ryba - 22624 przepisów (strona:319/1509)

Gravlax, w marynacie z burakiem 158

blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej(...)koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filet układamy na półmisku skórą do dołu. Na łososiu układamy kolejno: warstwę gruboziarnistej soli (musimy przykryć solą całą rybę), cukier i startego buraka. Dłonią dociskamy warstwy i całość zawijamy w folię spożywczą. Na wierzchu układamy obciążenie, np grubą deskę lub ciężkie naczynie, smaki wtedy lepiej się przegryzą. Wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 230

polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’!   Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te, które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku(...)nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat.   Niepoprawna pisownia jak i wymowa wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia z cebulką, którym Holendrzy prawie

Karo in the Kitchen
Mintaj smażony w cieście serowym 156

Dziś mam propozycje ryby na ciepło. Jest to mintaj ale możecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Karp w galarecie 167

ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy obrane i pokrojone na większe kawałki jarzyny. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut, aż warzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety

My simple kitchen
Tradycyjny karp smażony 157

większości domów na kolacji wigilijnej gości karp. Ja bardzo lubię karpia, ale tylko i wyłącznie ja. Moja rodzinka jest zwolennikiem innych ryb. Jednak co roku pojawia się on na moim stole i o dziwo znika z tego stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi  :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu(...)Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj   , a stopniowo będzie ich przybywać.  Składniki 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 duże cebule 1 cytryna sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić

O kuchni z uczuciem
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 177

Wielokrotnie spotykamy na sklepowych półkach niewielkie słoiczki, które niesłychanie nęcą nas swoją zawartością, lecz jeszcze skuteczniej odstraszają nas ceną. Z kolei nawet wtedy, kiedy zdarzy nam się nabyć całą rybę z ikrą, to z reguły nie mamy pomysłu jak taki produkt  wykorzystać i ikra ląduje  w koszu. Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu. Przepis jest(...)rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona  metoda, według której wykonywano kawior z takich ryb jak pstrąg, troć, łosoś, jesiotr, głowacica, sandacz, dorsz, karp, czy szczupak. Właśnie z ikry szczupaka, wykonam kawior pokazany w dzisiejszym przepisie. składniki rybia ikra  sól oliwa sposób wykonania Ikrę ze szczupaka ( nie usuwamy błon) płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka

Miód i pieprz
Dorsz panierowany 148

Czasami te najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Ryba panierowana zawsze jest smaczna, a taka prosta do zrobienia. Ja przygotowałam ją na piątkowy obiad  i dopiero teraz mam czas, aby powstawiać troszkę zaległych przepisów. Ostatnio dużo u mnie się dzieje i brakuje czasu na wszystko. Gorączka porządków dopadła również i mnie. Sprzątam i próbuję przygotować świąteczne dekoracje. Lubicie taki udekorowany świąteczny(...)bardzo , bo robi się bajkowo, nastrojowo i rodzinnie. Składniki: 1 kg filetów z dorsza lub innej ryby 2 jajka sól pieprz cząber rozmaryn bułka tarta do panierowania Olej do smażenia W miseczce wymieszać sól, pieprz, cząber, rozmaryn i oprószyć mieszanką kawałki ryby z dwóch stron. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej

O kuchni z uczuciem
Pasta makrelowa / masło makrelowe 246

było  w sklepach  nic oprócz octu i musztardy trafiała się jeszcze jeszcze pasta rybna. Dokładnie ją pamiętam. Tylko, że robiona była zapewne z wszystkiego ( z całości ryby ) a ości były na porządku dziennym. Dzisiaj można kupić coś podobnego, mam nadzieję, że lepszej jakości. Proponuję jednak zrobienie własnej pasty makrelowej - zawsze wiemy co jemy. Składniki: 1 wędzona makrela(...)gram masła 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Ok. ½ łyżeczki soli Wykonanie: Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i kręgosłup. Dzielimy na mniejsze kawałki. Masło lekko rozdrabniamy. Oba składniki razem miksujemy i dodajemy podczas miksowania koncentrat pomidorowy i sól. W przepisie podałam, około ½ łyżeczki soli. Ilość będzie uzależniona od tego jak bardzo słona będzie ryba. Całość miksujemy na gładką masę

Smaki Ewy
Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce 141

Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę.  Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi ze skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego(...)tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć

Wanilia i Kardamon
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 356

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka

Smakołyki Asi
Paluszki rybne 619

później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć(...)zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Smakołyki Asi
Sandacz w sosie śmietanowo- maślanym na rukolowej łączce 141

Ostatnio „upolowałam” w sklepie świeży kawałek tej przepysznej ryby. Szkoda, że bywa tak rzadko i jeszcze ta cena. No cóż. Rybka wyszła pysznie ( wszystko co jest zrobione na śmietanie i maśle jest pyszne, nie ma co się oszukiwać J ). Dzięki duszeniu przez chwilę w śmietanie i maśle ryba nie była sucha a nabrała smaku i delikatności. Składniki: Dowolna ilość sandacza(...)masła Rukola Wykonanie: Z sandacza usuwamy łuski. Płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Każdy kawałek solimy. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę. Ponownie wracamy do ryby. Panierujemy ją w mące i smażymy na oleju z obu stron. Odkładamy. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z sandaczem przekładamy na czystą patelnię. Wlewamy śmietanę

Smaki Ewy
Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 175

Ryby są ponoć bardzo zdrowe! hmm... to czemu jemy ich tak mało? ja postaram się to zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło do posmarowania(...)dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 min. w 180C. Gotowe! Bardzo szybki obiad lub kolacja. Moje zdjęcia

Radość kipiąca uśmiechem.
śledzie smażone w zalewie octowej 127

Lubię wyjazdy nad morze , a jeszcze bardziej lubię ryby. Tego lata pogoda nie była zbyt piękna, często padało i było dość zimno. Ale za to można było kupić świeżą rybkę prosto z kutra. Taką rybkę ( a konkretnie śledzie ) włożyłam do octu. Składniki: Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram ) 2 jajka przyprawa do ryby cytrynowa sól pieprz ziele angielskie liść(...)smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia

Darcia w kuchni
Dorsz z koperkiem pieczony w folii 141

cytryny, posypałam solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiłam na dwie godziny w lodówce.  Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. Niewielką ilość czosnku i koperku włożyłam do środka ryby, resztę posypałam po wierzchu. Na grzbiet ryby nałożyłam pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Żeby ryba mi nie przywarła

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania