ryba - 22624 przepisów (strona:235/1509)

JAGODOWA ZUPA NIC 240

    Mama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską -  "TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY" , autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej

W kuchni Karmel-itki
OGÓRKI MAŁOSOLNE 199

    Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 245

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w sosie kurkowym 189

Początkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Zajadałam się tym daniem w trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala(...)olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki

Corner With Recipes
Tilapia w zielonej panierce 261

Tilapia to pyszna ryba i często gości na naszym stole, tym razem pod kołderką z ziół. W rezultacie wyszła aromatyczna i smakowita i polecam gorąco. Taką panierkę ziołową robi się błyskawicznie a potem ryba do piekarnika i po kilku minutach ryba na talerzu. Zachęcam do zrobienia tilapii w takiej wersji. Tilapia w zielonej panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
LENIWY PORANEK #6: TOFUCZNICA/"JAJECZNICA" Z TOFU 250

          Cykl śniadaniowy zawsze przypadał na sobotę, prawda? Niestety, tak się złożyło w  miniony weekend, że nie zdołałam nic opublikować

W kuchni Karmel-itki
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 233

Wrocławski rynek.    Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to

W kuchni Karmel-itki
TORTILLA Z CUKINĄ I AWOKADO 214

    Ze wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego

W kuchni Karmel-itki
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 258

       Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde

W kuchni Karmel-itki
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 217

    W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 223

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU 217

    W kuchni cenię sobie prostotę. Co nie oznacza, że nie kombinuję, wręcz przeciwnie - uwielbiam bawić się smakami, zapachami, aromatami... To największa przyjemność tego świata

W kuchni Karmel-itki
Roladki rybne na parze 200

Składniki: 3-4 filety z ryby--u mnie filety z rekina,ale każda ryba jest dobra kawałek sera pleśniowego pokrojonego w plastry kawałek ogórka małosolnego, pokrojonego w słupki kawałek papryki czerwonej 3-4 plastry sera żółtego sól, pieprz. Wykonanie: Filety myjmy i osuszamy. Każdy kawałek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby

w mojej kuchni
KAWA MROŻONA Z SORBETEM (VEGE) 233

     Siedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego

W kuchni Karmel-itki