ryby - 22566 przepisów (strona:698/1505)

Talarki – zapiekane ziemniaczki 256

Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Blog z Apetytem
Tatar ze śledzia pikantny z papryką, ogórkiem i chilli 172

Jednym z moich ulubionych dań jest tatar a że staram się jeść więcej ryb to często robię tatara ze śledzia . Najczęściej klasyczną wersję taratra ze śledzia z groszkiem, ale kiedy mam ochotę na coś pikantniejszego to dobrze sprawdza się pikantny tatar ze śledzia z papryką, ogórkiem i chilli. Dodaje energii, bo jest kolorowy i pikantny. Idealna sprawa na Sylwestra

Ugotowane pozamiatane
Bursztynowa Wyspa, gładzica w Tawernie i Ptasi Raj 189

Czwartkowe popołudnie. Dla mnie już weekend. Wsiadam w Pendolino, w komforcie, przy kawie i ciasteczku, snuję plany: ryba, nie, najpierw morze, nie, najpierw ryba, a może jednak morze… Trzy godziny

Na moim stole
Jak upiec łososia? 166

Lubisz łososia? A czy wiesz jak upiec łososia? Tak aby był soczysty i smaczny? Pokażę Ci mój sprawdzony sposób na pieczonego łososia w... The post Jak

Eksperymentalnie.com
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 245

Rezerwując hotel warto wybrać opcję ze śniadaniami. W tajskich sklepach ciężko wybrać coś konkretnego na śniadanie- chyba że lubicie słodkie drożdżówki z parówką lub szynką albo krakersy o smaku ryby :D 5) Koniecznie wybierzcie się na lokalny targ z owocami. Ceny są bajecznie niskie, można spróbować wielu egzotycznych owoców, które w Polsce są dosyć drogie. Radzę wybierać owoce nieobrane

Czerwona Porzeczka
Risotto z pomidorami i dorszem 228

wlać porcję- najlepiej chochelką- gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać pomidory oraz kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego bulionu). Przy ostatniej dolewce bulionu dodać rybę pokrojoną w kostkę. Na koniec wrzucić masło i doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 245

dań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd Sosy na bazie jajka – oddzielą się Jogurt naturalny, serek wiejski czy śmietana – staną się wodniste Ryby, która spędziły w lodówce kilka dni Jak rozmrażać jedzenie? Rozmrażanie to zupełnie inna historia – na osobny wpis . Najważniejsze, żebyście pamiętali, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy powinien całkowicie

Niedzielny kucharz
Mamma mia ! – makaronowy raj 291

już swoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach

I LOVE LIFE
Miso Shiru 155

doprowadzić zawartość rondla do wrzenia, następnie wyjąć algi. Wlać 1/4 szkl. zimnej wody, aby przerwać proces gotowania.  Dodać katsuobushi i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, a kiedy płatki ryby opadną na dno, przecedzić bulion przez gęste sitko. Glony wakame namoczyć w zimnej wodzie przez około 5 minut, aż namiękną i zaczną błyszczeć. Odcedzić je i równomiernie rozłożyć

wyzwania kuchenne
Bruschetta z pomidorami i anchois 173

Bruschetta to kanapka na ciepło rodem z Włoch. Jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć. Tutaj dodatek anchois to był strzał w dziesiątkę. Kanapki

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem 237

sięgają osoby dbające o linie. Poza tym jest ona prawdziwą ozdobą każdego stołu. Podana z grzankami idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Wspaniale pasuje także jako dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 zielony ogórek 1 papryka (użyłam pół papryki żółtej i pół czerwonej) 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella mały

Blog z Apetytem
Chowder kukurydziany 176

francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zacząć zdrowo się odżywiać i stracić na wadze? 197

możesz pić mleka, postaw na jogurty, maślanki, kefiry. Jedz chudy twaróg, wiejskie serki. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i sklepowych wędlin . Jedz mięso rzadziej, ale z dobrego źródła. Zwiększ spożycie ryb w różnej postaci. Zaprzyjaźnij się ze strączkami , które są doskonałym źródłem białka oraz błonnika. Uważnie czytaj etykiety – kupuj produkty, które mają jak najmniej pozycji w swoim składzie, uważaj

Moje Kuchenne Rewelacje
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 163

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest

mecooks
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 167

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki

Moja Delicja