kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki. Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki(...)nikomu nic się nie stało, to jeszcze wszystkim mega smakowało. Wrąbaliśmy całą miskę, razem z Tolką. Surówka z kiszonej kapusty z ananasem idealnie sprawdziła się do pieczonego dorsza. Ryby zresztą też lubią dodatek owoców, więc to wszystko naprawdę świetnie zagrało. Dobrze, że nie dodałam cukru na początku, bo surówka chyba byłaby już dla nas za słodka. Ale pamiętajcie
Kardamonovyniemal) każdy piątek dziś u mnie na talerzu króluje ryba. Ponoć dorsz nie komponuje się dobrze z burakami. Co prawda nie wiem, dlaczego wiele osób tak uważa, ale pomyślałam, że skoro nie buraki, to może w takim razie ćwikła? 😄 Tak na poważnie to podawałam już kiedyś rybę z surówką z gotowanych buraczków i nie widziałam w tym żadnego problemu. Ćwikła(...)już troszkę coś innego, więc przyznaję, że był to pewien eksperyment. A że bez ryzyka nie ma zabawy, to przygotowałam dorsza zapiekanego z ćwikłą. Ryzyko zdecydowanie się opłaciło - ryba wyszła pyszna! Dorsz zapiekany z ćwikłą - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 4 filety z dorsza, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki ćwikły, 3 łyżki jogurtu naturalnego
Z notatnika dietetykaSzybki przepis na sos chrzanowy, idealny do jajek, mięsa, ryb, wędlin, do obiadu. Super sos chrzanowy na zimno, prosty skład i ekspresowe wykonanie. Taki sos sprawdzi się na co dzień, jak i na świątecznym stole. Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkiejnocy bez jajek, a jak jajka to i sos chrzanowy. Sos można przyrządzać na ciepło lub na zimno(...)jajka i wędliny. Coraz częściej sos chrzanowy dodaje się do sałatek. Jeśli sałatka ma w składzie słodkie dodatki, sos chrzanowy sprawdzi się doskonale. Sos chrzanowy pasuje także do ryby, mięsa ( wieprzowina, wołowina, baranina, królik), drób ten bardziej tłusty. Wszelkie pieczenie, pasztet, schab pod każdą postacią lubią towarzystwo sosu chrzanowego. Nie mogę pominąć tego, że czebureki najlepiej smakują z sosem
Dieta moja pasjaMakrela to dość dobrze znana ryba, chociaż głównie dostępna jako wędzona. Prawdopodobnie dlatego że bardzo szybko się psuje a wędzenie przedłuża jej okres ważności. Ostatnio w mojej okolicy mogę dostać ją świeżą z czego często korzystam ku mniejszej lub większej uciesze mojej rodzinki. Czy tak jak ja są tu jeszcze inni fani tej super smacznej i zdrowej ryby? Składniki
wysmienityktoś z niego skorzysta. U mnie problem tkwi chyba jedynie w tonie tłuszczu, w jakim pączki muszą się smażyć. Nigdy nie ogarniałam smażenia na głębokim oleju, czy to frytek, ryb czy innych mięs. I to też nie jest tak, że nie jem nigdy frytek poza domem. Jem, smażone w ten sposób, ryby nad morzem. Jednak dopóki sama
KardamonovyPyszna rybka zapiekana z warzywami to moja ulubiona w okresie zimowym. Wychodzi przepyszna i zawsze szybko znika 😍 Składniki: 40 dag fileta z ryby ( u mnie najczęściej dorsz) 2 średnie cebule kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek sera żółtego 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskie sól,pieprz papryka ostra w proszku masło(...)klarowane Umytą i osuszoną rybę pokroić na kawałki, można skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i por obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na maśle .Dodać resztę startych warzyw i dusić chwilkę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawić solą,pieprzem oraz papryką
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 4 kawałki ryby 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szalotki 2 ząbki czosnku po 1/2 łyżeczki imbiru, garam masali i kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki … Czytaj dalej Ryba w stylu tandoori
czarrna od kuchnipopularnego japońskiego dania. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu. Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu(...)dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest
Niedzielny kucharzDziś w menu będzie dżem, świeże owoce – ananas i kiwi oraz ryba. Możecie użyć dowolnej ryby – mrożonej (pamiętajcie aby ją rozmrozić albo świeżej). Menu – 4 dzień detoksu – posiłki Śniadanie -> Kromka chleba razowego z dżemem niskosłodzonym II śniadanie -> 1 kiwi Obiad -> Ryba -> Sprawdź przepis Podwieczorek -> 2 plastry świeżego ananasa (możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płynną” i raczej twardszą). Dziś przepis na taką marchewkę, którą właśnie przygotowuję najczęściej i która najbardziej mi smakuje. Tak przygotowana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do ryby czy mielonych kotlecików. około 600 g marchewki 1/3 szkl. mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki ok. 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła
Smaki Na Talerzuwartościowych dań na całym świecie. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które zestawione ze sobą oferują unikalne doznania smakowe. Jego bazę stanowi gotowany ryż na bazie octu jabłkowego, surowe ryby, owoce morza, warzywa, wodorosty oraz dodatki – świeży imbir, ostry chrzan wasabi i sos sojowy. W składzie sushi nie ma zbędnych konserwantów, gdyż jest ono przygotowywane bezpośrednio przed dostarczeniem(...)daniem wartym polecenia nie tylko ze względu na jego doskonały smak. Jest to danie zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy ciała i umysłu. Świeże ryby są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6, z kolei biały ryż dostarcza węglowodanów, białka i energii do efektywnej pracy zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Charakterystyczne
sierotka maRysia w kuchnioprócz tego jeszcze żółtka jaj oraz ewentualnie cebulę i nieco grzybów. Doprawiony jest natomiast sokiem z cytryny oraz gałką muszkatułową. Sos jest pyszny, doskonały do mięs, szczególnie kurczaka oraz ryb. Sos ten był znany również w Polsce w kuchni śląskiej. Na Górnym Śląsku podawano go najczęściej do ryb, klopsów i rolad. Przygotowanie sosu nie powinno sprawić żadnych problemów
Kuchnia Na WypasieSkładniki: 4 kawałki ulubionej ryby, u mnie kostka z mintaja 1 papryka 1 marchewka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 20 g suszonych pomidorów (bez oleju) 1 puszka krojonych pomidorów przyprawa … Czytaj dalej Ryba w warzywach
czarrna od kuchniMini tortille z makrelą to pomysł na pyszną przekąskę, którą możemy przygotować bardzo szybko, ponieważ zrobienie pasty z ryby jest niezwykle proste. Przekąski takie sprawdzą się w wielu sytuacjach. Możemy je serwować na kolację lub różnego rodzaju imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Mini tortille z makrelą to nietrudny przepis na zimną przekąskę, która sprawdzi się zawsze i podbije podniebienia(...)smakowych (np. pomidorowych), chociaż można też zrobić własne. Wszystko w zależności od tego, ile czasu mamy akurat do dyspozycji. Takie mini tortille z makrelą zasmakują nie tylko wielbicielom ryb! Przekąski z tortilli możemy nadziewać różnym farszem, a ja proponuję wypróbować z pastą rybną. Roladki z makrelą wyglądają efektownie i zachwycają swoim smakiem. Staną się hitem niejednej imprezy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcidań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd Sosy na bazie jajka – oddzielą się Jogurt naturalny, serek wiejski czy śmietana – staną się wodniste Ryby, która spędziły w lodówce kilka dni Jak rozmrażać jedzenie? Rozmrażanie to zupełnie inna historia – na osobny wpis . Najważniejsze, żebyście pamiętali, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy powinien całkowicie(...)zostawiamy, żeby riozmrażało się w temperaturze 0-4 stopnie. Inna metoda jest taka, że zalewamy produkt zimną wodą. Wodę zmieniamy co poł godziny, aż mrożonka się rozmrozi. Pamietaj, żeby ryby zawsze rozmrażać zapakowane w folię. Owoce morza możesz rozmrozić błyskawicznie, przelewajac je gorącą wodą. Od razu musisz je wtedy przygotować. Nie odstawiaj do lodówki czy na kuchenny blat. Szczegóły
Niedzielny kucharz