ryż - 22970 przepisów (strona:626/1532)

Gulasz trapera 96

pokrojonych marchewek 450 g małych cebulek półtora szklanki białego wina 1 szklanka burgunda 300 ml bulionu wołowego pół łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu ¾ szklanki wody 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 1 listek laurowy pół szklanki pokrojonych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki ¾ łyżeczki oregano pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka posiekanego czosnku pół łyżeczki tymianku Przygotowanie Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem(...)natki ), wino, bulion, sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem

R'n'G Kitchen
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 188

bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest bez smaku, możecie ją dodawać do wielu dań. Ma w sobie bardzo dużo błonnika, potrafi powiększyć swoją objętość chłonąc wodę aż dziesięciokrotnie!  W/w składniki zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 193

zgęstnienia sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki.  Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 174

wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze 200 ° C opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :) Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Kurczak w krakersach z puree BBB 110

Kurczak wychodzi soczysty mięciutki a otoczka z krakersów dodaje smaczka :) Jako dodatek wersji fit puree BBB (brukselka, brokuł, bazylia) dla mojej żony a dla mnie na podbicie kalorii dodatkowo ryż paprykowy :)  Składniki: 1kg kurczaka 500ml jogurtu naturalnego 300g krakersów cebulowych 200g brokuła 200g brukselki kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, czosnek, papryka  Kuraka

Smacznie Pysznie Kalorycznie
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 150

Ramen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa

Kuchnia w oparach
PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE 118

łyżki OPTIMA OMEGA 3 1 łyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni. drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego ale nie gorącego(...)skórę. Cebulę kroimy w plastry. Pieczarki czyścimy i kroimy w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy. Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta

Kuchnia w oparach
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 117

Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami

Kuchnia w oparach
Indyjskie saag tofu 167

może to być np. szpinak, liście musztardowca, drobno siekany brokuł czy inna zielenina. W towarzystwie indyjskich przypraw i innymi dodatkami jadana jest z  chlebkami naan , chlebkami roti albo ryżem. Połączone z doprawionym tofu okazało się strzalem w dziesiątkę na piątkowy obiad. Składniki (4 porcje) -350 g naturalnego tofu -500 g liści szpinaku -1 cebula -1 duży pomidor(...)zeszklonej cebuli. Stopniowo dodawać garściami liście szpinaku i smażyć mieszając. Dodać garam masala i dokładnie wymieszać. Dodać upieczone tofu, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przesmażyć kilka minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 202,5 kcal Tłuszcz: 11,2g Białko: 14,9g Węglowodany: 9,9g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 147

zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak pominęłam ten krok. Dzięki czemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka(...)mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec powinni zabielić zupę śmietaną. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo 107

minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : 4 Pomidorowa, w której liczy się marchewka Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo bardzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę

Niedzielny kucharz
Picadillo jak Kuba gorące, czyli potrawka z Ameryki Łacińskiej 149

doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo brakuje czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka(...)minut. Pod koniec dodaj do potrawki oliwki i rodzynki. Wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem (jeśli używasz pikantnego chorizo to uważaj z pieprzem), posyp zieleniną. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź również ratatouille w 2 krokach z piekarnika . Artykuł Picadillo jak Kuba gorące, czyli potrawka z Ameryki Łacińskiej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pasztet gryczany z pieczarkami 114

Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...      Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami...  Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 171

dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej 154

zweganizować Kluczem do przyrządzenia gambo jest zasmażka złożona z mąki podsmażonej na oleju. Do tego dużo warzyw, przyprawy, roślinne kiełbaski i gotowe Bardzo sycące danie podawane zwykle z ryżem. W sam raz na obiad lub ciepły lunch do pracy. I wiem z autopsji, że także goście na rodzinnej imprezie będą nim zachwyceni. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 łodygi selera(...)przykryciem jeszcze przez około 15-20 minut. Na końcu wrzucamy pokrojone parówki sojowe lub kiełbaski i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli I gambo gotowe! Podajemy na gorąco z ryżem. Dla smakoszy ostrzejszych smaków polecam posypać gambo płatkami chilli. Smacznego! Artykuł Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania