ryż - 22970 przepisów (strona:313/1532)

Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 184

mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście(...)kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut. 4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno.   Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy

Jadło i czytadło
"Paprykarz" z grillowanej cukinii 144

przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić

Jadło i czytadło
Pstrąg po meksykańsku 167

Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki(...)oregano 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie

VioletoweKucharzenie
Paprykarz szczeciński 323

solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości. Na patelnie dorzucamy rybę oraz ryż, mieszamy całość, smażymy jeszcze z 2 minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez

Kolizje Smaków
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 208

mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 sekund aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć ryż, wymieszać dobrze i rozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu.  Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy paprykarz (98 kcal) 328

czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez(...)grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 277

wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia. Sos: 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati) 1 ząbek czosnku rozgnieciony  3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Dodatkowo : jogurt grecki ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego Na patelnię po kurczaku włożyć(...)pomidory, oregano, czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić  ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko i gotować jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu. Na talerzu ułożyć ryż i mięso, polać sosem i udekorować łyżeczką jogurtu. Smacznego! *źródło inspiracji  Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Kurczak na zielonej łące... 233

SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak  pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy(...)osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka. Co za kolor! Co za smak ! Jeśli lubisz orzechy, zajrzyj po przepis na orzechową pierś z kurczaka ! To dopiero jest

Mój Smak na Życie
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 141

całą kapustą. Najmniejsze listki pozostawić do surówki.  Gołąbki ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfance, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Zapiekać 15 minut. Ryż ugotować na sypko. Jedną torebkę wyjąć, drugą zostawić w garnku. Do wody dosypać łyżeczkę kurkumy i zostawić ok. 3 minut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać

vegetanie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 162

Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy

vegetanie
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 180

rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :)  Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe(...)łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty

vegetanie
Cukinia z kaszą Bulgur :) 143

twierdzy Bulgur" hehe trochę nas poniosło, ale takie skojarzenia się pojawiły :) Kasza jednak pochodzi z bliskiego wschodu. Jest bardzo pożywna, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus czy ryż. Warto ją jadać, bo nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pożywna. Zatem poznajcie nasz pomysł na przygotowanie cukinii z kaszą(...)Bulgur. Cukinia nadziewana kaszą Bulgur, papryką i pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy

vegetanie
Sałatka z ryżem i łososiem w sosie koperkowym 392

paraboliczyny 2 puszki polędwicy z łososia w sosie koperkowym SuperFish Prestige 1 duży zielony ogórek 2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Do ryżu dodać zawartość obu puszek razem z sosem koperkowym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych składników. Dodać też posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Domowy paprykarz szczeciński 397

łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego) około 6 łyżek oleju rzepakowego cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz – do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy cebulę(...)czosnku. Dodajemy tartą marchewkę oraz liście laurowe w całości – podsmażamy przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy rybę. Mieszamy – powinna zacząć się rozpadać. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy ryż oraz składniki mokre: keczup, koncentrat oraz pozostały olej. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz mielone ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha

Poezja smaku