ryba - 22624 przepisów (strona:116/1509)

Pstrąg łososiowy z chermoulą 206

szczodrze doprawiał kminkiem. Moje obawy się nie spełniły - chermoula ma bardzo intensywny smak, wielu idealnie komponujących się przypraw, a tę mieszankę kminek dopełnia fantastycznie. Myślę, że w moim życiu ryba zyskała nowy wymiar ;) PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z CHERMOULĄ Składniki do ryby: - filet z pstrąga łososiowego  - rozmaryn - tymianek - cytryna - oliwa - pieprz - sól Przygotowanie ryby: Rybę myjemy, osuszamy, wykładamy do brytfanki/na blaszkę(...)skórą do góry. Skórę nacinamy i nacieramy pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryka - skórka i sok z 1/2 cytryny - 50 mililitrów oliwy

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg pieczony z porem i pomidorami 154

Dzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga. Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy(...)przyprawą do ryb, również po wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około

Smaki Ewy
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 154

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego. Składniki: 2 średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki(...)wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka

Smaki Ewy
Grillowany łosoś i faszerowane cukinie 154

łososia 2 średniej cukinie ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę(...)miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy

KasiaiKrzysiu.pl
Ryba po grecku 152

Ryba po grecku Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej  3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety(...)skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie  płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie  obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka

Miód i pieprz
Rolada ze szczupaka 235

Roladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej  na prawdę anielską cierpliwość.... :) Na szczęście efekt końcowy wynagrodził początkową udrękę ;) Ale następnym razem kupię filety ... :) świeży szczupak włoszczyzna liście laurowe ziarnka pieprzu  ziele angielskie czerstwa bułka jajko 2 cebule koperek żelatyna(...)spożywcza gaza  /ręcznik lniany do zawinięcia rolady Świeżą rybę oczyszczamy z łusek, wypatroszyć i wymyć w zimnej wodzie. Odciąć łeb, ogon i płetwy. Oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry. Następnie rybę filetujemy i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Głowę (usuwamy oczy i skrzela) i pozostałe części ryby zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyzną, 3-4 ziarenka ziela angielskie

Atlas Smaków
Kotlety mielone z ryby i brokuła 201

mielone są wyjątkowe ponieważ są inne od tradycyjnych Wyczuwa się w nich kawałki ryby a w połączeniu z brokułem smakuje naprawdę ekstra :)) Składniki - 25 dag ryby - 25 dag brokuła - 2 jajka - tarta bułka - sól - pieprz - przyprawa do ryby - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Rybę osączyć z wody wytrzeć papierowym ręcznikiem pokroić w małą kostkę. 2. - Do ryby dodać(...)jajka tartą bułkę wymieszać doprawić przyprawą do ryby i pieprzem. 3. - Brokuły ugotować odcedzić i ostudzić podzielić na mniejsze kawałki dodać do masy rybnej           wymieszać.    4.  - W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem jak by było za rzadkie dodać tartą bułką  5 - Z masy zrobić kotleciki panierować w tartej bułce

W królestwie smaków Beaty
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 226

Grillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować.  Składniki: 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje(...)wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję

Mango Papaja
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 268

już naprawdę mocno zrezygnowana, pogodziłam się z faktem, że rybny stek nie jest mi pisany... wtedy moim oczom ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę do koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna , bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był(...)niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 237

kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :)  SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków) 400g filetu z łososia marynata 2 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki(...)kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula

DefinicjaSmaku
Pasta z wędzonej ryby i chili 190

Kolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki(...)pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz po japońsku 269

Obiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam. Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato(...)Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie

wcinaj to
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 138

esencji bardziej jest właśnie zbliżony do składu przypraw niż "chemicznych" gotowców. Zresztą zachęcamy was żebyście sami się przekonali i wyrobili sobie własne zdanie. Dzisiaj mamy dla was przepis na rybę w sosie jogurtowo-pieczeniowym. Przez kilka chwil zastanawialiśmy się czy pieczarki pasują do ryby. W sumie to raczej niezbyt często spotykane połączenie. Ale my lubimy bawić się smakami, szukać nowych(...)się, że idealnie pasują! Grzybowe sosy z natury są dość ciężkie, ale zastosowanie jogurtu (który zresztą sami robimy) zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta z ryby (u nas pstrąg łososiowy) 5 większych pieczarek 2 szalotki 1 esencja

Marder&Marder Manufacture
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 159

Różowo, letnio i przyjemnie, bo łosoś jest rybą wyjątkową. Moja wersja, grillowana w papilotkach z liści klonu, to jeden z tych przepisów, który można dopisać do listy "gdyby zabrakło folii aluminiowej". Sprawdzają się one w tej wersji wyjątkowo dobrze, a ryba nabiera delikatnie ciekawego posmaku. Dla 4 osób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka(...)składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Układamy na każdym kawałek ryby, a na niej zaś plasterek pomarańczy. Liście zawijamy dość ścisło, zamykając je przy pomocy ogonka. Rybę polecam przygotowywać na niewielkim ogniu, na patelni grillowej, nie aluminiowych tackach. Dużo łatwiej będzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczony pstrąg 196

było moje pierwsze podejście do świeżej ryby, pomijając wyfiletowanego przez tatę karpia na święta. Nie wiem czemu ale kupując rybę w jednym kawałku (z głową!) nie zdawałam sobie sprawy, że będę musiała ją jakoś obrobić;p To okazało się wyzwaniem, jedną z najobrzydliwszych rzeczy z jakimi miałam do czynienia w kuchni! Musiałam zebrać(...)wszystkie siły żeby dotknąć ryby już nie wspominając o odcięciu głowy! pewnie Was to rozbawi, ale myślę że będę mieć po tym traumę!;p  Składniki (porcja): świeży, wypatroszony pstrąg cytryna natka pietruszki sól ziołowa pieprz opcjonalnie czosnek Sposób przygotowania: Rybę myjemy i odcinamy jej głowę (o zgrozo! ;p) skrapiamy ją sokiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość