ryba - 22624 przepisów (strona:834/1509)

KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 155

warzywami kaszę jaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy.  Najpierw gotujemy kaszę i lekko studzimy, następnie na dużej patelni podsmażamy czosnek, cebulę, marchewkę

cool and minty
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 150

kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch wyłóż rukolę, rybę, pomidory oraz kiełki. Zwiń w rulon. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Placki z cukinii z łososiem To zdrowe jedzenie, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania , II śniadania

codojedzenia
Pieczony naleśnik – dutch baby 263

roku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię

Poezja smaku
Sałatka z czerwonego ryżu 135

zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegańskie kotleciki rybne 151

Wegańskie kotleciki rybne (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie, ale oczywiście nie zawierają ryby . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną

Lamarida.pl
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 229

warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu 1 cebula

Oryginalny smak
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 297

Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne

Karo in the Kitchen
Moje najlepsze przepisy z grzybami 221

Sezon grzybowy w pełni, dlatego przedstawiam Wam moje najlepsze przepisy z grzybami, którym nikt się nie oprze, zapraszam! Smacznego! Artykuł Moje najlepsze przepisy z grzybami pochodzi

karmelowy
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 126

Sałatka z zupek chińskich ..  Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest bogate w witaminy A i D :) ją na różne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :)  Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

Domowa Kuchnia u Mamy
Paprykarz weganski 199

jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz  wegański 3/4 szklanki suchego ryżu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z wędzonego dorsza 134

Kotlety z wędzonego dorsza, jajek i ugotowanych ziemniaków. Najsmaczniejsze prosto z patelni. Z podanych składników otrzymacie 7 średniej wielkości kotletów. Mięso oczyścić z ości i rozdrobnić

Bullio
Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia 177

zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Proporcje poszczególnych składników zależą od tego co akurat preferujemy, a tak właściwie co lubimy jeść. Miska pełna zdrowia zawiera ulubione warzywa, ser, mięso, ryby czy owoce. Nie może zabraknąć pysznego dressingu. Healthy bowl musi porządnie nakarmić! Miska pełna zdrowia może być miską z resztek . Jedzenie resztek wcale nie oznacza niesmacznie i nijako. Wręcz przeciwnie! Zostały

codojedzenia
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 156

używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie

Karo in the Kitchen
Juszka śląska 187

Juszka to śląska (z Zagłębia Dąbrowskiego) zupa z ziemniaków i kaszy jęczmiennej. Tą samą nazwą określa się też ukraińską zupę na bazie ryby. Na śląską zupę natknęłam się, przeglądając blog R'nG Kitchen . Zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków

Weekendy w domu i ogrodzie
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 241

Dawno temu, jak byłam mała to w moim rodzinnym domu surówka z kiszonej kapusty była obowiązkowym dodatkiem do piątkowego obiadu, czyli ryby z frytkami lub ziemniakami. Uwielbiam tą surówkę! Nie tylko ze względu, że przypomina mi domowe jedzenie, ale również z powodu jej wielkich właściwości odżywczych. Jest skarbnicą witamin C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Posiada mnóstwo

kuchniabellissima.wordpress.com