słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż. Przed jedzeniem zalej całość gorącą wodą. Dopraw do smaku. Smacznego! Artykuł Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzŻołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad z żołądków w rewelacyjnym kremowym sosie. Takie danie możemy podać z ziemniaczkami, kaszą albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg żołądków drobiowych 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu 1 łyżka słodkiej śmietanki 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki 1 niewielka cebula sól, pieprz, liść laurowy(...)gęsty dolewamy do niego trochę wody, jeżeli zbyt rzadki możemy zgęścić go odrobiną mąki lub śmietanki *** *** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką. Podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub ryżem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH PRZEPIS TUTAJ GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym
Kuchenne WariacjeZupę którą dziś przedstawiam na talerzu to idealny obiad na letnie dni. To kwintesencja smaku i aromatu, kremowości zupie nadaje jedwabisty, całkiem prawie rozgotowany ryż. Szparagi są tutaj "wisienką na torcie", polecam gorąco. Krem drobiowy ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieuzyskać ten efekt. Jak bardzo się myliłam! Domowe curry z własną mieszanką przypraw jest o niebo lepsze od tych gotowców torebkowych. Do curry pasuje zawsze albo makaron ryżowy, albo ryż np. jaśminowy, bądź makaron soba czyli z mąki gryczanej, lub po prostu takie nudle gotowe. Ja zazwyczaj sięgam po makaron ryżowy, bo wystarczy pociąć go nożyczkami, dodać do sosu
SMYKWKUCHNIcukinię w sosie pomidorowym-pychotka-polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka jedna średnia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie w domu) cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz przecier pomidorowy 400ml oregano,papryka słodka w proszku 150 g sera żółtego Przygotowanie: Mięso doprawiamy
Swojskie jedzonkosię, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania. Dla tych, którzy znają jedynie warianty gotowane, to może być prawdziwy szok Z kalafiora możemy przygotować „ryż” – jeśli jesteśmy na diecie, to świetny dodatek do mięs, zastępujący ziemniaki. Ponieważ na blogu był już przepis na surówkę z surowego kalafiora, tym razem jej nieco inny
Mieszam w Garnkupolecam osobom dbającym po poziom cukru, bo jak wiadomo im bardziej rozdrobnione potrawy tym wyższy indeks glikemiczny, a tak naprawdę to kwestia gustu. Jako dodatki pasują tu grzanki, makaron, ryż lub bez niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina
greenscarfkokosowej. Nie jest trudne w wykonaniu a dzięki swojej orientaloności zabierze Was w pyszną, kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata KURCZAK W SOSIE CURRY: 2 piersi z kurczaka 100g ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 200ml śmietanki kokosowej przyprawy: czerwone i żółte carry, imbir, sól, pieprz, kolendra, sos sojowy, sos rybny Piersi(...)doprawić. Jeśli konsystencja sosu wyda Ci się zbyt rzadka, można dodać do niego łyżeczkę mąki ryżowej by go zagęścić. Gotowe Tak przygotowany kurczak w sosie curry podaję z gotowanym ryżem, a całość posypuję białym i czarnym sezamem Smacznego Jeśli szukasz więcej orientalnych smaków to polecam Ci przepis na ZUPĘ TAJSKĄ Z KREWETKAMI Pycha Artykuł KURCZAK W SOSIE CURRY pochodzi
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikoperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z kiszonych buraków z marchewką zielone smoothie II śniadanie: kiszone rzodkiewki sałatka: pomidory
Kulinarne przygody Gatitypomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka papryki wędzonej(...)puszki i gotujemy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cieciorkę (bez zalewy) i przyprawy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy samodzielnie lub z ryżem/kasz
Zawsze głodna!Polskie Młyny. Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 duży podwójny filet z kurczaka mąka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody
Kuchnia domowa Anipuree ziemniaczanym najbardziej lubię ten maślany smak . Same ugotowane ziemniaki posypane koperkiem do obiadu to dla mnie coś strasznego, jem je bardzo rzadko, dlatego najczęściej zamieniam je na ryż, kaszę, makaron albo właśnie puree ziemniaczane. Smak tkwi nie tylko w maśle, ale także dodatkach, które możesz dopasować do swoich upodobań. Ja stawiam na pietruszkę albo szczypiorek, ale nie tylko
RozdomowionaGołąbki to jedno z tych dań, które często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze przygotowywała je moja babcia. Klasyczne, faszerowane mięsem i ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami
kulinarnyJawymieszać i zaląc warzywa sokiem. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać kolendrą, im więcej tym lepiej (przynajmniej dla mnie ;). Warzywa oraz pokrojoną polędwiczkę można podawać z ryżem. Najlepiej komponuje się jaśminowy lub basmati. 1 porcja ( z 50 g ryżu) zawiera około: 450 kcal 38 g białka 14 g tłuszczu 115,5 g węglowodanów Inspirację zaczerpnęłam z Kuchni
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny