Sama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero z 1469 r. Szybko jednak stały się popularne wśród elit, ale ich uprawa odbywała się głównie w przyklasztornych ogródkach. Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie(...)chilli nitki. RADY: Na jeden rulon można dać po dwa plasterki szynki. Poniżej szparagi mojej Mamy. Szparagi zawijane wspaniale sprawdzą się jako oryginalna przystawka lub aromatyczna kolacja. Z dodatkiem ryżu – nie do pogardzenia również na obiad. Przepis wart wypróbowania, a szparagi „warte zachodu”. Są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają, między innymi – kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, błonnik, asparaginę, witaminy
mojewypiekiinietylkoSama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero z 1469 r. Szybko jednak stały się popularne wśród elit, ale ich uprawa odbywała się głównie w przyklasztornych ogródkach. Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie(...)chilli nitki. RADY: Na jeden rulon można dać po dwa plasterki szynki. Poniżej szparagi mojej Mamy. Szparagi zawijane wspaniale sprawdzą się jako oryginalna przystawka lub aromatyczna kolacja. Z dodatkiem ryżu – nie do pogardzenia również na obiad. Przepis wart wypróbowania, a szparagi „warte zachodu”. Są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają, między innymi – kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, błonnik, asparaginę, witaminy
mojewypiekiinietylkoDawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :) Kasze bulgur
Parowar FacetaKubańskie danie narodowe. Proste, a trudne. U mnie w Sanoku (brama Bieszczad) ciężko było zdobyć czarną fasolę. Nachodziłam się za nią i ja, i moja mama
CzarnawisienkaDziś mam dla was kolejną odsłonę zapiekankową. Tym razem coś, co zaserwowano nam w gościnie, smak tak bardzo mi przypasował, że poprosiłam gospodynię o przepis i
Przepysznik - BLW i nie tylkoJak już wspominałem rzadko jadam śniadania, ale chociaż w weekend staram się je robić. Do tego wstałem dziś już po 5 wyspany :) więc po kilku godzinach
Parowar FacetaKurczę, zawieruszył mi się gdzieś ten przepis, dlatego publikuję go dopiero teraz. Marudzę trochę, bo aktualnie pomidorowe powinniśmy robić ze świeżych pomidorów, a ja do tego
KardamonovyPrawdopodobnie nigdzie indziej nie znajdziecie tego przepisu. To nasze autorskie kulinarne odkrycie – niezwykle pyszny i zdrowy suflet awokado. Oczywiście bez problemu znajdziecie przepisy na awokado
Kulinarna Polskapewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia(...)około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli
Mania GotowaniaPulpeciki w sosie pomidorowym przyrządzam na przemian z mielonymi kotletami. Jest to błyskawiczne danie, które można podać z ryżem lub makaronem. Pulpeciki – klopsiki podaję nawet z kopytkami . No i mam pytanie, czy pulpeciki to to samo co klopsiki. Na ogół przyjmuję, że klopsiki to mielone smażone, natomiast pulpeciki to mielone gotowane. Sposób przygotowania farszu na pulpeciki lub klopsiki niczym(...)żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na maksymalną temperaturę. Czosnek owiń w folię i połóż obok formy z pomidorami. Piecz warzywa przez 30 minut. Upieczone pomidory wraz z wytworzonym sosem przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą. Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną
codojedzeniaKrólik pieczony z sosem śmietanowym. Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc
Kulinarny karnet ChristopheraOnigiri, kulki ryżowe jest jedną z najstarszych tradycji w kuchni japońskiej. Nowa interpretacja, znana jako Onigirazu, zmienia wizerunek wielowiekowej przekąski i przyciąga coraz większą uwagę w
RafalCooknarażania się na bankructwo. Słów kilka o składnikach leguminy z kurczaka z kalafiorem i rakami czarna marchew -w sklepach często opisywana jako marchew fioletowa, należy do warzyw o bardzo długiej historii. Była uprawiana na terenach dzisiejszego Afganistanu już około 2000 p.n.e. W Europie pojawiła na przełomie XIII i XIV wieku. Nie bez podstaw zaliczana jest do tzw. super żywności - zawiera(...)drobiowa z kalafiorem i rakami - składniki 4 nogi kurczaka zagrodowego 1 głowa kalafiora 40 dag czarnej marchewki 5 jaj kurzych 8 raków 100 ml śmietany 36% 100 g ugotowanego ryżu pęczek kolendry sól i pieprz do smaku 80 g parmezanu Jak przygotować leguminę drobiową z kalafiorem i rakami Mięso kurczaka trybujemy i siekamy bardzo dokładnie. Kalafior tniemy na różyczki około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata