ryż - 22970 przepisów (strona:313/1532)

Risotto z krewetkami i groszkiem 162

wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem(...)poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami 124

łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany 30% lub 36% 1. W garnku wymieszać mleko z kakao. Zagotować. Dodać ryż i gotować na małym około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby zawartość nie przywarła do garnka. Odstawić z ognia. Dodać czekoladę i 4 łyżki cukru. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści(...)mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE

Moja Galeria Smaku
Gołąbki zapiekane 178

jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z ryżu i pieczarek 131

jajka Sól i pieprz Koperek Natka pietruszki Bułka tarta olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Do miski wrzucić ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulką, posiekany koperek i natkę pietruszki, sól i pieprz oraz wbić jajka.  Dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, następnie  obtoczyć w bułce tartej i smażyć

The Sweet Damsel
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 146

obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu do podania: ryż cytrynowy z dodatkiem tymianku, ryż biały bez dodatków lub pita Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy(...)puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 169

Odłożyć w zimne miejsce na godzinę - ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.                                                                     - Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę(...)Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić                                                solą i pieprzem.    4.   - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 190

przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce  - Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku  aż zmięknie odcedzić na sicie - ugotować ryż w torebkach 3.  - Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa(...)ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem  blasze zalać gorącą wodą piec

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 496

wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z młodej kapusty. 197

mamy 1 dużą kapustę to wtedy 5 minut, czy małą, to wtedy 3 minuty) Po tym czasie obracamy kapustę, wyłączamy grzanie i pozostawiamy na kolejne 3-5 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o 5 minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając(...)każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.      Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu

Rozpustne gotowanie
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 187

rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś

Symfonia smakowa
parowar-budyń z piersi i ryżu... 156

litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną, kucharkiem, przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku pierś bez kosteczek(...)włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką, do naczynia włożyć masę i wygładzić wierzch przykryć pokrywką i włożyć do parowara, wlać do niego odpowiednią ilość

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 515

zadowalał wrzucamy kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka. Dusimy przez ok. 10 minut, często mieszając. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wybrałam ryż tajski/jaśminowy, bo gotuje się dokładnie 10 minut – tyle ile potrzebował dusić się sos. Resztki kurczaka świetnie sprawdziły się jako obiad do pracy. Zapakowane w weck można łatwo odgrzać

Poezja smaku
Zapiekanka z wątróbką 157

wątróbki 200 g ryżu 3 szklanki bulionu 3 cebule 1/2 kg pomidorów 3 łyżki masła Sól i pieprz 1 szklanka śmietny 3 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie   Ryż zalać 2 szklankami wrzącego bulionu , odstawić na pół godziny. Wątróbkę(...)umyć i osuszyć , pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić na plasterki. Cebulę pokroić , przesmażyć na 2 łyżkach masła , dodać wątróbkę , smażyć 1 min. W natłuszczonej formie układać warstwami osączony ryż , wątróbkę i pomidory , posypać solą i pieprzem. Polać bulionem wymieszanym ze śmietaną , posypać serem. Zapiekać 20 min w 190 stopni

R'n'G Kitchen
Ryż zapiekany z jabłkiem 213

danie główne. Składniki 100 g ryżu 6 jabłek (szara reneta) 1 l mleka laska wanilii łyżeczka masła cynamon (ilość zależna od upodobań) cukier (ilość zależna od upodobań) śmietana Przygotowanie Ryż ugotowałem w mleku z dodatkiem laski wanilii (aż będzie miękki(...)razie potrzeby uzupełniamy mleko)Jabłka starłem na tarce o grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem najpierw połowę porcji jabłek ,następnie ugotowany ryż i drugą porcję jabłek. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,zapiekałem 30 min. Całość podałem ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem

R'n'G Kitchen
Risotto z czerwoną kapustą 184

MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym mięsem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen