ryż - 22970 przepisów (strona:360/1532)

Pulpety z ryżem i dynią w sosie 186

kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość wyrabiam i formuję nieduże kulki które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody z liściem laurowym i zielem

wesoła kuchnia
Wołowina z pieczarkami, w sosie ostrygowym ('oyster sauce') 83

20ml) 250ml wody 1 1/2 łyżeczki oleju z tostowanego sezamu 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju do podania: ugotowany na sypko biały, lub brazowy ryż Cebulę pokrój w kostkę, lub na plasterki, jak wolisz. W nieprzywierajacym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne(...)kukurydziana i białym pieprzem. Wymieszaj mięso dokładnie, a następnie wlej mieszankę sosu ostrygowego. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15 minut.  Wmieszaj olej sezamowy i podawaj na ryżu.  Kalorie w 1 porcji (łacznie z ryżem

Lejdi of the house
Kaczka teriyaki 115

Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – łyżeczka płynnego miodu – makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania – ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij(...)wyjęciu kaczki z piekarnika połóż ją na na desce do krojenia lub talerzu i pozwól odpocząć przez 5 minut. Podawaj kaczkę pokrojoną w grubsze plastry z makaronem sojowym lub ryżem, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki z kiełków fasoli mung. SMACZNEGO!   Artykuł Kaczka teriyaki pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Kurczak z warzywami 106

można pominąć) 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 młoda cukinia 1 młody bakłażan mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz olej 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Oprószamy je mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju(...)podsmażonego bakłażana, a pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Warzywa przekładamy na patelnię z mięsem. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podajemy z ryżem.   Uwagi: *Bakłażan najlepiej wybrać taki niewielkich rozmiarów (dobrze, by był młody). Jest to warzywo, które bardzo mocno chłonie olej – ile by go nie wlać na patelnię, bakłażan wchłonie

Smaki Na Talerzu
3 pomysły na wartościowe śniadania dla dzieci (i nie tylko) 238

prażone jabłko i polej miodem.  Placuszki z kaszy, serka wiejskiego i marchewki Składniki / na 8-10 sztuk: 1/2 opakowania Monini Rice&More Włoski Orkisz, Soczewica i Brązowy Ryż 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego 1/2 małej cebulki, drobno pokrojonej 1 marchewka starta na tarce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej

Chilli Czosnek i Oliwa
RISSO PROTEINOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 78

Idealna  przekąska po treningu Składniki: - odżywka białkowa (15 g) - ryż basmati (60 g) - jabłko (100 g) - cynamon – 1 łyżeczka Wykonanie: Ryż ugotować, jeszcze ciepły wymieszać z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę, odżywką białkową i cynamonem. 308 Kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
RISOTTO CURRY Z KURCZAKIEM I PIETRUSZKĄ + pomidorki koktajlowe 62

Składniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka(...)pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby podlewać wodą. Na sam koniec dodać pietruszkę, wymieszać. Podawać z pomidorkami. 307 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
RISSO PROTEINOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 102

Składniki: - odżywka białkowa ( u mnie smak waniliowy) (30 g) - ryż basmati (50 g) - masło orzechowe (25 g) - woda – 2 łyżki Wykonanie: Ryż ugotować, jeszcze ciepły wymieszać z odrobiną wody, odżywką białkową i masłem orzechowym. Ostygnięte risso odstawić do lodówki na około 30 min. 450 Kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ 81

porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM 91

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
SOCZEWCA ZIELONA Z RYŻEM BASMATI, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KUKURYDZĄ 74

Składniki: (na 4 porcje) - soczewica zielona – (200 g) - ryż basmati – (100 g) -  fasolka szparagowa zielona – (200 g) - kukurydza konserwowa(...)olej  lniany (40 g) - sól himalajska- ½ łyżeczki, pieprz cytrynowy, mieszanka ziół. Wykonanie:   Soczewicę opłukać, gotować w osolonej wodzie ok 10 min. Do gotującej soczewicy dodać ryż basmati, gotować kolejne 10 min, następnie dodać fasolkę szparagową, dusić jeszcze około 5 min, doprawić wedle uznania. Na sam koniec dodać kukurydzę. Wymieszać. Podzielić na 4 porcje, każdą polać

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Lunch w słoiku – sałatka z ryżem i warzywami 68

brak dostępu do piekarnika ma swoje plusy, bo pozwala mi na urozmaicenie przepisów sałatkowych na blogu. Sałatka z ryżem i warzywami będzie należeć chyba do moich ulubionych. Połączyłam ugotowany ryż z sosem pomidorowym(...)doprawionym świeżą bazylią. Przepyszny lunch, który można przełożyć do słoika lub innego naczynia i zabrać ze sobą w drogę. Dodatkowe składniki […] Artykuł Lunch w słoiku – sałatka z ryżem i warzywami pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Ryż na mleku z gruszką i orzechami 81

Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam ryż na mleku. Nie przepadam za tymi deserami ryżowymi na zimno, które możemy znaleźć na półce sklepowej(...)Jakoś wolę swoją wersję i to koniecznie na ciepło. Dodatkowe składniki możecie modyfikować wedle uznania. Moją inspiracją były gruszki, miód i orzechy :) Składniki na 2 porcje 1 […] Artykuł Ryż na mleku z gruszką i orzechami pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Sałatka z kaszą i zieloną fasolką 131

warzywa ugotowane na parze zachowują więcej składników odżywczych, które nie są wypłukiwane wraz z wodą, w której są gotowane tradycyjnie. I na koniec ważna rzecz - nie gotujcie kaszy ani ryżu w plastikowych woreczkach! Producenci żywności, chcąc zaoszczędzić nasz czas, wychodzą nam naprzeciw i wsypują do nich kaszę. Niestety gotując „woreczki” zapraszamy do naszego organizmu niebezpieczny BPA! To związek chemiczny, zwany(...)woreczkach,  wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Woreczki z kaszą i ryżem rozcinamy i do garnka wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 163

smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos.  Do garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.