gryczaną i jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Sałatka z cieciorki z kaszą gryczaną i kozim serem Sałatka z ryżem Sałatka z kaszą owsianą Z mięsem Sałatka curry z kurczakiem Sałatka z kurczakiem i winogronami Sałatka hawajska Włoska sałatka z kurczakiem – Insalata di pollo Sałatka brokułowa z kurczakiem, kukurydzą i orzechami Sałatka ryżowa
Dorota Smakujekaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym zielone warzywne curry pasta z bobu Zielony hummus z bobu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu 2 łyżki tahini, domowej pasty
Kulinarne przygody Gatityroladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory na talerzu!;) lub warzywami pieczonymi – POLECAM też takie pieczone warzywa
Zasmakuj KuchniRyż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego
Kulinarne przygody GatityRyż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku
Kulinarne przygody GatityRyż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku
Kulinarne przygody GatityRyż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku
Kulinarne przygody Gatitymakaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: • 250 g makaronu w kształcie ryżu • 2 piersi kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 3 łyżki majonezu • 2 łyżeczki curry • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka natki pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w wodzie z solą, odcedzić i przepłukać
To co kochamsprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad
królestwo garówzawsze :D Miłego dnia :) Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły
More food, love and dreamsmożna w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO
Smaki Ewyjest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym
Qlinarnie i Qlinarnieziołami. Wymieszaj sos z makaronem. Natychmiast podawaj. Jak mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu) – bardzo duża porcja. Można pysznie i wegetariańsko (a nawet wegańsko) w Rzeszowie? A pewnie, że tak! Spaghetti with zucchini It’s been my favourite dinner recently
Qlinarnie i QlinarnieZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos
W kuchni wieczorem125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę
Emcia Pichciząbki czosnku kilka małych pomidorków 100 ml wytrawnego białego wina garść pietruszki bulion (marchew, pietruszka, seler naciowy, 2 liście laurowe) 4 łyżki miodu 1 łyżka masła, 5 łyżek oleju curry, chili, papryka słodka, sól, pieprz KROK 1: Ugotować bulion: Do ok. 1,5 l zimnej wody włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe Gotować na wolnym ogniu(...)dolewać partiami gorący bulion, mieszając od czasu do czasu Po około 20 minutach dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę Bulion dolewać dopóki ryż będzie zupełnie miękki (ok 40 min) Pod koniec gotowania dodać curry, posolić, popieprzyć, wrzucić pałki z kurczaka, dokładnie wymieszać. Podawać od razu po ugotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki oraz z małymi pomidorkami przekrojonymi na pół
smacznieinatematszparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej papryki Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy(...)miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością
Smaki Na Talerzupłaskie łyżeczki curry (przyprawy) mała szczypta soli ziołowej 3 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula około 1 łyżki oleju do podsmażenia cebuli 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię (kapusta, papryka, fasolka szparagowa, seler, cebula, por, czarne grzyby Mun) 1 opakowanie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Ryż basmati z Quinoa gotujemy zgodnie(...)mnie grubiej, ale można posiekać drobno). Dodajemy 2 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię, doprawiamy całość małą szczyptą soli ziołowej, curry i łyżeczką sosu sojowego. odsmażamy mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw dodajemy ugotowany gorący ryż i 2 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy chwilę podsmażając ma małym ogniu (ryż powinien nabrać żółtej barwy od przypraw
Słodkie okruszkioczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż przekładamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na 2 poziomie urządzenia. Następnie zalewamy wrzątkiem
Parowar Facetasprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków(...)400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy. Garam-masalę możecie sobie przygotować
I tu będę miała takie tekalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek sypki Sól himalajska Pieprz ziołowy Curry Kurkuma Chilli Odrobina gałki muszkatołowej Kilka kropel oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do wody. Gotujemy
Czarnawisienkapokazuje w formie maseczki na twarz. Zastosowanie: Jest przyprawą bardzo aromatyczną, rozgrzewającą o gorzkawym, łagodnym posmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana(...)mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego, że niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Ostryż długi jest również rośliną kosmetyczną. Stosuje się go do wyrobu perfum, szminek oraz podkładów pod makijaż. Dawniej używano go do barwienia tkanin, aktualnie stosowany też jako barwnik spożywczy. Znajduje także
Czarnawisienkagram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory cynamonu (może być też cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy(...)łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 5 listków curry i łyżkę oliwy. Całość wstępnie zmiksowałem, po czym dodałem 1/3 puszku mleka kokosowego i wszystko razem zmiksowałem na gładką masę. W rondlu rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Do gorącej oliwy dodałem 300 gram ryżu basmati, który smażyłem, aż jego ziarenka zaczęły robić się białe. Wówczas dodałem do ryżu zmiksowane przyprawy z mlekiem kokosowym
Wyprawy kulinarneszklanki ryżu 1 łyżka masła lub oliwy ½ łyżeczki kuminu 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego) 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu
Niedzielny kucharzryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)wegetariańskich [1] . Nie mniej istotny jest także bardziej charakterystyczny dla południa upalny klimat strefy monsunowej . Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw, w tym również curry. Na tym obszarze uprawia się co prawda niewiele ryżu, jednakże stanowi on podstawę wyżywienia. Kuchnia madraska jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikokosowego 500 ml bulionu warzywnego olej kokosowy sól, pieprz 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zupa: Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko kokosowe, bulion, dodaję pokrojoną chili, cukier brązowy, koncentrat. Zupę(...)około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaję krewetki i gotuje jeszcze dwie minuty. Zupę doprawiam jeżeli trzeba, solą, pieprzem. Dodaję sok z limonki, pokrojoną natkę albo kolendrę. Kulki ryżowe: Ryż przekładam do garnka, wlewam łyżkę oleju, szklankę wody i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękki. Do ciepłego ryżu dodaję posiekaną natkę i formuje kulki. Zupę podaję
wesoła kuchniasmaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut(...)częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchni bez szafek