Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Mięso tuńczyka charakteryzuje się ciemnym kolorem, od różowego po fioletowy. Tuńczyk to bogate źródło witamin, głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz(...)wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony – po 2 minuty, a dobrze wysmażony – po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty
To co kochamLubię piec ryby w piekarniku. Doprawiam i zamykam je w gorącym piecu na kilka minut i robią sie same. Składniki: halibut dzwonka 4 sztuki(...)sól i pieprz do smaku cytryna 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Halibuta umyć, natrzeć solą i pieprzem. W formie do zapiekania rozprowadzić oliwę z oliwek, ułożyć rybę, przyprawić do smaku i położyć plastry z cytryny. Piec w 190 stopniach ok 30 minut
AZgotuj!wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze
mojewypiekiinietylkodomu też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli,..., ... i algi morskie :) Opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, "nie taki diabeł straszny jak go malują" Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie Nori :) Zamiast świeżej ryby dałem paluszki krabowe, dla ostrego smaku dodałem chrzan. Ryż
chleba naszegogluten. Makaron ryżowy brązowy ma podobną wartość odżywczą jak pełnoziarnisty, al jego białko nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów (w odróżnieniu od sojowego), dlatego warto go łączyć z warzywami strączkowymi, rybami lub mięsem. SEMOLINA To mąka o bursztynowym kolorze z bardzo wartościowego ziarna pszenicy durum (zawiera najwięcej białka). W połączeniu z wodą tworzy słynną włoską pastę. Jeżeli do tego
ClauditteMissCookingłyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Rybę z puszki razem z sosem ( może to być śledź lub szprotki ) dokładnie rozgniatamy widelcem a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy po czym wrzucamy do ryby, dodajemy również starty na tarce o małych oczkach żółty ser, starte na tarce o dużych
Smakowite DaniaPIECZONY LABRAKS NADZIEWANY SZPINAKIEM , wbrew pozorom, jest jednym z prostszych do wykonania dań. Jednakże, gdyby jego przygotowanie było trudne, otrzymany smak i aromat pieczonej ryby wynagradza wszelki wysiłek. Artykuł Pieczony labraks nadziewany szpinakiem pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazineprzysłowiowy śledzik zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami
Kulinarne przygody Gatitypatelni wyrównujemy, tak żeby nigdzie nie było dziur. Teraz pracujemy szybko – spód omletu powoli dochodzi, a wierzch jest jeszcze płynny i nieścięty – na środku rozkładamy pasem porcję wędzonej ryby, posypujemy ją koprem, na to połowa chrupiących usmażonych ziemniaków, posiekany szczypior i tarty ser. Przesuwamy omlet żeby go zamknąć przechylając patelnię w jedną stronę, pomagamy sobie pokrywką lub talerzem
Karo in the KitchenUwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności Molkidopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami ryb i tak jak ja lubicie łososia, to spokojnie możecie podwoić porcję 😉 Składniki: Ciasto na ok 25 sztuk: 300g mąki pszennej 150ml gorącej wody 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Farsz: 250g
Kuchnia w czekoladziedanie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Ich mięso jest delikatne i unikalne w smaku – w ogóle nie przypomina ryby czy też innych owoców morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego
Poezja smakuKolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki
kruche babeczkisolą i pieprzem, oprószcie mąką z obu stron. Jajo rozmąćcie. Parmezan zetrzyjcie na tarce do miski z bułką tartą i wymieszajcie dokładnie. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Oprószone mąką ryby zanurzcie w jaju, a następnie w mieszance parmezanu z bułką tartą. Układajcie w patelni na rozgrzanym maśle, smażcie kilka minut, na złoty kolor
OliveandThymesól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie
OliveandThyme