ryby - 22566 przepisów (strona:12/1505)

Karp w galarecie Wojciecha Amaro 82

niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego uroczysta kolacja nie byłaby taka sama. Ryba w takiej odsłonie ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jeśli lubicie karpia , spróbujcie przyrządzić go w nieco lżejszej wersji. Pomoże wam w tym przepis Wojciecha Modesta Amaro. Karp w galarecie z warzywami z pewnością błyskawicznie zniknie z półmiska podczas wieczerzy wigilijnej . Szef kuchni(...)Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 240 kcal Dla niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego wigilia nie byłaby taka sama. Ryba w tej odsłonie ma zwolenników i przeciwników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 g rodzynek 1 średniej wielkości karp 1 cebula 1 szklanka soku z kiszonych ogórków 1 pietruszka 2 łyżki

ProstePesto.pl
Dorsz ze szpinakiem 66

dorszem. Czarniaki nazywane są również dorszami czarnymi. Ostatnio robię z niego lekkie, letnie obiady, gdyż przepisy z dorszem czarniakiem są bardzo proste, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Smażona ryba w towarzystwie ryżu barwionego kurkumą i duszonego na maśle z czosnkiem i śmietaną szpinaku to jedna z moich propozycji na wykorzystanie tej smacznej ryby. Dorsz czarniak występuje m.in(...)niego dostęp cały rok, kupujemy świeże lub mrożone filety. Czarniak z niebieskim znakiem MSC pochodzi ze zrównoważonych połowów, a jego połowy są ściśle kontrolowane. To jedna z tych ryb, którą można kupować i konsumować z czystym sumieniem, ponieważ jej zasoby pozostają pod ścisłą kontrolą, populacje tych ryb nie są przełowione, a ich połowy mają niewielki wpływ na środowisko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz w migdałach 75

Dorsz w migdałach doskonale sprawdzi się nie tylko od święta. Będzie również ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy niezbyt przepadają za daniami z ryb. Jaka ryba na święta? Na świątecznych stołach najczęściej goszczą karpie, chociaż wiele osób nie przepada za nimi ze względu na ich charakterystyczny, mulisty smak. Dorsz w migdałach będzie dla niego świetna(...)alternatywą, chociaż oczywiście nie jedyną. Na wigilijnym stole doskonale sprawdzą się również pstrągi, łososie, sandacze, halibuty lub tołpygi. Czym można opanierować rybę? Migdały to tylko jeden ze sposobów na opanierowanie ryby i wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do tradycyjnej bułki tartej. Do przygotowania panierki doskonale nadadzą się również inne rodzaje orzechów, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni oraz otręby

okolicepalnika.pl
Dorada z grilla 99

pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Wszystko do dzisiejszego obiadu można przygotować wcześniej, a kiedy poczujecie głód można przystąpić do grillowania. Dziś na grill trafiła dorada, ale może to być inna ryba o zwartym mięsie. Marynata i sos są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania wystarczy, że zmiksujecie składniki i gotowe. Marynata do ryby przygotowana jest na bazie suszonych pomidorów(...)dodatkiem czosnku i sporej ilości natki pietruszki jest bardzo aromatyczna i smaczna. Do ryby zaproponowałam ziemniaki w mundurkach i grillowane łodygi selera naciowego. Spróbujcie grillowanego selera jest bardzo delikatny i łagodny w smaku, traci swój dość charakterystyczny ostry smak. Miłego grillowania! Print Dorada z grilla .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe mięso ryby

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba po grecku 166

którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni. Zapytacie: „z jakiej ryby przygotowują wspomnianą potrawę?” Mam swoje dwa sprawdzone typy. Pierwszy to filet z mintaja(...)minut. Odcedzamy i studzimy. Zabieramy się za rybę. Czyścimy ją i kroimy na 3 cm kawałki. Jeśli ryba się nam rozwala, nic nie szkodzi. Kawałki będa mniejesze. Następnie pokrojone filety solimy i pieprzymy z obu stron. Każdy z kawałków ryby dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W sumie do smażenia zużyjemy 150 ml oleju. Każdy

Kuchennyviral.pl
Najbardziej poławiane ryby morskie 192

liczba zmalała, przede wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze(...)łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie, wybrzeża Peru i Nowej Zelandii, Morze Beringa. Gatunki ryb uzyskiwane w ten sposób to głównie szproty, śledzie i ryby dorszowate. Łosoś bałtycki Ryby bałtyckie dość trudno kupić w marketach. Nawet popularny na polskich stołach łosoś najczęściej pochodzi z hodowli norweskich. Przed wojną łosoś bałtycki występował powszechnie, po wojnie zaczęło go ubywać. Organizacje

upichcona
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 132

Studio i została  zorganizowana przez WWF Polska i Szkołę na widelcu Rozmawialiśmy o tym jakie ryby i owce morza wybierać, aby pomóc przyrodzie.  Jakie ryby i owoce morza wybierać by pomóc przyrodzie Coraz więcej osób deklaruje, że zagrożenie wyginięciem określonych gatunków ryb i owoców morza ma wpływ na podejmowane przez nie decyzję(...)śledzia, szprotek czy makreli – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. W ramach projektu prowadzono szereg działań edukacyjno-informacyjnych. Wydano 420 tys. poradnika Jaka ryba na obiad , który dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na 3 grupy. Pierwsza z nich, oznaczona zielonym światłem, to gatunki, po które można sięgać bez obaw, bowiem stan

Kulinarne przygody Gatity
Konferencja Prasowa WWF i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 160

istotny wzrost świadomości społeczeństwa na temat problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. Badanie potwierdziło skuteczność całej kampanii. Kampania przekazała obiektywne informacje na temat tego, jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone. Jednocześnie – zachęciła do wybierania tych, których stan jest stabilny. W ramach kampanii, wydana została książka kucharska „ Ryby wybrane „, która pokazuje(...)których stan jest stabilny. Książka jest pięknie wydana, lubię po nią sięgać. W wersji elektronicznej, znajdziecie ją tu: RYBY WYBRANE Zachęcam do jej pobrania. Jaka ryba na obiad, która dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na 3 grupy: I Oznaczona zielonym światłem – to gatunki ryb, po które można sięgać bez obaw. Ich stan jest stabilny

Moja pasja smaku
Ryba w warzywach po mazursku 203

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda    Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy(...)Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem. Zagotowujemy na patelni.    Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby

Maminek kulinarny
Ryba po japońsku 243

Ryba po japońsku to potrawa wigilijna, która spokojnie może konkurować z rybą po grecku . U mnie w domu rodzinnym królowała ryba po grecku i nigdy wcześniej nie jadłam ryby po japońsku. Początkowo nie byłam przekonana do tego smaku, ale danie okazało się rewelacyjne! Ryba po japońsku zasmakuje zdecydowanie osobom, które lubią kwaskowe, wyraziste smaki. Rybę po japońsku można przygotować(...)dzień - dwa przed Wigilią, musi postać i przejść zalewą i aromatami. Danie jest odrobinę skomplikowane i czasochłonne, ale smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje. Polecam nie tylko na Wigilie! Ryba po japońsku Składniki:  Na rybę w cieście: 500g ryby (dorsz, łupacz) szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz woda olej do smażenia Na warzywa: 2 średnie cebule słoiczek korniszonów (użyłam

Codzienne Gotowanie
Ryba smażona – z czym podawać? 58

Ryba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)kompletnego dania obiadowego z rybą w roli głównej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce. SKŁADNIKI: 4 filety rybne, np. z dorsza, mintaja, polędwica z dorsza 2 jajka bułka tarta lub mąka sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane Do podania: ćwiartki lub talarki cytryny PRZYGOTOWANIE: Filety wyjmij z lodówki, umyj pod zimną, bieżącą wodą, osusz

Zasmakuj Kuchni
Dieta Ketogeniczna Śródziemnomorska 108

uznawana za jedną z najzdrowszych diet. W porównaniu z dietą zachodnią wariant śródziemnomorski promuje spożywanie nisko przetworzonej żywności, pełnoziarnistych produktów i tłuszczów pochodzenia roślinnego. Głównym źródłem białka powinny być ryby. Jak pokazują badania osoby przestrzegające tej diety są znacznie mniej narażone na choroby serca, nowotwory i cechują się wysoką oczekiwaną długością życia. Dieta ketogeniczna jest bardzo szybko zyskującym(...)innych krajach. Badacze doszli do wniosku, że wynik ten jest powiązany z „ubogą” dietą mężczyzn po II wojnie światowej, która koncentrowała się na owocach, warzywach, zbożach, fasoli i rybach. Od czasu pierwszej obserwacji Keysa kilkadziesiąt lat temu, setki badań udokumentowały szereg korzyści zdrowotnych związanych z „tradycyjną” dietą śródziemnomorską. Wśród nich wyróżnia się: zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca

ZGruntuFit
Szybka smażona ryba – mintaj w panierce 71

Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej. Zanim zaczniesz smażyć rybyRyby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam. Składniki: płaty lub polędwice z mintaja jajka bułka tarta mąka pszenna przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna) świeżo mielony czarny pieprz

Słodkie okruszki
Tacos z rybą 80

Czas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado(...)jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego! Print Tacos z rybą

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba w sosie koperkowym 120

Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę

Dorota Smakuje
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 206

wraz z rybą w "cukierku" z papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki.  Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale(...)Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż był zachwycony smakiem! I tak, jak przeważnie nie dojada ryby do końca, i zostaje zawsze coś z jego porcji dla mnie, tak tym razem musiałam się zadowolić rybką tylko

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 125

urowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze  - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu(...)będzie przechowywać.   O to kilka wskazówek :   1 )   Świeża ryba praktycznie nie ma zapachu lub pachnie morzem i jodem. Im starsza ryba, tym mniej przyjemny jej zapach.   2 ) Jędrna, błyszcząca powierzchnia ryby oznacza jej świeżość.   3 ) Oczy ryby mówią wszystko o jej świeżości ! Bardzo świeża ryba ma je wypukłe, jasne i przejrzyste. Ciemniejsze, spłaszczone

Przepisy i porady kulinarne
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 248

płaci… Te filety mają tylko 5% lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety na talerz i przekładam do lodówki, żeby wolno się rozmrażały – dzięki temu(...)razu nadaje smażonym czy pieczonym panierowanym produktom słoneczny kolor – a jemy oczami, prawda? Secundo – panierka z dodatkiem mąki kukurydzianej szybko się zasklepia i buduje na rybie skórkę – do ryby nie dochodzi tłuszcz, ryba nim nie nasiąka, zostaje delikatna i soczysta. Tertio – panierka z kukurydzianą mąką jest dużo bardziej chrupiąca niż panierka z samej bułki tartej a dodatkowo, dzięki temu

Karo in the Kitchen
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje(...)grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania

Karo in the Kitchen
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 171

szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku(...)poszatkowanej 1 łyżka świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć oliwą. P wyjęciu z lodówki ryb posypać

naRuszcie
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 202

4/2008. Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty(...)tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem.3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy na patelnię i lekko je podduszamy.4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 295

Fish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos(...)dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka

Słodka Strona
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 204

rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona