********************* Znalazłam w sieci przepis. Na chleb. Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników. Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko. Przetestowałam. I
W kuchni Karmel-itki*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itki******* Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis. Uwielbiam indyjskie smaki
W kuchni Karmel-itki****** Czasami mam ochotę, by było smacznie, domowo. Czasami mam dość ciągłych eksperymentów i dań, gdzie nie wiadomo, co właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach
W kuchni Karmel-itki********** Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar
W kuchni Karmel-itki*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itki***** W ostatnich dniach otrzymałam paczuszkę. Niewielki, tajemniczy kartonik od firmy Ambic, a dokładniej Alborz Multi Business Company. Firma Ambic zajmuje się handlem i sprzedażą
W kuchni Karmel-itki***** Szast! Jakaś myśl przebiegnie przez głowę. Spojrzę w danym kierunku, pomyślę o czymś, usłyszę coś, powiążę fakt i ta-dam! Jest. Nowa idea. Z gotowaniem
W kuchni Karmel-itki**** Skąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka
W kuchni Karmel-itki**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu
W kuchni Karmel-itki***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie
W kuchni Karmel-itkiZastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itkiŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiZa oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itkiPrzypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą
W kuchni Karmel-itki