gotują głownie z tego co rośnie dookoła) i smaczne. Kuchnia indonezyjska to zdecydowanie nasze smaki, które czasami dla odmiany zdradzaliśmy z włoską pizzą. Podstawą kuchni balijskiej jest ryż, kurczak, warzywa i ogromna ilość, przeróżnych przypraw. SPRAWDŹ CO MUSISZ WIEDZIEĆ O KUCHNI BALIJSKIEJ. POZNAJ NAJWAŻNIEJSZE DANIA I DESERY PROSTO(...)BALI. POTRAWY, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ NA BALI Nasi Goreng - smażony ryż z dodatkami. Najczęściej podawany jest z kurczakiem (Nasi Goreng Ayam) oraz w wersji wegetariańskiej (same warzywa lub warzywa + tofu). W niektórych miejscach można dostać również wersje z owocami morza oraz wieprzowiną. Dodatkowo na wierzch dania często balijczycy wykładają jajko sadzone, a obok kładą prażynki i... kilka plasterków pomidora
CzarnawisienkaRyż gotowany w bulionie z warzywami i koncentratem pomidorowym. Do przygotowania z łatwo dostępnych składników, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Suchy ryż podsmażamy z warzywami, mieszamy z koncentratem pomidorowym i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, aż ryż wchłonie całą wodę. Po lekkim przestygnięciu mieszamy z natką pietruszki i sokiem(...)cytryny. Przygotowany w ten sposób ryż będzie świetnym dodatkiem do warzyw, mięs czy ryb z grilla. Dobrze smakuje także na zimno. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 180 g(1 szklanka) suchego ryżu długoziarnistego 500 ml gorącego bulionu lub wody, np. z sosem sojowym 5 suszonych pomidorów ze słoiczka 2 łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami 4 ząbki czosnku
cool and mintyKurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii tajskiej. Smacznego :) Ps. My do przesmażonego mięsa z sosami często dodajemy trochę wody, aby mięso miało
Plate of Joytemat meksykańskiej miski, na którą wybrałam się z koleżanką. Na tyle nam zasmakowała, że obiecałam pokombinować z domową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie(...)popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku. [caption id="attachment_8574" align="aligncenter" width="1024"] Ryż po meksykańsku(...)/caption] Zobacz inne przepisy na lekki obiad: Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal) Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem Dietetyczne Placuszki Z Kalafiora Wegetariański Gulasz Warzywny Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal) Artykuł Ryż po meksykańsku (wege i fit) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneChyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż, czyli węglowodany, ale mam dla Was opcję LCHF z wykorzystaniem ryżu konjac bez węgli Dla mnie to fantastyczny patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie(...)była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie
Ola la LCHFokoło 1/2 kg miąższu dyni 1 czerwona papryka 1 duża cebula pęczek koperku sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego 100 g ryżu ugotowanego na sypku Obierz warzywa, pokrój je odpowiednio - brokuły w różyczki, cebulę w drobną kosteczkę, dynie w większą a paprykę w paseczki. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie. Na oleju na patelni(...)ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem czarnym , jeśli trzeba. Półmisek z rybą udekoruj rózyczkami brokuła. Podawaj rybę z ryżem z warzywami posypaną posiekanym koperkiem
Gotuj Sam!ciekawy efekt. KALAFIOROWY RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU Czas przygotowania 20 minut Składniki na 2 porcje Pół niewielkiego kalafiora 2 duże pomidory Pół dużej cukinii Kostka tofu Ząbek czosnku Pół czerwonej cebuli Kurkuma, imbir, sos sojowy, sos rybny, chili, sól, pieprz Kalafiora zetrzeć na tarce tak, żeby przypominał ziarenka ryżu Ryż wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki(...)czasie odcedzić z pozostałej wody Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek Dodać warzywa i podlać wodą, dusić aż cukinia zmięknie, a pomidory puszczą sok Do warzyw wkruszyć tofu, doprawić sosem sojowym, rybnym, chili, solą i pieprzem Warzywa podawać z kalafiorowym ryżem
HealthyCreationsrozgrzany na patelni olej, wrzucamy warzywa i krótko podsmażamy. Po chwili wsypujemy suchy ryż i dalej smażymy, mieszając aby się nie przypalił. Oleju powinno być tyle aby warzywa i ryż były nim lekko pokryte, ale nie pływały w tłuszczu! Zamiast oleju rzepakowego można użyć klarowane masło. Następnie wlewamy wino na patelnię – taka czynność/ technika, która pozwala ,,odkleić(...)odparowaniu wina, dolewamy gorący bulion. Robimy to stopniowo, chochla po chochli, aby skrobia z ziarenek ryżu powoli się uwalniała, nadając naszemu rissoto kremową konsystencję. Dolewamy bulion do czasu, aż ryż będzie al’ dente, zajmie to około 15 minut. Wykorzystałam do tego 3 szklanki bulionu. Po zdjęciu z ognia dodajcie pokrojone w większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła
KierunekuchniaZapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego ryżu z kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić, bo jest to naprawdę doskonała kompozycja imitująca danie kuchni orientalnej. I jak zawsze w przypadku dań pełnych przypraw - najlepsze na drugi dzień :-) Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej rodziny (dwoje dorosłych(...)oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy. Uważamy
Kawa z mlekiemnastępnie dodajemy pokrojona pierś z kurczaka, a kiedy się podsmaży dodajemy zamrożone warzywa. 3. Całość smażymy około 10-15 minut, można pod przykryciem a pod koniec odkryć przykrywkę aby warzywa się troszkę przypiekły. 4. Do warzyw z kurczakiem dodajemy pomidory z puszki, wodę z pod gotowania ryżu, sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną oraz dodajemy podgotowany ryż i mieszamy(...)całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam dupkę rolady ustrzyckiej
Gotowanie...to proste !pulpetów z makaronem orzo 8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy(...)smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy do smaku, mieszamy. Trzecie danie gotowe. Do zrobienia tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka
Niedzielny kucharzZnakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano(...)łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową
VioletoweKucharzenieCarnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło(...)wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania). Następnie dodaj posiekane liście bazylii. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw
Moja pasja smaku