Śledzie z farszem grzybowym 228bazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym użyłam filetów
Kuchnia u Krysi
Surówka z marchewki, selera i jabłka 374Seler nie gra w niej pierwszych skrzypiec, nie obawiajcie się. Przepis jest super łatwy, a efekt bardzo smaczny. Wypróbujcie, jeśli nie macie pomysłu na warzywny dodatek do kotleta czy ryby, a zwykła surówka z marchewki i jabłka się Wam znudziła. Składniki na 2 porcje : 200g marchewki 100g selera korzeniowego 100g jabłka np. Ligol (ważne żeby było soczyste) 1 płaska
Dietolog
Pieczony łosoś z sosem tajskim i soczewicą 204kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej soczewicy a całość polewamy sosem. (sos przed podaniem można przecedzić przez sito,aby nie było w nim kawałków szalotki
Bon appetit mon amie
Sałatka ze śledzi matiasów z groszkiem i ogórkiem 190usprawiedliwienie mam to, że śledzik to bardzo wygodna i tania przekąska, którą łatwo zabrać na lunch. Wystarczy jakieś pieczywo i mamy gotowe śniadanie a śledź to jedna z najzdrowszych ryb. Na szczęście są jeszcze prawdziwe matiasy, czyli wersja śledzia na bogato. Dokładniej to młode śledzie. Można je kupić w sklepiku Ikei, w Hali Gwardii, przez Internet i w dobrych
Ugotowane pozamiatane
Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą 188sera feta pokruszonego Przygotowanie sałatki: Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój z pomarańczy skórkę, a następnie wykrawaj segmenty z pomiędzy białych błonek (tak, jak na tym filmie ). Rób to nad miską, aby skapywał do niego sok, który zachowaj
Chilli Czosnek i Oliwa
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 219jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca
Health-Fit-Life
Szkockie ciekawostki kulinarne 176zostały "wynalezione" w miasteczku Stonehaven pod Aberdeen. Smażone batony Mars można kupić w wielu take-away'ach typu fish&chips, czyli w knajpkach sprzedających jedzenie na wynos, głównie ryby, frytki i inne potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Z innych nieco bardziej "tradycyjnych" potraw, często jedzonych przez Szkotów można zaliczyć: Bułka śniadaniowa z bekonem (bacon bap), chipsami
Codzienne Gotowanie
Satay z kurczaka z sosem orzechowym 202Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku
wyzwania kuchenne
MARCHEWKA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM 196proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 259cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia
mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: Wszystko z pieca w 2 godziny 247przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Jak gotowaliśmy – dania z piekarnika idealne do mrożenia Wszystkie dania z tego menu powstały w ciągu dwóch godzin. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy piekarnik (obyło się więc bez tony
Niedzielny kucharz
Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką 385odmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować. Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym. Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki. Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie. Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku. Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Grillowana dorada i pieczony wężymord 174czyli wężymord to pyszne i zapomniane warzywo i czas sobie o nim przypomnieć na nowo. W większych sklepach można już je zakupić. Dziś danie z pieczonym wężymordem i grillowaną rybą, rezultat pyszny obiad, zapraszam. Grillowana dorada i pieczony wężymord. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka 275Sałatka z soczewicy i tuńczyka to mój pomysł na dzisiejszy obiad z rybą w roli głównej. Choć główną rolę w tym przypadku skradła soczewica. Do przygotowania tej sałatki wybrałam czarną soczewicę Beluga, która ma piękny kolor i fakturę. Czarna soczewica przypomina mi trochę kawior. Wiem, że rzadko można ją spotkać w sklepach, ale jak spotkacie, kupcie i wypróbujcie, jest
Dietolog
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 179jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca
Health-Fit-Life