Śledzie w winie po staropolsku 219Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 303Rzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kanapki burgery z tuńczykiem 241Moja dzisiejsza propozycja to nie tylko świetne danie karnawałowe ale i szybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki z tuńczykiem 281Wytrawne muffinki to prosta i szybka przekąska, nie tylko na karnawałową imprezę ale na przyjęcie niepodziewanych gości, gdy mamy mniej niż 30 minut na upichcenie czegokolwiek
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane pasta z makreli 295Każdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Flądra na skwareczkach 201Wiele lat temu spotkałam się z tak podaną flądrą w jakiejś restauracji nad morzem .Przepisu nie miałam - odtwarzałam go na wyczucie - chyba wyszło bo fląderka pycha
Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 213Po eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchni
Tajski gulasz z halibuta 233Nie za często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść
Buniabaje w kuchni
Sandacz w mące kokosowej 210Dostałam do przetestowania mąkę kokosową ( od firmy Royal Brad).Ponieważ wszelkie informacje jakie o niej miałam w większości dotyczyły wykorzystania jej w pieczeniu ciast lub robieniu
Buniabaje w kuchni
Pikantna miruna w cieście +kolacyjny bonus 262Z filetami rybnymi to jest tak , że jak kupujemy dla większej ilości osób to bez znaczenia jest czy jest ich 10 dag więcej czy mniej. Ale
Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 186Robiłam już Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu
Buniabaje w kuchni
Dorsz w tymiankowych pomidorach 166Pomysł na ,, Tomato & tymianek cood " pochodzi ze strony Good Food . Spodobała mi się jego prostota .No i nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym
Buniabaje w kuchni
Pstrąg z jesiennym sosem 237Prosty smażony na maśle filet z pstrąga .Polany aromatycznym sosem .Można by go nazwać jesiennym bo akurat jest sezon na paprykę i pomidory. Dałam sporo przypraw
Buniabaje w kuchni
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido 233Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody
Buniabaje w kuchni
Jabłkowe kotleciki z kurczaka 187Mielone z drobiu są jak dla mnie za suche . Pulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który
Buniabaje w kuchni