ryby - 22566 przepisów (strona:13/1505)

Dieta Ketogeniczna Śródziemnomorska 108

uznawana za jedną z najzdrowszych diet. W porównaniu z dietą zachodnią wariant śródziemnomorski promuje spożywanie nisko przetworzonej żywności, pełnoziarnistych produktów i tłuszczów pochodzenia roślinnego. Głównym źródłem białka powinny być ryby. Jak pokazują badania osoby przestrzegające tej diety są znacznie mniej narażone na choroby serca, nowotwory i cechują się wysoką oczekiwaną długością życia. Dieta ketogeniczna jest bardzo szybko zyskującym(...)innych krajach. Badacze doszli do wniosku, że wynik ten jest powiązany z „ubogą” dietą mężczyzn po II wojnie światowej, która koncentrowała się na owocach, warzywach, zbożach, fasoli i rybach. Od czasu pierwszej obserwacji Keysa kilkadziesiąt lat temu, setki badań udokumentowały szereg korzyści zdrowotnych związanych z „tradycyjną” dietą śródziemnomorską. Wśród nich wyróżnia się: zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca

ZGruntuFit
Szybka smażona ryba – mintaj w panierce 71

Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej. Zanim zaczniesz smażyć rybyRyby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam. Składniki: płaty lub polędwice z mintaja jajka bułka tarta mąka pszenna przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna) świeżo mielony czarny pieprz

Słodkie okruszki
Tacos z rybą 80

Czas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado(...)jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego! Print Tacos z rybą

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba w sosie koperkowym 120

Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę

Dorota Smakuje
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 206

wraz z rybą w "cukierku" z papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki.  Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale(...)Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż był zachwycony smakiem! I tak, jak przeważnie nie dojada ryby do końca, i zostaje zawsze coś z jego porcji dla mnie, tak tym razem musiałam się zadowolić rybką tylko

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 125

urowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze  - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu(...)będzie przechowywać.   O to kilka wskazówek :   1 )   Świeża ryba praktycznie nie ma zapachu lub pachnie morzem i jodem. Im starsza ryba, tym mniej przyjemny jej zapach.   2 ) Jędrna, błyszcząca powierzchnia ryby oznacza jej świeżość.   3 ) Oczy ryby mówią wszystko o jej świeżości ! Bardzo świeża ryba ma je wypukłe, jasne i przejrzyste. Ciemniejsze, spłaszczone

Przepisy i porady kulinarne
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 248

płaci… Te filety mają tylko 5% lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety na talerz i przekładam do lodówki, żeby wolno się rozmrażały – dzięki temu(...)razu nadaje smażonym czy pieczonym panierowanym produktom słoneczny kolor – a jemy oczami, prawda? Secundo – panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej szybko się zasklepia i buduje na rybie skórkę – do ryby nie dochodzi tłuszcz, ryba nim nie nasiąka, zostaje delikatna i soczysta. Tertio – panierka z kukurydzianą mąką jest dużo bardziej chrupiąca niż panierka z samej bułki tartej a dodatkowo, dzięki temu

Karo in the Kitchen
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje(...)grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania

Karo in the Kitchen
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 171

szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku(...)poszatkowanej 1 łyżka świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć oliwą. P wyjęciu z lodówki ryb posypać

naRuszcie
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 202

4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty(...)tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem.3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy na patelnię i lekko je podduszamy.4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 295

Fish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos(...)dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka

Słodka Strona
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 204

rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 132

Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Ryby 156

Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy

Aga w kuchni