ryby - 22566 przepisów (strona:345/1505)

Tatar z łososia 62

dodasz zależy od tego, jak słony będzie kupiony przez Ciebie łosoś. Mój był dość słony, więc wystarczyła mi jedna łyżka sosu. Przy okazji polecam Ci kupowanie dobrej jakości ryb, ze sprawdzonego źródła. Upewnij się czy nie były one wcześniej mrożone, bo taka ryba niestety traci dużo na smaku. Ja zawsze wybieram łososia wędzonego na zimno. Filmik, jak zrobić tatara

Kulinarne przygody Gatity
Koreczki śledziowe po kaszubsku 93

bardzkiej kwaśnej, ale przełamanej słodką nutą zalewy. Można je też podać w wersji obiadowej, bo rewelacyjnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków. A jak wiadomo śledź to jedna ze zdrowszych ryb i warto ją dodać do jadłospisu. Polecam wypróbować. PRZEPIS KORECZKI ŚLEDZIOWE PO KASZUBSKU Składniki: 500g filetów śledziowych mniejszych solonych lub w oleju 4 łyżki rodzynek 3 duże cebule 100g

Dorota Smakuje
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 72

Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale

Korniszonki
Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem lub wiśnie pod śniegiem 72

Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem Monastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto

Korniszonki
Kapusta z grochem 90

cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało można taką kapustę gotować w trakcie roku i serwować ją jako dodatek do mięs oraz ryb. Jak dla mnie najlepiej komponuje się ona ze smażonym mięsem i smażoną rybą , chociaż można oczywiście podać ją również jako dodatek do mięs pieczonych . Jako danie wigilijne tę kiszoną(...)kapustę z grochem u mnie w domu podaje się przed smażoną rybą, może stąd właśnie według mnie pasuje ona najbardziej do dań smażonych. Przygotowanie kapusty wigilijnej z grochem zaczynam od namoczenia grochu. Robię to wieczorem, odstawiam taki groch na całą noc, aby dobrze napęczniał i gotuję go dnia następnego do miękkości. W osobnym garnku gotuję kapustę kiszoną. Jako, iż lubię

MeCooks
Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy” 84

ważne żeby uzyskać sałatkę na kształt wieńca. Sałatka „wieniec bożonarodzeniowy” wyszła pyszna. Jeżeli lubicie sałatki z użyciem tuńczyka, będziecie ukontentowani (tak, tak :)). Reszta składników fajnie uzupełnia wędzoną rybę. I koperek, moje ulubione zioło, idealnie pasujące do właściwie każdej ryby. A właśnie, czy ten koperek nie wygląda trochę jak sierść zwierzęcia? Cały czas miałam wrażenie, że patrzę

Kardamonovy
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem 82

obowiązkowy szwedzkiego Julbord , czyli tradycyjnej świątecznej uczty serwowanej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ta prosta sałatka śledziowa króluje obok takich potraw jak Janssons frestelse (zapiekanka ziemniaczana), pieczone mięsa, kiełbaski, wędzone ryby czy wędliny z dziczyzny. Patrząc na to, jak Polacy lubią śledzie i jak popularne są te ryby w okresie świątecznym, jestem przekonana, że ta szwedzka sałatka może być

Na-talerzu.pl
Filety z karpia w chrzanowej panierce - wigilijny przysmak w nowoczesnym wydaniu 72

tartą z startym chrzanem. Każdy filet zanurzyć najpierw w mące, nadmiar strząsnąć, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z chrzanem. Upewnić się, że panierka dokładnie pokrywa rybę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć filety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe filety podawać natychmiast po usmażeniu. Udekorować świeżym(...)koperkiem i plasterkami cytryny, które dodadzą świeżości i podkreślą smak ryby. Do panierki wybierz bułkę tartą typu Panko dla lepszego chrupania. Reguluj ilość chrzanu w zależności od preferencji - chrzan dodaje pikantności.  Filety z karpia doskonale komponują się z ziemniakami i świeżą sałatką Ten przepis na filety z karpia w chrzanowej panierce to idealny sposób na wprowadzenie nowoczesnego twistu

Moja Książka Kucharska
Kiedy pojawił się ketchup w Polsce? 72

korzenie w Chinach. Pierwsze wzmianki o podobnym sosie pochodzą z III wieku p.n.e. Był to jednak zupełnie inny produkt niż ten, który znamy dzisiaj. Chiński sos był przygotowywany z ryb, grzybów i przypraw, a jego nazwa brzmiała „kôe-chiap”. W XVII wieku ketchup trafił do Europy za sprawą żeglarzy holenderskich, którzy sprowadzili go z Azji. W tamtych(...)czasach był on nadal przygotowywany z ryb, ale z czasem przepis na ten sos uległ zmianie. Ketchup w Polsce Pierwsze wzmianki o ketchupie w Polsce pochodzą z XIX wieku. Wtedy to sos ten zaczął być importowany z zagranicy, głównie z Anglii i Stanów Zjednoczonych. Był to jednak luksusowy produkt, dostępny tylko dla zamożniejszych warstw społecznych. W latach

Żyję by jeść
Frytki 74

Frytki to niewątpliwie jeden z popularniejszych dodatków ze smażonych ziemniaków serwowanych do mięs, ryb, nuggetsów czy domowych hamburgerów. Frytki to szybki i fajny sposób na podanie ziemniaków z patelni. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Najlepiej smakują z solą i ketchupem. Frytki złociste i chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smażone frytki. Domowe, smażone(...)łyżką cedzakową lub szczypcami. Odsączaj na papierowym ręczniku. Frytki podawaj posolone, z ketchupem lub ulubionym sosem, np. sosem tysiąca wysp . Smakują jako dodatek do dań mięsnych, potraw z grilla, ryb oraz jako samodzielne danie / przekąska na ciepło. Smacznego Kuchnia

Zasmakuj Kuchni
Ryba po japońsku 78

Bardzo smaczna propozycja na przygotowanie ryby na Wigilię oraz Boże Narodzenie. Więcej przepisów na blogu w zakładce "Boże Narodzenie". Artykuł Ryba po japońsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Porównanie diet niskowęglowodanowych – keto, low carb, Carnivore. Na czym polegają i czym się różnią? 60

tłuszcz jako główne źródło energii zamiast glukozy. Aby osiągnąć ketozę, konieczne jest ograniczenie spożycia węglowodanów. Co stanowi znaczący odstęp od tradycyjnego modelu żywienia. W diecie keto przeważają tłuste mięsa, ryby, oleje, masło, awokado, tłuste nabiały, orzechy oraz niskowęglowodanowe warzywa. Ważnym elementem jest unikanie produktów bogatych w węglowodany, takich jak pieczywo, makarony, zboża oraz większość owoców. Dieta ta wymaga świadomego(...)warzyw, niektórych owoców oraz różnych źródeł białka i tłuszczów. Natomiast dieta mięsożercy (Carnivore) ogranicza się wyłącznie do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, eliminując wszystkie roślinne źródła pożywienia. Obejmuje mięso, ryby, jaja i niektóre produkty mleczne, całkowicie wykluczając warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Jest to dieta jednoskładnikowa, która stawia na wysokie spożycie białka i tłuszczu, z minimalnym lub zerowym spożyciem węglowodanów

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
12 potraw wigilijnych z różnych stron Polski – zainspiruj się 67

modyfikowany i dziś nie przypomina już swojego pierwowzoru. Jeśli szukasz innej sałatki na Wigilię , to możesz rozważyć przygotowanie wersji śledziowej. Choć tego dnia nie je się mięsa, to jednak ryby nie tylko są dopuszczalne, ale i stały się wręcz nieodłącznym elementem na stole. Co jedzą na Śląsku? Śląska kuchnia nie od dziś kojarzy się z wyrazistymi smakami. Z tego(...)znajdziesz karpia, ale także lina w śmietanie, okonia, szczupaka czy sandacza. Jeśli chodzi o desery, to najpopularniejszym zdecydowanie jest makowiec oraz kluseczki z makiem i bakaliami. Na Kaszubach królują ryby W tej części naszego kraju do tradycyjnych potraw należy między innymi śledź po kaszubsku. W odróżnieniu od Mazur tutaj je się węgorze i łososie, które miejscowi przyrządzają na różne

Via Gusto
Paprykarz domowy 61

Paprykarz domowy to świetna propozycja smarowidła na kanapki. Wykorzystać możemy prawie każdą rybę. Ja użyłam grillowanej miruny, ale sprawdzi się także wędzona makrela lub inna pieczona. Składniki: 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), duża cebula, duża marchewka, 300 g ryby (u mnie waga po grillowaniu), 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka, ostra papryka(...)drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez 3-4 minuty. Zalewamy bulionem dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ryż, rozdrobioną rybę, papryki w proszku, przecier pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do pojemniczka, studzimy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Lena Gotuje