ryba - 22624 przepisów (strona:313/1509)

Polska rybka po grecku, czyli po polsku 159

jednak nie mam. Czy ma to natomiast jakieś znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz(...)angielskie, liście laurowe, lekko solimy, pieprzymy. Dolewamy około 400-500 ml wody lub bulionu rybnego. Polecam trik z bulionem. Z okazji świąt często gotujemy rosół z karpia, albo przygotowujemy ryby, z których zostaje nam wywar. Wykorzystajmy go tutaj, dzięki temu cała potrawa będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego czasu, by smaki się przegryzły- będzie

Pichceniomania
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 187

tego najważniejsze , te śledzie po paru dniach w słoiku , nie mają ości , są one całkowicie zmiękczone i niewyczuwalne , co u mnie w domu jest nie lada zaletą u ryb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , raz zrobicie i już nie przestaniecie. Taka potrawa z dodatkiem korzennych przypraw(...)postna . Śledzie przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Ryba po japońsku 169

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych okazji. Wszystkim bardzo smakuje i szybko znika z półmiska. Jej zaletą jest to, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Możemy przygotować ją 1-2 dni przed(...)koleżanki i od tego czasu ta rybka często gości na moim stole. Nie mam tylko pojęcia czemu nazywa się po „japońsku” Post Ryba po japońsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 193

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków

Kulinarne przemyslenia
Ryba w chrupiącej kokosowej panierce 135

Kokos tzn.wiórki kokosowe do panierki do ryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w oleju 186

Mój ojciec był wielkim smakoszem ryb, toteż w moim rodzinnym domu ryby zajadaliśmy bardzo często. Wracając z pracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego

Wiem co jem
Makrela w panierce 168

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryby, zwłaszcza morskie,  są doskonałym źródłem składników mineralnych, jak i witamin. Zawierają wapń, fosfor, żelazo, jod, fluor witaminy: A, B1, B2, PP, D, E. Jak widać, nic tylko jeść ryby ☺ Szkoda, że ceny ryb nadal są zbyt wysokie 😔 No, ale cóż, przynajmniej dwa razy w tygodniu, powinniśmy je spożywać. Dzisiaj przestawiam popularną makrelę. Bardzo prosto przyrządzona

Kulinarne przemyslenia
Tatar z makreli wędzonej i awokado 271

miski. Obrane szalotki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do makreli. Skrapiamy połową soku z cytryny, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz olej lniany. Delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Awokado przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestkę (co zrobić z pestką ? – KLIK ), kroimy w kostkę i skrapiamy pozostałą częścią soku z cytryny, dodajemy do miski z markrelą. Całość oprószamy pieprzem cytrynowym(...)potrawa faktycznie jest tatarem (w oryginale właśnie taka była nazwa). Pomysł pochodzi z jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler. Dla mnie, wielbicielki awokado i wszelkiej maści ryb było to fantastyczne doznanie kulinarne (zapach z wędzarni domowej… bezcenny – sąsiadów przepraszam za „dymy” ) i smakowe (prostota doboru składników). Jak widać na zdjęciu „Główny Zadymierz” podczas wędzenia makreli „podwędził” kilka sztuk kiełbasek

mojewypiekiinietylko
Maślana ryba z bobem i fasolką 99

Patelnia rozmaitości tak powinna się nazywać. Wykorzystałam wędzoną rybę maślana która bardzo fajnie łączy się z boczkiem i warzywami. W sezonie kiedy warzyw mamy od wyboru do koloru nie można się ograniczać. 1 ryba wędzona maślana 100 g makaronu czarnego nitki 1/4 brokuła 150 g fasolki szparagowej zielonej 250 g bobu 6 plastrów boczku wędzonego 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz(...)dojdzie w gorącej wodzie. Bób też gotuję aldente, po ugotowaniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Na patelni na maśle przesmażam boczek, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone i rybę obraną. Całość jeszcze chwile smażę  doprawiam czubricą, pieprzem. Mieszam z makaronem, dodaję brokuł, fasolkę, bób. Doprawiam jeszcze na końcu, posypuję natką

wesoła kuchnia
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 120

drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia.  Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem.  Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.  Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki

Kuchnia Paulettes
ryba z szałwia 156

Składniki: ryba 2 łyżeczki proszku musztardy 2-3 łyżki masła 2 łyżki cukru drobnego sól, świeżo zmielony pieprz liście szałwi Wykonanie Rybę oczyścić i pokroić na kawałki. Każdy kawałek posolić i popieprzyć .Cukier i proszek musztardy dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masło roztopić na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnie kłaść rybę obtoczoną w musztardzie z cukrem-przed samym smażeniem

w mojej kuchni
Śledź expresowy 882

przejdę do przepisu chcę przedstawić trochę historii na temat śledzia. Przez całe stulecia śledzie stanowiły podstawowe pożywienie ludzi ubogich. Dostarczały bowiem dużo białka. Biedacy nadawali tej rybie, która chroniła ich od głodu, przydomek król śledź  lub święty śledź.   Pod koniec XVII w. na śledziach bogacili się Holendrzy i Anglicy. Około 1700 r. żył(...)nich już co trzeci Holender. Legenda głosi, że Amsterdam zbudowano na ościach ze śledzi. Holendrzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tych ryb. To od holenderskiego słowa meisje , czyli dziewczyna, pochodzi   nazwa doskonałego, młodego 2-3 letniego, śledzia-maties, który nie rozpoczął jeszcze tarła. Polacy od wieków kochają śledzie dlatego w czasie świąt ryb tych

Kulinarne przemyslenia
RYBA W SOSIE KETCHUPOWYM 199

Świat zostało jeszcze trochę czasu,ale postanowiłam,że podzielę się z Wami przepisem na pyszną rybkę.Jeśli znudziła się Wam ryba po grecku bądź szukacie czegoś nowego to z ten przepis jest idealny.Najlepiej smakuje jeszcze gorące. Składniki:   ok 80 dag filetów z dorsza,mintaja 3 czerwone papryki 3 cebule 1/2 kg pieczarek ok 1/2 l pikantnego ketchupu sól,pieprz(...)kostkę czerwoną paprykę i pieczarki pocięte na plastry. Wymieszać cebulę,paprykę i pieczarki z ketchupem,doprawić do smaku solą,pieprzem. filety opłukać,odsączyć na papierowym ręczniku.Pokrojoną na kawałki rybę oprószyć solą,pieprzem - można obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na złocisty kolor. Układać na półmisku warstwami - na zmianę ryba i sos ketchupowy. Przepis znalazłam parę lat temu

Niespełnione zdolności kulinarne
Amur smażony w cieście piwnym 211

świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze(...)delikatniejszej otoczce. Jestem pewna, że tak przyrządzona ryba będzie Wam smakować. Jeśli nie macie amura możecie w taki sposób przygotować także karpia. W takim cieście, z piwem lub bez, można też usmażyć ugotowane kapelusze suszonych grzybów . To też jeden z naszych świątecznych przysmaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa rybna 155

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól pieprz(...)łyżka śmietany do zabielenia Zioła siekamy Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery Z ryby usuwamy skórę Rybę kroimy w kwadraty Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania