Uwielbiam ryby pod każdą postacią, więc kiedy udało mi się kupić świeżą doradę w jednym z krakowskich dyskontów, od razu wiedziałam co z nią zrobić. Pieczona dorada ma bardzo delikatne mięso i nie potrzebuje wielu dodatków. Z porem i ziemniakami komponuje się idealnie, a dzięki temu, że możemy piec wszystkie składniki dania jednocześnie, obiad robi się prawie sam ;). Polecam wszystkim(...)miłośnikom ryb. Składniki na 4 porcje: 2 średnie dorady (ok. 500 g) 1 duży por 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek suszony oliwa z oliwek odrobina soku z cytryny Sposób przygotowania: Pieczone ziemniaki: Ziemniaki, umyć obrać, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Polać oliwą, posypać solą i suszonym tymiankiem. Zapiekać przez 25-40 minut (w zależności od wielkości
Obiad za dychędużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek. Gdy się podgrzeje czosnek wyciągamy. Na oliwie podsmażamy łososia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i troszkę(...)więc pierwsze rady dotyczące tego przepisu: 1. Czosnek nie może się przypalić, bo będzie bardzo gorzki i popsuję smak całego dania. 2. Jeśli używacie drewnianych desek i kroicie rybę to warto deskę owinąć folią aby nie przeszła zapachem ryby
MiksturownikDorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć
Pasja Smakudoprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby(...)około 1 minutę aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu ugotowane woreczki ryżu, starannie wymieszać i podgrzewać przez 2-3 minuty aż będzie gorący. Wyłożyć na talerze, na wierzch kłaść rybę i podawać ozdobione nacią selera
Pasja SmakuUwielbiam ryby, dorsza w szczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie(...)drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem
Pasja SmakuKocham ryby i staram się przygotowywać jak najbardziej urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie(...)Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt
Pasja Smakuteż było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut. Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką
Pasja Smakuzasmakował, że od tej pory już inaczej go nie przyrządzamy. Proponuję spróbować . Jak do tej pory każdy kto skorzystał z naszej rady w przygotowywaniu tej tłustej przecież ryby, był bardzo zadowolony z efektu końcowego. Każdy dziwił się , że tak niewiele potrzeba by uzyskać tak pyszne danie. Danie smażone a jednocześnie bardzo dietetyczne i baaardzo zdrowe. Składniki: Kawałki łososia ok.200-250g(...)osobę ( u mnie filet ze skórą) Umyte, wysuszone kawałki ryby włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć przez chwilę na dużym palniku. Odwrócić . Zmniejszyć palnik i dosmażyć, jeszcze dwa razy przewracając kawałki. Łączny czas smażenia to ok.10 minut. Tak przygotowanej ryby niczym nie przyprawiać. Proponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało
Smaczne ZdroweMoja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo(...)wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut. W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić do smaku
Smaczne Zdrowezupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo(...)rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać soli do smaku i pogotować jeszcze kilka
Smaczne Zdrowetwarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu(...)Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły. Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu ;) Na talerzu układamy salsę
Sajkofanka smakułyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju(...)złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem
Z miłości do słodkościpomysle o Swietach to zaraz nabieram ochoty na rybe. Oczyma wyobrazni juz widze te wszystkie pysznie przyrzadzone dania z ryb. W myslach wyczuwam nawet ich smak. Niesamowite jak bardzo zachcialo mi sie ryby. Musialam z tym cos zrobic, bo do Wigilii to bym chyba krecka dostala. Tak na szybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki(...)czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju. Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac
Przysmaki Karolkiśledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba. Pamiętam, że w moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne, smaczne ryby(...)koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę odstawiamy na 2-3 dni w zakręconym słoiku, by smaki się wymieszały. Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut (ewentualny czas moczenia ryby 1 godzina
Przysmaki Karolki