ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:25/442)

Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 189

cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty(...)wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! English version Caramel chicken (4 servings) Ingredients: 8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half 1 tbsp vegetable oil 1 red onion, sliced 3 garlic cloves, sliced 55ml/1/4

karmelowy
Kurczak curry nadziany warzywami i kolorowym ryżem 167

ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki suszonego lubczyku sól pieprz Farsz: 450g warzyw na patelnie 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżka miodu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 100g kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki) sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać(...)wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać warzywa na patelnię oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlać bulionem i dusić aż warzywa będą miękkie a płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry, miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać. 4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi

Szalona Kuchnia Eweliny
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 241

możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec.  Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach.  W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując(...)cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami

Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 275

ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min) 4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię i ją odparowujemy). Chwilę podgrzewamy razem i gotowe. Kaloryczność: porcja - 425 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 621

smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich  200 g ryżu  1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie wrzucamy masło, roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody(...)oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu  Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.  Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z łososiem 182

odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek i ponownie mieszamy.  Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę wywaru do ryżu z warzywami i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić  się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu

Smakuj życie!
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, szynką i brokułem 857

przełożona warstwami stanowi pyszny obiad lub kolację. Kurczak, ryż i warzywa to połączenie idealne. 100 g ryżu 10 dag szynki konserwowej Sól Pieprz 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 100 g żółtego sera 6 plastrów serka topionego Gouda ½ główki brokułu Ryż gotujemy na miękko w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z pokrojoną w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Risotto z rybką 205

Przyznam się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i

Cynamonowe szczęście
Kurczak z warzywami 176

można dolać trochę wrzątku. Duszę całość do miękkości warzyw.                                 Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie. Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Teraz w promocji nasze

Takie tam pichcenie
Gyros a'la Edyta 245

bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami  , Życzę smacznego

Smaki Edyty
Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem 177

Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.  Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Thai Satay & Shrimps 144

już bez dodatki tłuszczu.  Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło

ClauditteMissCooking
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 254

ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny,  a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny świeżo(...)dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę,  dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy wrzącej wody w zależności od potrzeby gotowania ryżu. Wszystkie składniki powinny być

Moniki Smakołyki
Zupa ogórkowa z ryżem 178

kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję

O kuchni z uczuciem
Zupa z ogórków małosolnych z ryżem 169

włożyć , skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę

O kuchni z uczuciem