ryby - 22566 przepisów (strona:7/1505)

Ryba po grecku – przepis teściowej 149

Ryba po grecku to danie, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. W mojej rodzinie nie przygotowywało się ryby w ten sposób. Przepis na najlepszą rybę po grecku zdradziła mi kiedyś moja teściowa i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Ryba po grecku to potrawa, której nie znajdziemy na greckich stołach. Potrawa ta zakorzeniła się na dobre(...)wspólnego. Nie zmienia to faktu, że jest to potrawa niezwykle smaczna, lekka i zdrowa, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego jadłospisu. Po raz pierwszy zetknęłam się z rybą po grecku już jako dorosła kobieta, gdy byłam gościem na świętach w domu rodzinnym mojego przyszłego męża. Moja teściowa przygotowywała rybę po grecku w sposób mistrzowski, a jednocześnie prosty

Wiszniówka
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 74

Pachnące i bardzo delikatne kotlety rybne w chrupiącej panierce, to sprawdzony przepis na rybę smażoną. Kotlety z ryby mielonej to z pewnością godny uwagi pomysł na smaczny postny lub świąteczny obiad. Jak zrobić dobre kotlety z ryby? My stawiamy na proste i łatwo dostępne, ale dobrej jakości składniki oraz czytelność i sprawność wykonania. Kotlety rybne smażone nie wymagają(...)bowiem zbyt wiele nakładu pracy. Zadbajmy tylko o dobre jakościowo filety rybne. Można spotkać naprawdę porządną rybę mrożoną, bez tony lodu. Kotlety z ryby mrożonej wcale nie muszą być dużo gorsze niż kotlet ze świeżej ryby morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc nie chcąc nie ma. Do przepisów

Kuchnia Na Wypasie
Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni 130

wózku z Miłoszem: Miłosz u góry, Lulek w koszu na zakupy, ale nasz syn jeździ już rowerem i wózek poszedł w odstawkę. Teraz Lulek wozi się własnym transportem:) Ryby i owoce morza u dziecka U naszego dorastającego syna zmieniła się również dieta. Od początku był dość wybrednym konsumentem . Był taki czas, kiedy jadł tylko jeden rodzaj zupy ze słoika(...)tylko spaghetti z sosem pomidorowym – codziennie „makaronik” rano, w południe i wieczorem. Ostatnio, na szczęście, menu Miłosza mocno się zróżnicowało. Przede wszystkim, co cieszy najbardziej – z apetytem zjada ryby. Warunek jest jeden: ryba musi być pieczona w całości z głową i ogonem. Podczas konsumpcji dokonuje swego rodzaju sekcji, dokładnie analizując anatomię ryby. Dla tych, którzy zdecydowanie przedkładają

Niedzielny kucharz
Jak przygotować solankę do ryb 165

przygotować solankę do ryb: Jak przygotować solankę do ryb – czyli kilka sprawdzonych metod na idealne wędzone ryby domowym sposobem. Zrobienie idealnej solanki i przygotowanie drewna do wędzenia stanowią połowę sukcesu w otrzymaniu dobrego produktu finalnego. Jak więc samodzielnie przygotować wędzoną rybę w domowej wędzarni? Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych zasad. Oczywiście potrzebujemy do tego wędzarni. Najlepsze będą wędzarnie(...)które już za nieduże kwoty możemy zakupić w sklepach. Jednak jeżeli nie posiadamy takiej wędzarni to możemy użyć grilla z pokrywą lub w specjalnie przygotowanej beczce. Własnoręcznie uwędzone ryby są znacznie lepsze niż te sklepowe. Niestety w dzisiejszych czasach produkty, które kupujemy w sklepach jako “wędzone” często mają tylko taki aromat. Dlatego najlepiej uwędzić je samemu w domu. Dzisiaj

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3004

zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej(...)śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu. Kupując karpia wybierz nie większego niż 1.200-1.300 kg.Mięso młodych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z rybami 213

pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku(...)ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć.  Przygotować farsz.  Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem

SzczyptaSmaQ
RYBY W OCCIE 201

słoików która postoi kilka miesięcy Składniki: dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg mąka do panierowania sól zalewa: 1 szkl.octu 5 szkl wody 1 łyzka soli 5 łyżek cukru ziele angielskie,liście laurowe cebula(do wersji bez wekowania) Wykonanie: Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano(...)wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego). WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie

Z Majeczką w kuchni
Biała ryba w harissie ze znaczkiem MSC 61

wspieramy organizację MSC i jej działania na rzecz mórz i oceanów.  Tym razem działania organizacji MSC dotyczą białych ryb. Do takich ryb należą m.in. ryby z rodziny dorszowatych - dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak czy chociażby halibut. Wolno żyjące stada ryb są przeławiane co może doprowadzić do tego, że nasze następne pokolenia(...)będą miały dostępu do ryb i owoców morza. Dzięki zaangażowaniu MSC w propagowanie kontrolowanych połowów ryb białych tak, aby ich zasoby były zrównoważone możemy patrzeć z optymizmem w przyszłość - dlatego od lat nakłaniamy do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim znaczkiem MSC na opakowaniu.  W naszym dzisiejszym przepisie wykorzystujemy dwie z białych ryb - dorsza

Plate of Joy
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 197

dostępnością a wiele sklepów ‘nagina’ ich świeżość i nierzadko pod etykietką „świeża ryba” kryje się ryba „świeżo odmrożona” – ale szydło wychodzi z tacki dopiero w domu, po zakupie, gdy już wszystko elegancko naszykujecie, a ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki. Mam tu na myśli ryby(...)myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy

Karo in the Kitchen
Ryba po japońsku 94

Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje(...)Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony  Ania gotuje  przypadł

Kocham..lubię..gotuję..
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 311

półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati(...)ryba przestygnie, dzielimy ją na mniejsze kawałki i wyjmujemy ewentualne ości. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Patelnię wycieramy, a następnie rozgrzewamy na niej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (opłukany wcześniej na sitku). Dolewamy odłożony wcześniej płyn z gotowania ryby, mieszamy, doprowadzamy

Poezja smaku
Przydatne akcesoria do ryb 170

jest to warte podwojenia ceny. W mojej opinii nie, dlatego sama czyszczę ryby w domu. I wierzcie mi, to wcale nie jest trudne. „Proszę nie pytać: Czy ryby mają ości? Ryby mają ości, Bo Bóg tak chciał.” Nożyce do ryb  Świetny sprzęt do surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe(...)jest również niezbędny przy wycinaniu np. płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy w oczyszczaniu ryb. Jak to wygląda cenowo?  Nożyce do ryb są dostępne w internecie od 60zł. Pęseta do ości Używanie pęsety do ości jest identyczne jak używanie pęsety do brwi

Gotowanie i blogowanie
słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 156

z których można zrobić jedynie.......   nic nie można już zrobić. Zatem Ryba świeża ma połyskliwą skórę, bez przebarwień i matowego śluzu. Jej mięso jest przyjemnie pachnące i sprężyste ( po naciśnięciu palcem nie zostaje ślad), łuski po odchyleniu, wracają na swoje miejsce. Oko świeżej ryby jest " bystre", nie zamglone i w końcu najważniejsze, skrzela ryby muszą być(...)skórą, jeśli zależy nam aby  mieć filety bez skóry, pomijamy skrobanie łusek). Oczyszczoną rybę kładziemy na desce i krótkim nożem nacinamy jej grzbiet, tuż przy kręgosłupie, oraz za łbem. Zmieniamy nóż i delikatnymi ruchami ( ciągnąc ostrzem noża po ościach), oddzielamy mięso ryby od kręgosłupa, zaczynając od łba i przesuwając nóż w stronę ogona. Odkładamy odciętą połówkę, przekładamy rybę

Miód i pieprz
Tarta z rybą po grecku 67

Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina(...)rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów

Niedzielny kucharz