Pomarańczowe curry z kurczaka 166ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan , który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy
Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 250ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry 181curry na bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe jajka po ¼ łyżeczki zmielonego kminu i kolendry oraz kurkumy ¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie) pół(...)Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kuleczki podawać z sosem i kolendrą. Dodatki to ryż albo placki typy pita, lub chlebki indyjskie
Smaczny zeszyt
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 321kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki(...)kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość. Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy
Walijskie Pichcenie
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 256cebula 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 200 g ciecierzycy z puszki 200 g pieczarek pół łyżeczki przyprawy curry ½ łyżeczki papryki w proszku pół puszki mleczka kokosowego czerwona papryka 100 g szpinaku 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 100 g ryżu W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Wcześniej pokrój je w drobną kostkę. Następnie dodaj(...)pieczarki pokrojone w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski oraz przyprawę curry oraz 100 ml wody. Duś ok. 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, paprykę w proszku oraz ciecierzycę i szpinak. Gotuj jeszcze 4 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem. Kolacja: Zupa orzechowa (porcja na dwa dni) [620 kcal
365 dni dookoła kuchni
Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem 231Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)Około 10 – 15 minut przed końcem gotowania – dodaj kalafiora. 5 minut przed końcem gotowania Dodaj szpinak i gotuj do momentu aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą
Moja pasja smaku
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 304Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe wyłozyć na talerz płaski lub głęboki. Jak kto chce. I Gotowe. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje
Pieczone bakłażany w sosie curry 259dziś dla Was coś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki(...)około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz plastry bakłażana, gotuj około 15 – 20 minut – aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby – dopraw ponownie. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. Smacznego
Moja pasja smaku
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 253kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie(...)Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję parmezanem i jeszcze raz dokładnie
Pause Gotowanie!
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 270kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie(...)Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję parmezanem i jeszcze raz dokładnie
Pause Gotowanie!
Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 175czas na przepisy i patenty szefa, którymi oczywiście się z Wami podzielę. Co zrobiliśmy? Pierwszą propozycją szefa była zaparzana pierś indyka w słodko-ostrym sosie mango-curry z groszkiem cukrowym podana na smażonym ryżu. Danie dla mnie zaskakujące i bardzo smaczne. Dzięki metodzie zaparzania, pierś indyka wyszła soczysta, bardzo krucha i delikatna. Pokrojone w plastry mięso wrzuciliśmy do gotującego się
Dietolog
Curry z batatami i szpinakiem 136zastąp ją przyprawą curry i dodaj trochę ostrej papryki. Jeśli nie lubisz pikanterii, to oczywiście paprykę możesz pominąć, chociaż pewnie będziesz żałować 😉 Z czym podawać curry? Dzisiejszą wspaniałość kuchni indyjskiej podałem z ryżem basmati, ale świetnie będą również pasowały chlebki naan
Blendman
Curry z burakiem i dynią 189sokiem z cytryny. Do sosu curry dodać ugotowane i pokrojone w kostkę buraki i dynię. Delikatnie wymieszać i podgrzewać do czasu aż warzywa będą ciepłe. Curry z burakiem i dynią podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie 136laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi
kuron.com.pl
Buddha bowl: ryż, kurczak, awokado 201klasycznym dressingiem. Smacznego! Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego 1/2 piersi z kurczaka przyprawa curry sól himalajska olej do smażenia 1/2 dojrzałego awokado 2 duże rzodkiewki 2 garści liści szpinaku 2 garści kiełków soi kilka plasterków zielonego ogórka posiekana natka pietruszki Dressing
Kulinarne przygody Gatity
10 top przepisów w szkolnym roku 279słodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne
codojedzenia
Masala dosa 189przypomina mi mieszankę przypraw, która zazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale. Zgodnie z geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień
Kryzysowa Książka Kucharska
Curry z kurczakiem i warzywami 212minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Warsztaty z Inką – relacja 230grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie
karmelowy
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 199świadomie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi
kolorowotorcikowo
Słodka sałatka z kurczakiem 291naturalny - 3 łyżki - zielona pietruszka - bazylia - miód - 2 łyżki - curry, pieprz, kurkuma, zioła (suszone) - oliwa - 2 łyżki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić
Fit-amina
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 187lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu . Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne
Życie na widelcu