Może to być wołowina, kurczak, ryba albo same warzywa. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a dokładniej- krewetki. Do tego zielone warzywa, czyli seler naciowy i fasolka szparagowa. A co jako dodatek? Zazwyczaj curry serwuje się z ryżem, który jako zboże jest produktem całkowicie zakazanym na diecie ketogenicznej i Paleo . Z pomocą przychodzi jednak makaron shirataki . Ten sam, który wczoraj(...)krewetkami Keto curry to bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe inspirowane kuchnią indyjską. Bazą sosu jest mleczko kokosowe i pomidory, wzbogacone pastą curry. W ten sposób można przygotować większość mięs oraz warzyw, a efekty są naprawdę zachwycające! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Indyjska Keyword curry Porcje 2 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 100 ml gęstego mleka
Modern Cave GirlTradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g kiełbasy wiejskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka sól i pieprz cukier chili olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, smażymy na patelni do momentu aż puszczą sok, przekładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem,słodką i ostrą papryką, chili. Smażymy wszystko razem przez kilka minut
Bajeczna KuchniaOdstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę(...)razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam. Danie podaję z ryżem
Zasmakuj Kuchniziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na tarce jarzynowej.4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy
Kuchnia domowa Anigruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice Składnik(...)Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatitysmażenie składników na mocnym ogniu. Błyskawiczny kurczak po chińsku, poddany takiej błyskawicznej obróbce cieplnej jest gotowy dosłownie w kilka minut. Możecie go podać z chińskim makaronem pszennym, albo ryżowym, ryżem, lub, jak my, z kaszą jaglaną. Podany przepis na kurczaka po chińsku zawiera podstawowe składniki, które możecie rozbudowywać w dowolny sposób. Warto do dania dodać olej sezamowy, sezam podprażony(...)drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody, łyżką zeskrob wszystkie kawałki warzyw i mięsa jakie przywarły do naczynia. Dodaj pęczek bazylii. Wymieszaj. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą jaglaną. Smacznego! Artykuł Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzniezbędne do przygotowania porcji dla 1 osoby. Produkty znów podzieliłam na następujące kategorie: OWOCE I WARZYWA – 60,7zł TŁUSZCZE (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,96 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki(...)wyliczenia z drugiego tygodnia Co się zmieniło w porównaniu z poprzednim tygodniem? W zasadzie koszty rozłożone na poszczególne kategorie nie uległy dużym zmianom. Znów prym wiodą owoce i warzywa. Wydałam nieco więcej na mięso, ale nie są to ilości mające duże znaczenie. Mniej z kolei zapłaciłam za produkty z kategorii pozostałe, pewnie dlatego że użyłam mniej miodu
Powiedz dietom nieSkładniki/2 porcje: – 100 g ryżu jaśminowego – ok. 250-300 g piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu Przygotowanie: Filet opłukać(...)smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kila minut Gotowe warzywa połączyć z mięsem i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły. Podawać z ulubionym ryżem np. jaśminowym, który ma piekny aromatyczny zapach. Artykuł Kurczak z ryżem jaśminowym i papryką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEtrochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem - Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty - Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli
Wegańska kuchnia orientalnamałego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior I oczywiście kasza bulgur - 20 dkg. Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam(...)koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie. 4. Wszystko przykryłam folią aluminiową i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i jeszcze 10 minut zapiekałam bez przykrycia by danie zarumieniło
Pieprzyć z Fantazjąliście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie(...)dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Bon appetit mon amieDziś pałki z kurczaka w koncentracie pomidorowym ze szparagami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Idealna propozycja do ryżu czy makaronu, świetnie sprawdzą się też pieczone ziemniaczki. Jednym słowem dla każdego coś dobrego. Do tego dania nie musi być surówka bo są już warzywa ale jak ktoś musi ją mieć to może zrobić swoją ulubioną. Pomidorowe pałki ze szparagami, cukinią i pomidorkami
Ewa w kuchnipotrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp. Kurczaka kroimy w takie oto płatki. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania . Szykujemy warzywa, myjemy! W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić wedle uznania
Sprawdzone przepisy kulinarneangielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy na talerze. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy
VioletoweKucharzenie