ryby - 22566 przepisów (strona:774/1505)

RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 155

funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów  i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.   Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom. Jedno z wyzwań :) Teraz czas na Was :) Jeśli

Kuchnia w opałach
Tarta z wędzonym jesiotrem i porem 223

Zakupiłam piękne dzwonko wędzonego jesiotra i dzięki temu tak pyszna tarta powstała. Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i samym

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty kiszonej 142

Szybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z wędzonego tofu 172

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Pasta z wędzonego tofu  Przepis na 200g pasty

Bananowe Pole
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 168

Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH 194

Polecam dziś sałatkę z paluszków krabowych. A właściwie z Surimi   czyli  produktu sporządzonego na bazie zmielonego mięsa białych ryb.    Składniki: torebka ryżu 4-6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa puszka kukurydzy konserwowej opakowanie surimi z paluszków krabowych  1 jabłko świeży zielony ogórek (opcjonalnie) 200g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu  (opcjonalnie

potrawyregionalne
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 207

całym świecie.  W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 167

słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 200

można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 214

mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa

potrawyregionalne
Sos tatarski 209

kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin, jajek

Kulinarna Pokusa
Paprykarz szczeciński 219

octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym 220

słoiczka (wg gustu i ostrości) 150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%) 2 łyżki posiekanego koperku olej pieprz cytrynowy, sól Opcjonalnie: sok z cytryny   Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju.   (Uprzednio można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)   Dusić pod przykryciem przez

Di gotuje
mintaj pieczony ze szpinakiem i fetą 190

obiad lub kolację.  Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia