własnych obserwacji wiem, że jest duża grupa ludzi, którzy nie przepadają za śledziami, ale nie dotyczy to mojej rodziny. Na moim stole ten rodzaj ryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy
Danka PichciPodczas gdy cała Japonia zasiada do śniadania składającego się z ryżu, zupy miso czy ryby, w Nagoi pieką się tosty. Chociaż wyniki ankiety o wyborach śniadaniowych Japończyków dowiodły, że 2 na 3 Japończyków częściej na śniadanie jada chleb niż ryż, to przesądza o tym raczej szybkość przyrządzania posiłku, bo aż 70% ankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim
Roślinożerni urlopowiczecytryny, oliwa i za’tar, stała w zasięgu każdego stołownika “. Po śniadaniach mamy przekąski, pasty i sosy, przystawki warzywne i sałatki, zupy, warzywne dania główne, ryby, mięso, pieczywo i łakocie. Na koniec jest słowniczek: spiżarnia i polityka w Palestynie. Szczerze polecam i zachęcam do lektury i gotowania. W Palestynie jest dużo smacznych przepisów, które wciąż zaznaczam do wypróbowania
Tajemnice Smakuwysiłku by uniknąć spadku cukru we krwi i uzupełnić witaminy i minerały utracone wraz z potem. Awokado -już 1/4 owocu wystarcza by uzupełnić potas,zapobiegający rozpadowi białek w mięśniach . Ryby -porcja wielkości dłoni ,ugotowana na parze lub pieczona dostarczałatwo przyswajalne białka .,oraz kwasów omega 3 . Komosa ryżowa -wystarczy 1/2 szklanki .zawiera białko jak rośliny strączkowe. a także błonik .i przeciwutleniacze
Moje Wyrobyjogurtu lub zwykłego mleka. Z czym podawać dressingi? W sumie ze wszystkim. Te gęste mogą służyć jako dipy. Te z miodem można użyć do pieczenia kurczaka, a ziołowe do ryby. Mango idealne jest do taco. Można polewać sałatki, surówki, potrawy z grilla, czy używać jako „mokrego” składnika do past kanapkowych. Kombinujcie. Post 10 najlepszych dressingów pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenTa szybka i pyszna sałatka posmakuje każdemu. Jest w niej aromatyczny kurczak, kremowy pstrąg wędzony i delikatna papaja. Całość to idealne danie nie tylko na jesień
Moje Małe CzarowanieNajwiększym fanem śledzi w mojej rodzinie jest mój Mąż, dlatego ten rodzaj ryb pojawia się na naszym stole dosyć często. Oczywiście mam już swoje ulubione i sprawdzone przepisy na śledzie. Należą do nich śledzie z cebulką i po kaszubsku . Jednak w okresie przed świętami Bożego Narodzenia szukam nowych inspiracji i w ten sposób powstał przepis na śledzie po prowansalsku
Danka Pichcidodatkiem smażonej cebulki . Żółtą i zieloną cebulę smażę na sporej ilości masła i kiedy gotowe łączę z ugotowanymi ziemniakami. Ten rodzaj puree podaję jako dodatek do większości mięs oraz ryb. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Puree ziemniaczane z cebulką Składniki na puree ziemniaczane. 80 dkg ziemniaków 1,5 łyżeczki soli woda do gotowania
MeCooksprzyprawić. W trzecim wierzchołku znajdują się najważniejsze urządzenia do gotowania: kuchenki indukcyjne , piekarniki czy kuchenki mikrofalowe. Taki układ pozwala wygodnie wrzucić posiekane warzywa do garnka, czy też filetowaną rybę na patelnię. Po zakończeniu gotowania kolejność odwraca się. Garnek z zupą zdejmujemy z palnika na blat, a po jedzeniu resztę chowamy do lodówki. Co jeszcze warto wiedzieć przy urządzaniu praktycznej
Cztery Fajerykupicie surowe flaki w płacie lub już podgotowane i pokrojone (szczegóły poniżej) . Zapraszam! Na obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego
Kulinarny S.O.S.przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku
Niedzielny kucharznasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno, gdzieś na początku XX wieku. Swoją
Kulinarne przygody Gatitycieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam niczego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem mam dla Wam przepis na pyszną surówkę obiadową. Świetnie komponuje się zarówno z rybą jak i z daniami mięsnymi. Surówka z porem, marchewką i kukurydzą jest przepyszna i błyskawiczna w przygotowaniu. Dodatek oleju lnianego przyczynia się do podniesienia jej wartości prozdrowotnych. Bardzo polecam Surówka z porem, marchewką i kukurydzą – składniki (dla 2 osób): 1 duży por, około 100g
Natka Pietruszki