Wybieraj chude i dobrej jakości gatunki mięs Dlaczego? Otóż z chudych gatunków mięs wytapia się mniej tłuszczu i mniej toksycznych związków pojawia się w dymie. Dobrym wyborem będzie drób, ryby, cielęcina i wołowina. Jeśli decydujemy się na wieprzowinę, to warto wcześniej usunąć tłuste fragmenty. 5. Przygotuj samodzielnie marynatę do mięsa To właśnie ona nadaje smak i zapobiega wysuszeniu. Mięso(...)należy zamarynować na około 2h przed grillowaniem, a ryby i warzywa około 1h przed. Odradzam zakup mięs już w gotowych marynatach, bo niestety bardzo często jakość takich mięs jest tuszowana przez mieszankę intensywnych przypraw. 6. Postaw na aromatyczne zioła Aby dania były smaczne, wbrew pozorom, wcale nie musimy bazować na dużej ilości soli . Dobrze jest wybierać takie przyprawy
Natka Pietruszkiwywołaliśmy już zupę gulaszową, to nie sposób nie powiedzieć również o gulaszu. Jest to w końcu węgierskie danie narodowe. Gulasz przyrządza się z różnych rodzajów mięs, a także z ryb. Od bograczu różni się tym, że jest gęstszy i podaje się go na płytkich talerzach jako drugie danie. Warto pamiętać, że oprócz słowa gulyas (oznaczającego pasterzy, którzy wymyślili(...)porkolt (pochodzącego z kolei od węgierskiego przymiotnika “przypieczony”). Halaszle Węgry tak bardzo kojarzą się z gulaszem, że często zapomina się o roli, jaką w tamtejszej kuchni odgrywają ryby. A przecież obok bogracza i gulaszu w karcie większości węgierskich restauracji znajdziemy także halaszle, czyli pożywną zupę rybną. Podobnie jak większość węgierskich potraw, także halaszle zawiera cebulę, paprykę
ProstePesto.plPesto z mniszka w białej filiżance Pesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto
KorniszonkiZielona zupa z młodej pokrzywy Zielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w
Korniszonkiprzepis na kaszę jaglaną z pesto, którą zrobiłam z myślą o My. Można ją potraktować jako dodatek do obiadu, po prostu zamiast ziemniaków. Fajnie pasuje do ryb, kurczaka. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto, nie musicie ściśle trzymać się mojego pomysłu. Rukolę możecie zastąpić natką pietruszki, jarmużem lub czosnkiem niedźwiedzim. Pestki dyni – pestkami słonecznika, orzeszkami piniowymi. Jeżeli nie jesteście(...)warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców
KardamonovyCurry z rybą to jedno z lepszych dań jakie ostatnio przygotowałam. Jest pożywne, odżywcze, idealne na treściwy obiad. Wszystkim posmakuje, spróbujcie koniecznie. Curry z rybą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewypróbowany przepis, składniki i przygotowanie sałatki ziemniaczanej krok po kroku. Składniki: około 600g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300g wędzonego łososia w plastrach lub dzwonkach (lub innej wędzonej ryby) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 4 ogóreczki konserwowe, pokrojone w plasterki 4-5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w większą kostkę 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki(...)miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos majonezowo-jogurtowy do sałatki ziemniaczanej, doprawić do smaku. Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Wędzoną rybę podzielić na mniejsze kawałeczki, wielkości mniej więcej jednego kęsa. Drobno posiekaną czerwoną cebulę sparzyć wrzątkiem i odcisnąć. Wędzonego łososia mieszamy z ziemniakami, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, jajkami, zielonymi oliwkami i sosem jogurtowo
Moja Książka KucharskaPrzepis na te pyszności dostałam od koleżanki Doroty na Fb. Tak przyrządzona ryba rozpływa się w ustach, będzie idealna na świąteczny stół. U mnie znikała szybko, poleca zatem i Wam. Ryba z zalewie pomidorowej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedługim ostrzu), yanagiba (nóż do sushi, z ostrzem długim i wąskim, ostrzonym jednostronnie), usuba (podobny do tasaka, jednak lżejszy i cieńszy, idealny do warzyw), deba (krótki nóż do ryb o grubym ostrzu), gyuto (nóż uniwersalny do krojenia, filetowania, szatkowania). Noże będące prawdziwą sztuką i nie tylko, czyli o zaletach Przeznaczenie noży japońskich jest wszechstronne – służą do mięsa, ryb, owoców, warzyw. Z pewnością z udziałem tych noży, nasze jedzenie będzie smakować wyborniej, gdyż ich wysoka jakość wykonania (nawet ze stali damasceńskiej) wpływa na precyzję przyrządzanych dań. Noże japońskie dobrze leżą w dłoni i stanowią świetny pomysł na ekskluzywny prezent. To jednak nie wszystkie ich zalety. Są one bardzo ostre, a im są twardsze, tym rzadziej wymagają ostrzenia. Nawet
Słodkie okruszkisię pozostawienie ich między godziną 10.00 a 21.00. Białka zwierzęce i produkty mleczne, takie jak jaja, wołowina, indyk lub kurczak (z wyjątkiem tłuszczów i kiełbas) oraz białe i niebieskie ryby najlepiej spożywać między godziną 10.00 a 21.00. Jeśli chodzi o nasiona roślin strączkowych i inne produkty, takie jak bulwy, np. słodkie ziemniaki, ziemniaki lub groch, powinny być one włączane(...)dużej zawartości kalorii, takie jak mango czy banany, a także suszone owoce i orzechy, powinny być pozostawione do godziny 12.00. Wszystkie te produkty, a także nasiona roślin strączkowych, ryby, kurczak, sery i awokado to pokarmy bogate w tyrozynę, która pomaga nam w wydzielaniu hormonów, dzięki czemu mamy siłę, by stawić czoła wszystkiemu, co przed nami. W dzisiejszych czasach
ProstePesto.pl