ryby - 22566 przepisów (strona:779/1505)

dorsz pieczony z grejpfrutem 265

stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi

Miód i pieprz
Tilapia z pieprzem cytrynowym i sałatką 196

Tilapię robiłam ja a sałatkę w tym samym czasie robił Przemek co w rezultacie przyniosło szybki i smaczny obiad. Takie szybkie obiady to zbawienie jak nie

Moje Małe Czarowanie
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 188

kwasami są BARDZO WAŻNE , a przewaga omega-6 działa na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany

Powiedz dietom nie
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 239

Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można

Karo in the Kitchen
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 269

dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania. Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 2015-09-09 22:32:32 Popularne pieczarki duszone wśród

Kulinarna Pokusa
Makrelowa pasta do kanapki - mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 166

kanapeczki są znakomite również na śniadanie, to dodanie szczypiorku jest bardziej wskazane niźli cebuliszcze. Jak wiemy, surowa każe o sobie długo pamiętać. Nie będę się rozpisywać nad zaletami jedzenia ryb, albowiem ufam, że jest to wiedza powszechna. A dla wybredziochów taka wersja wydać może się całkiem zjadliwa

Karczma Honorietty
Bajaderka I 226

Święta i Sylwester to taki czas w roku, kiedy kuchnia pęka w szwach od rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 216

wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi, jagodami, kiwi, papryką, ziemniakami itd. Ale także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasta do chleba- twaróg, ryba i suszone pomidory 164

Pomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z zielonymi pomidorami 1287

robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu

Pelusiowa Kuchnia
Łosoś teriyaki 140

1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 237

zapoznaniu się z przepisem. Książka dzieli się na następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony i pieczywo […] Artykuł What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
kasza gryczana z cukinią i boczkiem 194

risotto nie będzie w żadnym wypadku grzechem. "Roślinożercy" mogą pozbyć się tej wieprzowej nuty i też będą zadowoleni. Spróbujcie jako danie główne lub dodatek do mięs czy ryb. Składniki : 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki

zobacz ich smak
Ciekawostki. 215

Ciekawostka numer 1. Nie lubicie gdy podczas smażenia ryby, kotletów i innych wszędzie pryska olej? Ja znalazłam na to sposób. Podejrzewam, że wielu z Was również o tym wie, jak również są osoby, którym taką ciekawostką pomogę. Otóż wystarczy zaopatrzyć się w takie sitko

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty. 230

Surówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko

W kuchni u Moniki