Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak zapowiadają specjaliści od pogody, nadchodzą upały. Podczas, gdy żar leje się z nieba, nie zapominajmy o uzupełnianiu płynów. Niedawno kupiłam sobie butelkę, którą noszę zawsze
Moja smaczna kuchniatemu. Gotuję od wielu lat, ale dopiero rok temu odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym(...)Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią i kurczakiem, dlatego dodaję przepis do akcji "Smaczna Jesień
Zawsze głodna!Czas czytania: 2 min Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian ! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą
SprawdzonaKuchnia.plkońcu popularne w Polsce brokuły i kalafiory to nic innego jak kwiaty. Ale nie tylko one nadają się do jedzenia. Istnieje ok. 80 gatunków jadalnych kwiatów. W połączeniu z warzywami zielonymi stają się prawdziwą bombą witaminową na talerzu. Te bogate w witaminę C dodane do zielonej sałaty pomogą przyswoić zawarte w sałacie żelazo i witaminy z grupy B. Pamiętać jednak(...)zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść tylko wtedy, gdy są młode i świeże, mają one miodowy smak i najbardziej nadają się do dań z ryżem. Liście mniszka są doskonałym dodatkiem do sałatek. Mniszek jest źródłem witamin B i C, beta-karotenu i minerałów, poprawia pracę wątroby, a także ma działanie moczopędne i antystresowe; bratki, fiołki (Viola
KUCHNIA POLSKAbędą smaczniejsze i zdrowsze. Uprawa nowalijek odbywa się głównie w szklarniach. Szklarnie ograniczają dostęp promieni słonecznych, co powoduje, że rośliny pobierają mniej azotu . Niedobór azotu jest uzupełniany poprzez nawożenie roślin. Warzywa, które możemy kupić zimą i wczesną wiosną są uprawiane hydroponicznie , czyli na wełnie mineralnej, w wodzie, z wykorzystaniem tzw. pożywek wodnych (minerałów, nawozów itp.). Zastosowanie takich technologii ma wiele zalet(...)fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około 250 -300 g) 20 dag ryżu arborio 1 i ¼ litra warzywnego wywaru (jeżeli w trakcie gotowania zobaczymy, że to jest za dużo, dajemy mniej) 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy 3 łyżki parmezanu 3 łyżki posiekanej
Moja Mama GotujeCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie
Pasja SmakuJadłam gołąbki w niejednej kuchni i powiem Wam, że ile gospodyń tyle urozmaiceń, podobnie z rosołem czy sałatką jarzynową – podobne składniki, a z każdej ręki
Zasmakuj KuchniSurówka z marchewki i ananasa fot. Moja Książka Kucharska Pyszna surówka z marchewki i ananasa do obiadu. Przepis na przepyszną surówkę z marchewki z ananasem, jabłkiem
Moja Książka KucharskaDzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj podzielę się z Wami jednym z najstarszych moich przepisów, który jakiś czas temu pojawił się w serwisie Trendy Kosmetyczne.Jest to potrawa, którą poznałam baaaardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaJak zrobić gulasz z dyni i orzeszków ziemnych czyli Voatavo Sy Voanjo Jak zrobić Gulasz z dyni i orzeszków ziemnych? Dobre pytanie. Ze względu, że każda
RafalCookTarta szpinakowa z ricottą Na blogu pojawiło się ostatnio sporo zielonych, wiosennych przepisów, między innymi tarta z zielonymi warzywami czy zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym , oba dania gorąco polecam. Dziś natomiast postanowiłam przygotować kolejne danie ze szpinakiem, a mianowicie tartę szpinakową . Taka zielona tarta chodziła za mną już od dawna i miałam na nią ogromną ochotę. Tarta szpinakowa udała się(...)nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć
Codzienne GotowanieJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama Gotujeprzecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej(...)przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa
Ugotowane pozamiatane