ryba - 22624 przepisów (strona:120/1509)

Zatrzec zle wspomnienia 175

wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno ja, jak i moja Siostra powinnismy taka zupe zjesc choc ten jeden raz w roku. Dla mnie byla to prawdziwa katorga. Za sprawa tej nieszczesnej(...)zupy przez dlugie lata na sama wzmianke o zupie rybnej dostwalam dreszczy. Ale poniewaz faktycznie ryba to zdrowie, a ja ciagle szukam nowych inspiracji jak rzeczona rybe przyzadzic, to tez pokusilam sie w koncu na zupe z dodatkiem ryby. I co? Otoz moja zupa okazala sie byc bardzo dobra. W przeciwienstwie do tej z karpia, moja byla bardzo kolorowa, zawierala

Przysmaki Karolki
Fish and chips wg Blumenthala 216

takiego jest w tym daniu ze Anglicy go uwielbiają?.. dla nas to przecież zwykła smażona ryba i frytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio(...)polecony na forum w Galerii Potraw . Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja 3 sekund. I co... i było super... wystarczy pomysł na genialna panierkę a mogłabym jeść tylko taka rybę, nawet z gazety. A w dodatku na zimno jest jeszcze lepsza... następne do wypróbowania pójdą jego frytki. Załączam tez link do filmiku na którym dokładnie widać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tilapia w czerwonej marynacie 238

Bardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i podać z porcją orzeźwiającej surówki( proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki(...)barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć   filety   mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony

Buniabaje w kuchni
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 254

dokładnie pstrąg. Nie mam czasu na bieganie na działkę i robienie grilla. Nawet nie bardzo mi się chce. Lubię produkty grillowane, więc radzę sobie w domu. W przypadku tej ryby duże znaczenie odegrała patelnia. Wysokiej klasy patelnia z powłoką non stock - to skarb. Jak pewnie się domyślacie użyłam patelni Ballarini linii Granitium . Jestem z niej bardzo zadowolona. Zastanawiałam się(...)podczas smażenia skórka pstrąga nie będzie przywierać - pozytywnie zaskoczona. Jak widać pstrąg nienaruszony mimo iż był tylko delikatnie skropiony olejem rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć

Blondynka Gotuje
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 177

Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować. Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem(...)zaskakujące, że jeszcze niegdy nie udało mi się trafić na dwa identyczne rozdania! Zawsze smakuje inaczej... Podstawowym składnikiem powinien być wywar tak naprawdę z resztek, odpadów z ryb (przepraszam, za sformułowanie) - tj. z ości, płetw, głowy (bez oczu i skrzeli!), kregosłupa. Rzecz jasna do tego wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 63

gości to przyrządzam ś ledzie w curry z jabłkiem . Karp – symbol Wigilii Tradycyjny karp, smażony na złoty kolor, to danie, którego nie może zabraknąć. Jeśli nie przepadasz za tą rybą, możesz zastąpić ją inną, np. dorszem, łososiem albo szczupakiem. Jednak dla wielu Polaków smażony karp to nieodłączny symbol Wigilii. Nic dziwnego, bo karpia można było jedynie kupić w okresie świątecznym(...)Nigdy nie rozumiałam tego zamętu wokół karpia i też jakoś za nim nie przepadałam. Z wiekiem jednak doceniłam ryby i często je przyrządzam na obiad. Obecnie karp jest ogólnie dostępny w sklepach i nie trzeba czekać na Boże Narodzenie aby go skosztować. Ryba po grecku To danie, mimo swojej nazwy, jest w pełni polskie. Duszona w warzywach ryba, czyli ryba

codojedzenia
Czy ikra z okonia jest jadalna? 75

ikra z okonia jest jadalna? Czy ikra z okonia jest jadalna? Wielu miłośników ryb zastanawia się, czy ikra z okonia jest jadalna. Ta popularna ryba słodkowodna, znana również jako sandacz, jest ceniona ze względu na swoje smaczne mięso. Jednak czy ikra z okonia również może być smacznym dodatkiem do naszych dań? W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu zagadnieniu(...)jest ikra? Ikra to jaja ryb, które są składnikiem rozrodczym samicy. Jest to naturalny proces, który ma na celu rozmnażanie się ryb. Ikra może mieć różne kolory i kształty, w zależności od gatunku ryby. Jest to również bogate źródło składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Właściwości ikry z okonia Ikra z okonia ma charakterystyczny pomarańczowy kolor i małe

Żyję by jeść
Morszczuk w sosie z krewetkami 66

Odkąd pamiętam u mnie w domu piątek był dniem rybnym - przynajmniej ten raz w tygodniu na obiad musiała być ryba. Owoce morza bywały rzadziej, raczej w postaci krewetek jako dodatku do ryżu czy makaronu niż głównego składnika dania (więcej inspiracji na dania z krewetkami znajdziecie tutaj). Tym razem z kolei pokażę Wam pomysł na połączenie białej ryby i owoców morza(...)Morszczuk w sosie z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne: 400g morszczuka, 150g oczyszczonych krewetek, 120g marchwi, 100g cebuli, ząbek czosnku, 250ml domowego bulionu warzywnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżka mąki pszennej, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę

Z notatnika dietetyka
Portugalska zapiekanka ziemniaczana z dorszem 91

prostu pyszne. Dwa, że ziemniaki są tanie i sycące więc warto je jeść. Dzisiaj chciałam zaproponować wam pyszną zapiekankę, której bazą są ziemniaki a całość smakową dopełnia pyszna ryba jaką jest dorsz. Koniecznie wypróbujcie mój przepis! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PORTUGALSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z DORSZEM Składniki: 60 dag filetów dorsza mąka(...)gałki muszkatołowej 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szkl mleka Jak zrobić portugalską zapiekankę ziemniaczaną z dorszem: Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo, studzimy i kroimy w plasterki. Rybę kroimy w kotkę. Oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej (ilość taka by pokryła dno patelni). Na olej wrzucamy kawałki ryby i podsmażamy aż się zezłoci (2-3 minuty). Zdejmujemy

Dorota Smakuje
Gulasz wołowy w ciemnym piwie 68

webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na: Ryba po grecku Ziemniaki z grilla nadziewane Kotlety z łososia Pstrąg pieczony w sosie maślanym Ryba w cieście z sosem feta Kotlety ziemniaczane(...)tuńczykiem Dorsz w sosie cytrynowo-maślanym Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym Ryba w cieście piwnym Pieczony łosoś Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Faworki z karpia Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Ryba w soli Dorsz w papilotach GULASZ WOŁOWY W CIEMNYM PIWIE Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Gotowanie Parówek w Parowarze – Poradnik Kulinarny 89

teksturę, a także smakują bardziej intensywnie i aromatycznie. Parowar umożliwia również równoczesne gotowanie różnych składników obiadu. Wystarczy umieścić parówki w jednym koszyczku, a w pozostałych umieścić np. warzywa czy ryby. Dzięki temu cały posiłek można przygotować w jednym urządzeniu, co jest nie tylko wygodne, ale również oszczędza czas i energię. Podsumowanie zalet gotowania parówek w parowarze: Zdrowsza metoda gotowania(...)alternatywy dla parówek w parowarze? Parowar to urządzenie wszechstronne, które można wykorzystać do przyrządzania różnych dań. Jeśli nie lubisz parówek, możesz spróbować przygotować w parowarze inne dania, takie jak ryby, warzywa, kurczak, czy nawet desery. W parowarze można również przyrządzić gotowane na parze zapiekanki czy puddingi. Parowar oferuje wiele możliwości kulinarnych i pozwala na eksperymentowanie z różnymi składnikami. Dzięki gotowaniu

Ekscentryczny Parowar
Pasta z wędzonej makreli 84

przygotować niesamowicie pyszną pastę z wędzonej ryby? Przede wszystkim pozbawić rybę wszystkich ości, dokładnie obierając mięso. Po drugie dodać kilka dodatków, dzięki którym pasta stanie się delikatniejsza i bardziej kremowa – to przede wszystkim kremowy serek a dodatkowo mała porcja majonezu. No i doprawienie. Na koniec dodaję do mojej pasty bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz szczypiorek, który można też(...)smarowania – 1-2 łyżki majonezu – pół czerwonej cebuli – pieprz – 2-3 łyżki szczypiorku lub dymki (cebulka i szczypior) Przygotowanie : Zacznij od bardzo dokładnego oddzielenia ryby od ości. Najlepiej robić to rękoma, przekładając porcje ryby do miseczki, a pozbywając się skóry i ości. Drobno posiekaj czerwoną cebulę oraz szczypiorek (pasta doskonale smakuje też z koperkiem). Rybę rozgnieć

nietylkopasta.pl
Dorsz pod pierzynką 116

Dorsz pod pierzynką – wyjątkowo pyszny sposób na rybę! Wybrałam dorsza, ale można użyć innej ryby morskiej jak morszczuk, halibut, mintaj, jesiotr. Pory duszone na maśle, zioła, musztarda – wszystko świetnie współgra i pysznie aromatyzuje rybę. Ryba nie jest smażona tylko pieczona, więc tym bardziej danie jest lekkostrawne no i ma więcej wartości odżywczych. Świetnie smakuje z ziemniakami puree i surówką(...)olejem aż zmiękną. Filety dorsza kroimy w porcje, układamy w naczyniu żaroodporny, oprószamy solą i pieprzem. Pora mieszamy z koperkiem, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na filetach ryby. Śmietanę mieszamy z musztardą, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką ziemniaczaną, polewamy całość. Pieczemy 30 min w 200 stopniach. Artykuł Dorsz pod pierzynką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
ryba po grecku 78

duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy oraz passatę, trochę wody oraz doprawiamy sokiem z cytryny. W naczyniu żaroodpornym lub na duży talerz wykładamy 1/2 część sosu warzywnego, na którym układamy usmażoną rybę i następnie pozostały sos warzywny. Wierzch możemy udekorować natką pietruszki lub jarmużem. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno

Domowy Smak Jedzenia