Karp marynowany w cebuli i majeranku 264czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut
Pyry na Gaz
Sardynki w cieście 188rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną. Można podać z pieczywem lub z frytkami. Ja podałam z frytkami i solirodem. Jeżeli nie zjemy wszystkich ryb, można je włożyć w zalewę octową . zastawa
królestwo garów
Śledź w zalewie pomidorowej 253Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać. Składniki
Kuchcik gotuje
Smażony łosoś z sosem żurawinowo - porowym 202ząbki czosnku - 1/3 szklanki świeżej żurawiny - 1 chlust białego wina - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - sól morska - świeży rozmaryn - sól, różowy pieprz - 100 ml wody WYKONANIE: - rybę umyj i osusz, obtocz w mące i smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym masłem - ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, przeciśnięty
SMYKWKUCHNI
Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 268piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Karp w bazyliowej galarecie 185rybnego ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec gotowania
Niezły Młynek
Rajska zupa rybna 228chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze
Niezły Młynek
Domowe rolmopsy z papryką 168pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki
Kulinarne przygody Gatity
Halibut w panierce z marchewki 216Lubimy nowe wyzwania, nowe smaki. Nie lubimy monotonnego jedzenia, więc chętnie się nim bawimy. W marchewkową panierkę zawinęliśmy jedną z bardziej charakterystycznych w smaku ryb, znanych w Polsce. Do tego aromatyczny pieprz cytrynowy, wymieszany w idealnych proporcjach. Smaku, wraz z aromatem użyczył nam Rafex: https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# Składniki 800 g halibuta 1 cebula
R'n'G Kitchen
Pstrąg z koperkiem. 169Składniki: 2 pstrągi 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 4 plastry masła Pstrągi myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Do środka ryb wkładamy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju. Po usmażeniu podajemy z cytryną. Smacznego
Moje-pitraszenie
Śledź po kaszubsku 167wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł
Kulinarne przygody Gatity
OCTOWE ROLMOPSY 211Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli
Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z dorsza 169łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka przyprawy Caffe de Paris bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę mielimy, jak zamrożona to wcześniej rozmrażamy ją, przekładamy do miski. Dodajemy jako, bułkę tartą, majonez oraz przyprawę Caffe de Paris , mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Z masy formujemy
Bajeczna Kuchnia
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 212Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman na tatara ze śledzia. Większość się boi eksperymentować, bo uważa że tatar to wołowy albo z łososia. Taka miła niespodzianka i bardzo fajny przepis idealny na zbliżające się święta czy jako przystawka Sylwestrowa
Niezły Młynek