każdej formie. W Chorwacji jadłam go grillowanego i tak postanowiłam przygotować w zaciszu domowym. Bardzo ważne jest aby go nie grillować czy smażyć długo, ponieważ spowoduje to wysuszenie ryby i straci ona swój wyjątkowy smak. Połączyłam go z sałatką i smakował cudnie. Potrzebne składniki: filet tuńczyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej
Łycha smakówwysokości. Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób . Zwróćcie uwagę na sól , która przyznam, że wpłynęła na smak kurczaka. Niby bardziej pasuje to potraw kuchni azjatyckiej, do owoców morza, ryb, ale... dla mnie świetnie skomponowała się w tym daniu
Di gotujePyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek... S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy
Pyry na Gazmogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych
Kardamonovypopołudnie, a często także do zamrażarki; potem ewentualnie odgrzewam jakieś resztki z poprzedniego dnia na lunch dla siebie, a wieczorem zdarza się piekarnikowy obiad - pieczone kawałki kuraka, lub ryby, czy jakiś długo zapiekany gulasz. W weekendy od czasu do czasu mamy frytkowa zachciewajkę pomiędzy posiłkami, ot tak, żeby przetrwać do obiadu... Tymczasem jeśli wszystkie zamierzone posiłki zaplanuje się zawczasu
Lejdi of the houseKuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie. Składniki 3 młode cukinie 3 małe bakłażany 3 kolorowe papryki 2 cebule 6 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek wiórków startego parmezanu tymianek natka pietruszki bazylia sól pieprz Przygotowanie Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem
R'n'G Kitchenziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak. Na koniec oczywiście werdykt Męża - zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał
Chilli Czosnek i Oliwatakże w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią
Kuchnia MagdaLenySylwestra, w nocy. We Włoszech z soczewicą wchodzi się w Nowy Rok. Jest bogata we właściwości odżywcze i ma jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka. Ziarenka
Z Kuchni Do Kuchniprozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola
Ola la LCHFlubię cytrusy i to pod każdym względem. Są słodkie i jednocześnie orzeźwiające w smaku, nadają się zarówno do dań słodkich jak i słonych, komponują się wspaniale z mięsem czy rybami. Stanowią również doskonały składnik deserów. Ostatnio na imieniny mojego taty przygotowałam kruche babeczki z kremem na bazie soku i skórki z limonki oraz mleka kokosowego z bitą śmietanką. Niestety
Życie ze smakiempocięte na cieniutkie paseczki, cukier oraz 150 ml wody. Posolić do smaku. Gotować 15 minut. Dodać dorsza pokrojonego na kawałki, przykryć patelnię pokrywką i gotować kilka kolejnych minut, aż ryba będzie gotowa. Podawać z dużą ilością posiekanej natki kolendry lub pietruszki. Także z młodym szpinakiem
zadanie-gotowanienadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito. Sama nazwa "buritto" oznacza osiołek, i jest z tym związana historia Meksykanina o jakże typowym imieniu Juan ;-), który to sprzedawał
SMYKWKUCHNIulubione świeże zioła i sok z cytryny oraz kapary lub oliwki. Kolejno i klasycznie.. sos beszamelowy do zapiekanki oraz do lasagne. Świetny jest również do pieczonej i smażonej ryby. Idealnie smakuje z łososiem oraz dorszem
AniaGotuje.plZapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę
Kuchnia z widokiem na ogród