Błyskawiczne linguine ze świeżymi pomidorami, oliwkami i bazylią 197Lato nieubłaganie dobiega końca, a wraz z nim kończy się również sezon na wiele warzyw i owoców. Lada moment lekkie sałatki, surowe produkty czy krótko gotowane
Even Better Food
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 227Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better Food
Karmelowy popcorn 240modyfikacjom genetycznym, dlatego najlepiej jest wybierać ziarna ekologiczne) 2 łyżki masła klarowanego (lub preferowanego oleju do smażenia) 60 g masła 60 g cukru kokosowego 2 łyżki syropu z brązowego ryżu duża szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Duży garnek o grubym dnie rozgrzać, dodać klarowane masło i po chwili, kiedy masło się rozgrzeje (nie dopuścić
Even Better Food
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 209może, przy tej okazji, najdą i was smakowe wspomnienia? Składniki na formę ⌀ 20 cm (lub nieznacznie mniejszą): 75 g oleju kokosowego w formie stałej 100 g syropu z brązowego ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu
Even Better Food
Makaron z sosem dyniowym i klopsikami jaglanymi 216Zgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki
Even Better Food
Proste batoniki czekoladowe bez pieczenia 211Składniki na około 7 batonów: 100 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości z dużą zawartością kakao 2/3 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych dla batonów bezglutenowych) 3/4 szklanki preparowanej kaszy jaglanej (zamiennie – ryżu, amarantusa lub mieszanka kilku) 1 szklanka niesiarkowanych suszonych owoców, najlepiej o zróżnicowanej słodyczy (użyłam mieszanki moreli, jagód goji i suszonych wiśni) 1/2 szklanki orzechów laskowych (lub innych dowolnych
Even Better Food
Cynamonowe płatki crunchy 206płatki orkiszowe, a część płatków zastąpić preparowanymi zbożami) / chcąc uzyskać bezglutenową mieszankę należy użyć certyfikowanych płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 75 g naturalnego syropu (np. klonowego, z brązowego ryżu) 4 łyżeczki cynamonu 1/5 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli i duża szczypta imbiru 2 łyżki wody Olej rozpuścić, przelać do większej miski. Dodać syrop, przyprawy, sól i wodę – dobrze
Even Better Food
Pełnoziarnisty ryż z warzywami 248Ryż z warzywami Przepraszam za parę dni nie obecności, jednak weekendy staramy się spędzać jak najmniej przy komputerze. Dzisiaj mam dla was propozycję na sycące
Mój pomysł na
FUTOMAKI PO POLSKU 197rodzaj sushi 🍣. Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty; są to grube rolki z minimum 4 składnikami. Moje sushi jest to wersja trochę spolszczona bo zamiast ryżu użyłam naszej polskiej i zdrowej kaszy jaglanej. Część z Was uzna pewnie, że to profanacja sushi, ale ja uwielbiam eksperymentować i uważam, że w kuchni nie ma ograniczeń - jest tylko dobra
Kuchnia MagdaLeny
Dorsz w sosie szpinakowym 235Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą
Bullio
Pomysł na… rybę w pomidorach 168papryczkę, pomidory, mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Można podać z ryżem lub makaronem, a nawet zjeść bez dodatków, takie to pyszne :) Smacznego
Kucharzyca
Zielone curry z kurczaka 180Cześć. Dziś zapraszam Was na zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać
Moja pasja smaku