ryż - 22970 przepisów (strona:312/1532)

Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 222

skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy(...)każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając.  Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Danie należy podawać od  razu

Pan i Pani Smith w kuchni
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 179

był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki

W kuchni u Moniki
A la "burrito" 179

miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do niego czerwoną fasolę, kukurydzę, świeżą paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, pomidory suszone pokrojone w kostkę, wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść startego sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli

W kuchni u Moniki
Zapiekanka gyros 208

dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na jednej niedużej łyżce masła z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i zalać wodą ( 2 i 1/2 szklanki). Trzymać na ogniu do momentu gdy nie będzie już wody, od czasu do czasu zamieszać. Pieczarki i cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć(...)przyprawić, nie za mocno). Dodać pokrojone w paski papryki i chwilę razem poddusić. 4 łyżki majonezu wymieszać razem z 4 łyżkami ketchupu.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: - połowa ryżu, - majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa ryżu, - druga połowa majonezu z ketchupem, - pieczarki z papryką, - druga połowa sera żółtego. Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym

W kuchni u Moniki
Ryżowe placuszki z cukinią 357

większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego   koperku, sól, pieprz   Wykonanie: Ryż gotujemy(...)sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy

Passion of Cooking
Wafelki z masą czekoladową i ryżem preparowanym 364

mieszać, aby cukier rozpuścił się w maśle. Przygotowaną masę ostudzić. Następnie dodać mleko w proszku oraz ekstrakt waniliowy. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ryż preparowany (najlepiej dodawać partiami; masa musi być gęsta). Przygotowaną masą nadziewać wafelki (jeden wafelek posmarować masą, a drugim <suchym> przykryć masę czekoladową, formułując "kanapkę". Przygotowane wafelki schłodzić

Ugotować
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 417

cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik – 3-4 łyżki * sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku * olej do smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy(...)wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Gołąbki bez zawijania 207

bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę drobniutko szatkuję, solę i odstawiam na ok 30 minut, ryż gotuję(...)końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam  dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona) i pieprzem. Formuję kotleciki

Mechanik w kuchni
lekka zupa paprykowo pomidorowa 196

garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wrzucamy ryż, smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy

Miód i pieprz
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 434

mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić(...)suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka płatków chili łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa mieszanki kreolskiej do podania biały ryż SKŁADNIKI KREOLSKIEJ MIESZANKI PRZYPRAW 2,5 łyżki mielonej papryki 2 łyżki soli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka granulowanej cebuli 1 łyżka pieprzu cayenne

Karo in the Kitchen
Potrawka z kurczaka 137

szklanka ryżu, przyprawa do kurczaka, 1 duża cebula, tłuszcz do smażenia   Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na patelni na rumiano. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na tłuszczu po kurczaki smażymy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Dorzucamy do cebuli mięso, potartą na grubych oczkach marchewkę i zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Danie dusimy pod przykryciem jakieś pół godziny. Na koniec wrzucamy ryż i kukurydzę i mieszamy

Pobite gary Barbary
Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem 180

pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy

Pobite gary Barbary
Zapiekanka ryżowa z warzywami 119

cebule * 40 dag pieczarek * łyżka masła * czubata łyżka przyprawy typu vegeta * szklanka kremówki * 15 dag tartego żółtego sera * 2 jajka * tłuszcz do smarowania formy Sposób przygotowania : Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy(...)łyżce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Mrożony deser owocowy z ryżem i ricottą 126

misie blendera ricotty dodajemy 5 łyżek mrożonych jagód oraz śmietankę 10%. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego "musu" przypominającego lody. Do pucharka wykładamy ugotowany ryż. Na warstwę ryżu nakładamy gęsty, mrożony "mus". Na koniec wykładamy odłożone 2 łyżki ricotty. Deser dekorujemy jagodami. Podajemy. Deser smakuje wyśmienicie zarówno jedząc po kolei warstwy, jak i mieszając wszystko razem łyżeczką. Smacznego

Słodkie okruszki