Tak sobie pomyślałem wczoraj, późnym wieczorem, co ja to na jutro moim domownikom, poza tradycyjnymi punktami, przygotuje na śniadanie. Zrobiłem szybki rekonesans w głowie, co mogę
BaRepasDzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł
BaRepasZapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :) Składniki : Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony Skworcu Sól selerowa Skworcu Oliwa Ocet Ziele angielskie Skworcu Liść laurowy Skworcu Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliAby lekko wejść w Nowy Rok proponuję lekką sałatkę z tuńczykiem. Po Sylwestrowo -Noworocznym obżarstwie jest idealna :) Składniki: opakowanie mixu sałat z rukolą puszka tuńczyka
Z Majeczką w kuchniŚledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka
mojewypiekiinietylkoskładniki * 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane) * 3/4 szklanki ketchupu pikantnego * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki oleju * 2-3 łyżeczki
Mix smakuskładniki * 50 dag śledzi marynowanych * 3 średnie marchewki * oliwa do smażenia Sposób wykonania Marchewkę obrać, umyć, wysuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach
Mix smakuskładniki * 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18% * 3 ogórki konserwowe * 6-7 pieczarek marynowanych * 1 cebulka * pieprz Sposób wykonania Śledzie wypłukać
Mix smakuskładniki * 6 filetów śledziowych małosolnych * 4 ogórki konserwowe * puszka sałatki meksykańskiej * 1 czerwona cebulka * 3 łyżki oliwy z oliwek * sok z cytryny * sól, pieprz Sposób wykonania
Mix smakuskładniki * 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki * 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki * 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego * 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2
Mix smakuskładniki * 300 g filetów śledziowych solonych * 4 ogórki konserwowe * 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek * 2 małe cebulki * 4 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurtu
Mix smakuDziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to
Kulinarna rozmowaAwokado obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę. Podajemy z bagietką :) SMACZNEGO
Kredowe Menuniezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy
Gotowanie to kochanie