ryż - 22970 przepisów (strona:629/1532)

Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu 154

sojowego. Tą substancją, która zmienia płyn w serową masę, może być na przykład sok z cytryny. WegeHit Tofu to podstawa diety wielu krajów azjatyckich, bo ma dużo białka. A ryż, który króluje w kuchni wietnamskiej, japońskiej czy chińskiej, jest niskobiałkowy. Do tego mieszkańcy Azji piją mniej mleka krowiego i jedzą mniej mlecznych produktów, więc tym bardziej białko z tofu

Fleksitarianizm.pl
ZmysłOwa Walencja 118

Walencji, ich przyzwyczajenia, położenie geograficzne, a nawet podłoże historyczne warunkują tutejszą zróżnicowaną kuchnię. Gwarne spotkania urozmaicane są niekończącymi się porcjami tapas, pragnienie w upalne dni gasi chłodne miejscowe piwo, ryż porastający pobliskie pola znajduje w kuchni szerokie zastosowanie, nieprzebrane bogactwo ryb sprzedawanych wprost z morza – to wszystko czyni Walencję niezwykle apetyczną. Słońca, wspaniałych widoków, życzliwych ludzi, tutejszych zapachów

Gotuj po hiszpańsku
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 195

Składniki: Gołąbki: - ok. 800g mięsa mielonego - 1 nieduża główka kapusty białej - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego - pół cebuli - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek Sos: - 400ml przecieru pomidorowego - łyżka śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego(...)Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka

Kulinarne blogowanie
Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu 193

prawdziwa bomba dziś na talerzu. Ciasto z ryżu, smakuje obłędnie, niczym najlepszy sernik kokosowy z jagodami. Pracy niewiele, smak obłędny, polecam zróbcie sobie takie cudne ciasto. Sernik znalazłam u Olgi Smile. Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone podudzia z kurczaka 249

warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką. The post Pieczone podudzia z kurczaka appeared first

mecooks
Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem 151

Bób na pewno każdy lubi, a czemu nie połączyć go z mięsem kaszą i brokułem? Połączenie tych składników było strzałem w dziesiątkę i bardzo nam posmakowało

Kuchenne Wariacje
KOKOSOWE PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY 148

Delikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko(...)Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy.  Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki. 5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem  *Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki !  SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Dip majonezowo-miodowy 131

majonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy , czy grilla . Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan . Dip majonezowo-miodowy Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka płatków chilli(...)sól Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż miód się rozpuści. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Podajemy jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs, ryżu, czy drożdżowych chlebków pita lub naan . Będzie również świetnym dodatkiem do domowych hamburgerów, czy frytek. Smacznego Artykuł Dip majonezowo-miodowy pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami 148

Kurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera.  Składniki (4 porcje) -podwójny filet z kurczaka -1 cytryna -1/2 cebuli -100ml śmietanki UHT -1 szklanka bulionu -garść rodzynek -1 łyżeczka mąki pszennej -sól, pieprz -2 łyżki oleju(...)Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja)  Energia: 258,4 kcal Tłuszcz: 15,1g Białko: 23,3g Węglowodany: 7,9g  Smacznego

Zielona Kuchnia
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 219

cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę(...)wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju -  doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy z ryżem, dekorujemy zieleniną. Z czym podać szaszłyki z grilla Oto kilka pomysłów na pyszne szaszłyki z grilla: szaszłyki z sosem tzatziki, pomidorkami koktajlowymi i sałatą skropioną sokiem z cytryny szaszłyki

Moja Książka Kucharska
Kremowa zupa z selera naciowego 134

jeszcze przez kilka minut. Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy smak. Smacznego! Artykuł Kremowa zupa z selera naciowego pochodzi z serwisu

Lamarida.pl
Przekąska 7 zbóż z łososiem 136

szkoły. Jest zdrowa, lekka i błyskawiczna do zrobienia. Moja rodzina często zabiera takie lunche do pracy. 150 g łososia wędzonego plastry 140 g serka chrzanowego 100 g 7 ziaren ryżu 1 papryczka chili koperek świeży 1 garść roszponki Plastry łososia smaruje serkiem chrzanowym, posypuję pokrojonym koperkiem, układam ziarna i zwijam w rulony. Kroję je na pół. Posypuje pokrojoną chili, podaję(...)roszponce. Przekąska szybka i prosta do zrobienia, dzięki ryżowi który jest już wcześniej ugotowany

wesoła kuchnia
Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami 391

zrumienione na patelni, następnie upieczone z mozzarellą oraz pomidorkami truskawkowymi. Niby nic nadzwyczajnego, ale to bardzo smaczne i proste do przygotowania danie. Do tego polecam ulubioną sałatkę , ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy Składniki: 4 filety z kurczaka 8 plasterków szynki prosciutto 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki oliwy

Oryginalny smak
Zupa ze świeżych pomidorów 118

marchewka 1 pietruszka kawałek selera   biała części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania   Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela

Di gotuje
Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem 146

prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka 2/3 szklanki ryżu ok. 150 g pieczarek po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa) ok. 1/2 puszki kukurydzy 1 marchew 2 łodygi selera naciowego mały pęczek koperku przyprawa warzywna łyżeczka(...)Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną

Czerwień i błękit