Dziś zapraszam po przepis na szybką rybę z piekarnika. Robiłam ją tydzień temu na piątkowy obiad. Przyrządza się szybko, pomijając odmrażanie filetów. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 filet ryby (u mnie miruna) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach suszony koperek sól, pieprz olej aromatyczny (u mnie czosnkowy) sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić(...)oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem, posypać płatkami suszonych pomidorów, drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku, suszonym koperkiem. Na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę pomidory. 3. Całość piec bez przykrycia w piekarniku w 180-190st.C przez 20-25 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z ryżem :) Smacznego
Kuchnia domowa AniIdealne danie dla tych, którzy preferują ryby pieczone z piekarnika zamiast smażonych na patelni. Danie w stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego(...)Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić na 180`C rybę skropić sokiem z cytryny, posolić w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kupić :) Zastanawiałam się nad prostym przepisem, i wpadł mi w oko przepis ( klik ) na dorsza pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba nie była taka zła :) Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam(...)oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek. Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garyanchois 5-6 kaparów 1/2 soku z cytryny 4-5 szt Jalapeño ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron(...)końcówki, ułożyć na 8 min do naczynia do gotowania na parze. Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy. Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika. Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę. Miziamy talerz salsą, na wierzch
Lajtkraft food intolerancepstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skórkę nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy(...)grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut – zostaną w środku idealnie soczyste. Żeby marynatę przypiec na skórce na 5 minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla. Gorące ryby
Karo in the KitchenFilety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami. Składniki na 2 porcje
Ugotowaćodstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Przełożyć do niego pstrągi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 12-15 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić rybę w środku jeszcze na 2 minuty. Pozostałe ząbki czosnku posiekać. W małym rondlu rozpuścić masło, chwilę podsmażyć na nim czosnek (nie może zbrązowieć). Pstrągi wyjąć z piekarnika polać masłem czosnkowym
Pełny talerzpracuje zdecydowanie ciszej niż piekarnik z włączonym termoobiegiem, za co ogromny plus. Nie sposób wspomnieć również o tym, że w zestawie wraz z Purifry otrzymujemy instrukcję obsługi z ciekawymi, łatwymi do przygotowania przepisami. Ponadto, na przednim panelu frytkownicy znajdują się informacje o rekomendowanym czasie pieczenia poszczególnych produktów, dla czytelności umieszczone pod symbolami (np. ryby, frytek). Kosz jak i pozostałe(...)ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś
Poranek na słodkoszczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, rybę odwrócić i ułożyć na niej plastry pomarańczy. Polać sokiem, który nam został(...)desce po pokrojeniu pomarańczy. Pomarańcza nie zdąży się przypiec, ale stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z sałatką lub surówką. Polać go sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć na nim cząstki pomarańczy, z którymi się piekł. ----- Podobne: Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Królik pieczony w winie Karp pieczony
Weekendy w domu i ogrodziepapillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia(...)siebie,a boki podwinąć pod spódpakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minutrozwinąć pakieciki i podawać rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwy, zmiksować na ziarnistą masę (pesto). Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na nim przygotowane pesto. Posypać po wierzchu pozostałymi, nie zmielonymi orzechami piniowymi. Wstawić do piekarnika – ja piekę rybę w opcji pieczenie + parowanie, 30 minut pieczenia parowego w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie takiej opcji w piekarniku, możecie upiec w temperaturze 180 stopni, przykrywając naczynie(...)ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza. 1 porcja to ok. 450 kcal , węglowodany: 42g, białko
DietologRyba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami. Polecam :) Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g), 4 pomidorki koktajlowe, 5 suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami, 2 łyżki masła, 2 fileciki anchois , 1/2 łodygi selera naciowego, skórka(...)przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać. Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady
SzczyptaSmaQpołóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody, następnie odcedź i odstaw. Piekarnik nastaw(...)stopni - opcja grill W tym czasie obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki. Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem. Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut. 10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte
Alutka-GotujePieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad . Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad . Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować(...)łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę
codojedzenia