Uwierzycie, że już jest luty? Przecież dopiero były święta! Czas ucieka przez palce! Koniec i poczatek roku zawsze niesie ze sobą jakieś podsumowania i plany. Zeszły rok był ciężki, ale uświadomił nam tylko jedno - najważniejsi są bliscy nam ludzie, zdrowie, miłość i robienie tego co kochamy. Odnajdźmy w sobie to co daje nam szczęście i cieszmy się(...)groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki
Plate of JoyRillettes z łososia, czyli pasta łososiowa to jedno z moich ulubionych smarowideł kanapkowych, które przygotowuję na Święta, Sylwestra i inne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem(...)rozdrabniamy rybę widelcem (wyjmując ewentualne ości), przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wędzonego łososia drobno siekamy i dokładamy do tego upieczonego. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą majonez, serek, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby
Poezja smakuŁososiowe śledzie są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz
Rusty ForkLekka, smakowita przystawka. Jej zadaniem jest zaostrzyć apetyt, stworzyć przedsmak rozkoszy kulinarnych. Idealna na Święta, na lekką kolację i przekąskę. Szybka w przygotowaniu.
R'n'G Kitchenmąż nie lubi sosów z dodatkiem śmietany, a po drugie i najważniejsze kupienie dobrej ryby w przyzwoitej cenie nie jest sprawą prostą o czym już kiedyś pisałam na tym blogu. Na dodatek wszystkiego media ostatnio doniosły, że nawet z karpiem na święta, też będą problemy. Czyżby zanosiło się na wigilię bez karpia w galarecie?.” Czytaj więcej
Wiem co jemMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam
My Blueberry CornerJeśli lubicie wędzonego łososia to takie jajka na pewno Wam zasmakują. Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc skorzystać z przepisu i takie przyrządzić. Każdy
Ewa w kuchniZaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne
UgotujmyTo.plplacki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej
W Mojej Kuchni LubięPopularna przekąska śledziowa, uwielbiam ją. Łatwa w przygotowaniu sałatka warstwowa ze śledziem. U mnie gościła w Święta, zagości też w Sylwestra. Prosta w przygotowaniu
Z Kuchni Do KuchniJak już zapewne wiecie 13 sierpnia odbyło się Święto Toruńskiego Piernika 2016. Zostałam zaproszona wraz z kilkoma blogerami z całej Polski, by wziąć udział w tym
Ostra na SłodkoOstatnio trochę rozpisywałam się o książce wydanej przez Lidla "Ryby są super" (szczegóły o książce TU ). Wiele przepisów z książki mam zamiar wypróbować
Moje Kuchenne RewelacjeTortillę z łososiem i kremowym serkiem chrzanowym możemy podać na kolację lub jako przekąskę na uroczystości rodzinnej, święta, sylwestra lub nowy rok. Są bardzo
Bajeczna KuchniaTo kolejna potrawa wigilijna, która jest tradycją w naszym domu, wszyscy bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ . SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub
Kuchnia BeatyŚledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę
Anioły w kuchni