Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie(...)masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać
Cynamonowe szczęściekukurydzę, czosnek oraz kawałki ananasa, cukinii i papryki. Doprawiamy do smaku i dusimy 10 min. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy lub posypujemy ulubioną przyprawą i smażymy. Równocześnie gotujemy ryż. Na koniec zaprawiamy nasze słodko kwaśne leczo . Zaprawa to: 100 ml zalewy ananasowej wymieszane z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprowadzamy warzywa do wrzenia
Rusty Forknatka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy - jeśli to pekińska nie trzeba ;) ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory(...)oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy
Gotowanie z pasjąBardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki
kuchnia doskiminut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę. Mieszamy. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiwarzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera
Kulinarne przygody Gatityoliwa z oliwek – 2 łyżki * masło – 2 łyżki * por – 1 szt * starta skórka z cytryny – 1 łyżka * ser SZAFIR Skarby Serowara – ok. 100 g * ryż arborio – 200 g * bulion warzywny – ok. 700 ml * krewetki ( surowe, oczyszczone ) – 12 szt * sok z cytryny * świeża natka(...)pietruszki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz
Ostra na Słodkochciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną i prostą sałatkę celebrującą lato i jedno z moich ulubionych warzyw - cukinię. To trochę przypominająca tabbouleh sałatka z mieszanki brązowego ryżu i bulguru z grillowaną cukinią, halloumi oraz całą górą świeżych ziół, nasion i pestek. Takie sałatki z dodatkiem kaszy lubię ostatnio jadać na kolację. Dzięki kaszy sałatka jest bardziej(...)fetę), podać jako dodatek do grilla i na ogrodowym przyjęciu. Do sałatki wykorzystałam superzdrowy produkt, który otrzymałam do przetestowania od Monini . Rice & MORE to pełne wartości odżywczych kompozycje ryżu oraz ziaren i kasz, takich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto
Chilli Czosnek i Oliwastylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce z cukinią, papryką i pieczarkami. Aż sama byłam zaskoczona jakie to wyszło pyszne! Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie tego dania było też zaskakująco(...)porcje) Składniki na klopsiki: 1 jajko rozbełtane 200 g mielonej wołowiny 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Składniki na potrawkę: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego
karmelowyKomosa ryżowa , inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”. Nic dziwnego – quinoa jest źródłem pełnowartościowego(...)związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać
mojewypiekiinietylkokoniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około 10 minut, następnie dodać podsmażone bakłażany, wszystkie pozostałe przyprawy i dusić kolejne kilka minut w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu. Podawać bakłażana z posiekanymi świeżymi ziołami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka
Kulinarne przygody Gatityzależności od preferencji) Składniki na mus rabarbarowy: 350g rabarbaru pół szklanki wody gwiazdka anyżu 2 łyżki syropu z agawy Wykonanie puddingu: Do garnka wlej mleko i wsyp do niego ryż. Dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez ok pół godziny, mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił. Po tym czasie dodaj syrop
Mania WypiekaniaPyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru. Jeśli chcecie wiedzieć jak używać cukru, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl . SKŁADNIKI ½ szkl. ryżu, 600 ml mleka, laska wanilii, cukier puder do smaku, 50 ml śmietany 30%, ½ szkl. zmiksowanych truskawek, kilka truskawek do dekoracji WYKONANIE Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając(...)masa zgęstnieje i ryż wchłonie mleko. Dosładzamy do smaku. Przestudzone mieszamy ze śmietanką. Truskawki zagotowujemy, aż lekko zgęstnieją, dosładzamy do smaku cukrem. Do pucharków przekładamy ryż, a następnie mus truskawkowy. Dekorujemy truskawkami oraz miętą
słodki bratekOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doski