż do miękkości. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostudzenia. Ogórka obieramy ze skóry, umytą rzodkiewkę pozbawiamy części niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę, rukolę i szczypior siekamy na bardzo drobno. Ostudzoną botwinę wraz z sokiem z cytryny dodajemy
Symfonia Smakówdziesiątkę bardzoooo mi smakuję! myślę, że na stałe zagości w moim menu ;) Składniki: miks sałat (tyle ile zjemy, ja kupiłam w biedronce) 1 jajko 1 pomidor rzodkiewka (ile kto chce;) ) sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka domowego majonezu light + sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę wykładamy na talerz, na to układamy pokrojone w ćwiartkę ugotowane jajko, pomidora(...)rzodkiewkę wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 pęczek botwinki 1 duży zielony ogórek starty na grubej tarce 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 3/4 litr maślanki 400 g naturalnego gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo(...)paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się
Kulinarne przygody Gatitypisałam wszystko co zielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do kanapek. Tym razem pod młotek wzięłam młode listki rzodkiewki. Pesto jest lekko ostrawe i pyszne, ja używam do smarowania pieczywa ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, popróbujcie. Pesto z rzodkiewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: pół szklanki kaszy jaglanej 3 rzodkiewki 2-3 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku puszka tuńczyka w wodzie kilka czosnkowych oliwek kilka listków sałaty Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Selera z rzodkiewką umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć z poszarpaną sałatą, doprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzytego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się pod powierzchnią ok. 1/2 cm. Dodajemy szczyptę soli Gdy kasza wchłonie wodę, mieszamy całość(...)Ogórka obieramy i kroimy w półplastry Rzodkiewkę również kroimy w półplasterki Dymkę siekamy Całość doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzdrowej sałatki. Okazała się bardzo smaczna i jak już wspominałam - niewymagająca. Na pewno częściej będzie gościć w naszej kuchni. 1 szklanka kaszy bulgur, u mnie od Piątnica 1 pęczek rzodkiewki 4 jajka 200g szynki w kawałku 1/2 pęczka szczypiorku 1 zielony ogórek sól, pieprz 1. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy(...)kroimy w kostkę. 3. Rzodkiewkę kroimy w półplastry, ogórka i szynkę w kostkę, szczypiorek siekamy. 4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku
Szefowa kuchnizdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO(...)Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy
Ostra na SłodkoSyrop z mniszka lekarskiego. * Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz tradycyjny, szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mlecz polny? * Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Spread whit Radish. * Dietetyczna pasta kanapkowa z rzodkiewką prosty przepis * Moja Domowa Vegeta bez Glutaminianu Sodu, konserwantów i barwników! * Domowa Przyprawa typu Vegeta Kwestionowanie status quo to przejaw inteligencji. Można
IzaGotuje