Dzisiaj prosty i szybki sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek
Bon appetit mon amieDuszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie. Nie sposób oczywiście zapomnieć o przepysznych jabłkowych przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna
Kulinarne przygody Gatityłyżki oliwy z oliwek. Sos zagrzałam, doprawiłam majerankiem i tymiankiem. Orkisz to nic innego, jak mój ulubiony Trendy Lunch: orkisz, vermicelli, suszone pomidory. Porcja to ok. 150 g ryby, 70 g orkiszu i 3 łyżki sosu. Całość ma ok. 490 kcal
Kucharzycapojawia się u mnie w miarę często. Lubię ryby i lubię tuńczyka ale najbardziej w sosie lub sałatce majonezowej. Sałatka z tuńczyka to przepis na tradycyjną sałatkę z rybą, do której dodaję jajka, ogórek, zioła i majonez. Jadam sałatki prosto z miski ale dzisiaj zrobiłam inaczej. Napełniłam sałatką kajzerki i podpiekłam w piekarniku. Rozpuszczony ser połączył wszystkie składniki, więc
codojedzenianiego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól
kruche babeczkiwyrzutów sumienia zjeść pyszne śniadanie. Margaryna idealnie nadaje się do zrobienia jajecznicy czy usmażenia ryby. Dzisiaj jest post więc rano przed pracą usmażyłam na OPTIMA CARDIO POTAS+ rybę. Zapach jaki unosił się w kuchni był wspaniały Rybka, masełko i ziemniaki... Margaryna zawiera sterole roślinne, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pozwalają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu a także dzięki potasowi
Kuchnia w oparachsosie śmietanowy podany z makaronem, który uwielbiam w każdej postaci. Łosoś i szpinak wydawał mi się dziwnym połączeniem dopóki nie spróbowałam tego dania. A jeśli chcielibyście spróbować tej ryby w nieco innym wydaniu polecam też łososia z sosem tajskim ( kilk ). Polecam obydwa dania. MAKARON z ŁOSOSIEM i SZPINAKIEM Składniki: (2 porcje) makaron spaghetti lub inny dowolny 150 g łososia
Bon appetit mon amieunosił się znad małej, niepozornej i tylko z grubsza wypłukanej puszeczki po tuńczyku... Ano: ryba + temperatura mocno ciepła pokojowa = nic dobrego! Wnioski z ćwiczenia wyciagnęłam, a jakże: puszki po rybach wszelakich szoruję goraca woda z płynem do mycia naczyń przed podróża do kosza... :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3 czubate łyżki soffritto 2 x 400g puszki siekanych
Lejdi of the houseDzień dobry! Kto jeszcze przed obiadem i szuka szybkiej inspiracji? Polecam się ja i moje placuszki rybne, a greckie ponieważ do ich przygotowania wykorzystana została ryba po grecku. Mówię Wam one wyszły naprawdę ekstra ;) A przede wszytskim to bardzo szybka propozycja, na dworze tak piękna pogoda, że szkoda czasu marnować ;) Składniki: 3 opakowania rybki po grecku 2 jajka(...)gram mąki duży pęczek natki pietruszki i szczypiorku sól, pieprz 5 łyżek oleju Przygotowanie: Rybę wyjmujemy z opakowania i widelcem ugniatamy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy jajka, olej, mąkę, zioła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Porcję masy kładziemy łyżką na patelni i smażymy placuszki. Placki smażymy beż uzyia dodatkowego tłuszczu. Z tej porcji powinniśmy otrzymać
Życie zaczyna się w kuchnilaurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo. Rybę podawać
Zielona KuchniaCytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta
Bon appetit mon amiesłodkowodnej ryby żyjącej zarówno w morzach, jak i jeziorach, jest wyjątkowo smaczne. Co warto wiedzieć o sandaczu i jak można go przyrządzać? Smukły i pręgowany Sandacz to ryba żyjąca przede wszystkich w jeziorach i rzekach; preferuje duże, żyzne zbiorniki wodne i mętne […] Artykuł Sandacz – zdrowy i pyszny król Bałtyku pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plkażdą okazję i zapewniam, że zachwyci smakiem niejedną osobę. U mnie sprawdziła się już niejednokrotnie z dodatkiem łososia, jak również tuńczyka, więc to już od Was zależy, której ryby użyjecie. Zresztą sami spróbujcie i przekonajcie się, że w każdej wersji jest rewelacyjna! 1 puszka łososia lub tuńczyka 1 puszka soczewicy (u mnie Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam porcji
Di gotujepierwszy robiłam jajka faszerowane, a że miałam rybę wędzoną, postanowiłam ją wykorzystać do wykonania farszu. Składniki: jajka ryba wędzona majonez sól, pieprz do smaku natka pietruszki lub koperek Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, przestudź, następnie obierz je ze skorupki i przekrój na pół wyjmij z nich żółtka małą łyżeczką i przełóż do miseczki rybę obierz ze skóry i z ości
Oka w rosole czyli KaFka gotujePamiętacie przepis na jajka faszerowane pieczarkami ? Dziś przyszedł czas na kolejny smakowity przepis. Osobiście średnio przepadam za wędzonymi rybami, a zwłaszcza szprotkami jednak w formie farszu do jajek mam do nich zupełnie inne nastawienie. Takie jajka to dla mnie klasyka. Co roku wraz z mamą przygotowywałam je na wielkanocne śniadanie i zawsze wszystkie znikały. Jeśli jeszcze takich nie jedliście
Życie ze smakiem